דף הבית חברה, פוליטיקה ומדינה דמוקרטיה ושלטון דעה על מנהיגות מאת ג'ונתן סבג
דעה על מנהיגות מאת ג'ונתן סבג
ג'ונתן סבג 24/08/08 |  צפיות: 14606

 עוד אופק: דעה אישית על מנהיגות

  • סבג ג'ונתן

    בימים של משבר ושל חוסר ודאות נשמעות טענות בדבר היעדר מנהיגות אשר תנווט את המציאות הישראלית לחוף מבטחים, לכיוון החזון "שאותו אנו כל-כך רוצים להגשים". אך עוד קודם נשאלת השאלה: מיהו מנהיג, ועל-פי אֵילו פרמטרים הוא נבחן?

בניתוח המנהיגות יש להתייחס אל שלושת המרכיבים: המנהיג, המונהגים וכמובן - המצב.

הציבור יחפש, כמובן, את המנהיג הלא-קיים: מנהיג רגיש לציבור, מנהיג שיחדיר בציבור מוטיבציה לשתף איתו פעולה כדי לממש את החזון, ולהגיע יחד עמו אל היעד הרצוי תוך פרק זמן סביר. מנהיג צריך, לכן, להיות בעל יכולת הישרדות ארוכת-טווח, כך שיצליח ב"מבחן התוצאה". המנהיג נדרש גם לשקיפות ולדיווחיות (Accountability) במעשיו ובדרך קבלת ההחלטות שלו: לשיתוף מרבי של הציבור. הוא נדרש להאציל על הציבור את ההרגשה הטובה שבמעשיו.

מנהיג צריך להיות גם בעל חזון לאומי, כך שיצליח לראות מעבר לאינטרסים הצרים של הסקטור שאותו הוא מייצג, ולהרחיק ראות גם מעבר להצהרות בחירות של הטווח הקצר.

מעל לכל הוא צריך להיות בעל יכולת גמישות בשעת משבר. למנהיג של אמת נחוצה היכולת לראות לאן הוא מוביל, תוך בחינת הרלבנטיות של עמדותיו נוכח המצב. רק כך מתאפשרת היכולת להציע שינוי, שמימושו יבוא רק אחר-כך. המנהיג ייבחן ביכולתו להציע את השינוי כנגזר מחזונו. על המנהיג מוטל גם לתרגם, הלכה למעשה, את רעיון השינוי למציאות, והוא אף יידרש להפוך את השינוי לחלק מן המציאות העתידית.

המאפיינים המובהקים של ישראל בתוך המזרח-התיכון הם של מדינה בעלת שאיפות מערביות, שאינן מתיישבות בהכרח עם הסביבה באזורנו, וזאת תחת תנאי סיכסוך מתמשכים. המנהיג הישראלי צריך גם להתמודד עם שסעים מובְנים בחברה הישראלית, וללחום במערכת בירוקרטית מסואבת הפועלת לא פעם נגדו.

השיטה הדמוקרטית מעניקה לנו את הכלים להעמיד בראשנו את המנהיג הלגיטימי. אך רק מנהיג אשר יעניק לציבור שלו את התחושה שהוא באמת ראוי לכך - יזכה לקבל את הערכת הציבור ואת אמונו.

 


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 ג'ונתן סבג

ג'ונתן סבג



 


מאמרים נוספים מאת ג'ונתן סבג
 
פריימריז במפלגות השלטון מאת ג'ונתן סבג
ג'ונתן סבג: הבחירות המקדימות בליכוד ובעבודה, הציגו בפנינו תמונה רחבה ועמוקה יותר על אופייה של מערכת הממשל הישראלית. הדברים האמורים הן לגבי הדרג הפוליטי הנבחר והן לגבי הדרג הבירוקרטי. הבעיה העיקרית טמונה בהשפעת קומץ גורמים אינטרסנטיים" - 29.12.2002

דעה על מנהיגות מאת ג'ונתן סבג
בימים של משבר ושל חוסר ודאות נשמעות טענות בדבר היעדר מנהיגות אשר תנווט את המציאות הישראלית לחוף מבטחים, לכיוון החזון "שאותו אנו כל-כך רוצים להגשים". אך עוד קודם נשאלת השאלה: מיהו מנהיג, ועל-פי אֵילו פרמטרים הוא נבחן?

אל מול אדישות הסטודנטים מאת ג'ונתן סבג
אדישות הסטודנטים בישראל היא מן המפורסמות, וכמובן לא לחיוב. רק לעתים רחוקות יצאו הסטודנטים כאן למאבק למען קידום מטרות ציבוריות וחברתיות שאינן קשורות לשכר לימוד או לנושא הנוגע למגזר הסטודנטים בלבד. הדעת נותנת כי המצב הנוכחי אינו משביע-רצון, וכי במרבית התחומים, פניה של החברה הם בכיוונן של מדינות העולם השלישי. לכן נשאלת השאלה, מדוע במצב כה חמור של החברה הישראלית, שהולך ומתדרדר, נותרים הסטודנטים אדישים?

ג'ונתן סבג חייל של מופז
24/08/08 | אקטואליה
ג'ונתן סבג, בן 26 בלבד, מונה באחרונה לתפקיד היועץ המקצועי הבכיר של שר התחבורה שאול מופז.

התנצלות בגישור \ מאת: ג'ונתן סבג
ג'ונתן סבג : "יחסי ציבור מפוקפקים - משהו יצר מוסד הנשיאות האמריקאי למושג התנצלות. זכורות (לשמצה) במיוחד "התנצלותו" של הנשיא ניקסון בנאום ההתפטרות שלו וכן התנצלותו של הנשיא קלינטון בהיוודע פרטיה המביכים של פרשת מוניקה לוינסקי והתנהגותו בה. התנצלותו של ניקסון זכתה לביקורת קשה ונתפסה כ"לא אמינה" ואף מזיקה לתדמיתו. בדומה לכך, גם התנצלותו של קלינטון, בפרשת לוינסקי, נתפסה ככושלת וכמזיקה ובוודאי שהעדר מוחלט של התנצלות מצדו בפרשת פאולה ג'ונס, עלתה לו בנזק כלכלי רב, במסגרת ההסדר אליו הגיע עמה מחוץ לביה

התערבות ממשלתית במערכת החינוך \ מאת: ג'ונתן סבג
במסגרת בחינת חוק לימוד חובה נכון לבחון את השאלה המהותית שעומדות מאחורי הרצון לאפשר לכל ילד להשיג תעודת בגרות, שתוכל לפתוח בפניו את הדרך להשכלה בכלל וגבוהה בפרט. תפקידה של המדינה אינו מתמצה בקביעת ההסדרים המאפשרים את מימוש זכותם של אזרחיה לקבל חינוך. לראייתי, על המדינה לנקוט את הצעדים הנדרשים כדי להבטיח את מימוש הזכות.

מתכנון מדיניות ליישום מדיניות בראי רפורמות המס \ מאת ג'ונתן סבג
"יישום מדיניות הוא עקב אכילס של המדיניות"[1] - תובנה זו התגבשה אצל הוגים רבים דוגמת ברמן, גולדמן, פרסמן ווילדבסקי, ינוב, ליפסקי ועוד. במאמר זה מנסה ג'ונתן סבג להוכיח טענה זאת באמצעות הניסיונות להנהגת רפורמה במס בשנים האחרונות; ג'ונתן סבג: "אציג את מעורבותם של הגורמים ועמדתם לגבי המדיניות, ריבוי האינטרסים, אי הסכמה על עובדות, חילופי ממשלות ושרים - כל אותם חסמים שיוצרים אי יכולת מעשית ביישום הרפורמה במס".

ניתוח ביקורתי על תוכנית ויסקונסין הישראלית (תוכנית מהל"ב) מאת ג'ונתן סבג
ג'ונתן סבג בעל תואר מוסמך במדיניות ציבורית מטעם אוניברסיטת ת"א (התוכנית למנהלים) מציע מבט ביקורתי על תוכנית ויסקונסין הישראלית - תוכנית מהל"ב - מהבטחת הכנסה להבטחת תעסוקה.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI