דף הבית רפואה ובריאות בריאות אחר הנדסה ביו רפואית - מהי ולמה היא כל כך חשובה ומשמעותית לחיים של כולנו
הנדסה ביו רפואית - מהי ולמה היא כל כך חשובה ומשמעותית לחיים של כולנו
מעיין סבן 29/03/15 |  צפיות: 4309

הנדסה ביו רפואית הינה תחום רחב ידיים המאגד בתוכו דיסציפלינות רבות כגון פיזיקה, ביולוגיה, מתמטיקה, אלקטרוניקה, הנדסה ועוד. מטרתה העיקרית של הנדסה ביו רפואית יצירת פתרונות לבעיות רבות מתחום הרפואה, בעזרת תכנון ופיתוח של מכשור רפואי, ומחקר של תופעות וסוגיות מהרפואה וממדעי החיים, לרווחתו ולתועלתו של המין האנושי.

הרקע להתפתחות התחום

שנות ה- 90 המוקדמות בלטו בהקשר של פיתוחים הנדסיים וציוני דרך חשובים בתחום ההנדסה, אשר סללו את השביל לאינטגרציה משמעותית בין עולמות הרפואה וההנדסה. דוגמא ידועה וחשובה הינה מתקן ה- MRI אשר סורק את הגוף באופן בלתי פולשני לטובת אבחונים תוך גופניים רפואיים רבים. הנדסה ביו רפואית שינתה מקצה לקצה את מה שידעה הרפואה עד לאותה נקודת זמן בה החל להתפתח התחום, והפכה את כל התחום ליעיל במאות מונים, בזכות שימוש במחשבים מתקדמים, התקנים ממוזערים, מאגרים מהירים לאחסון מידע, ננוטכנולוגיה ועוד. מהנדס ביו רפואי אחראי על הפיכת שירותים רפואיים לנגישים וזמינים הרבה יותר, לפעולות מנע ואבחונים מוקדמים של מחלות ובעיות רפואיות מגוונות, וכן לפיתוח מכשירים והתקנים שתפקידם זיהוי פגמים גנטיים ומחלות בגוף הנבדקים. זאת ועוד, ההנדסה הביו רפואית דואגת לקידום מחקרים בעולמות הרפואה ומדעי החיים, ומשתמשת בטכנולוגיות חדישות בכדי לפתח אופציות מחקריות ומדעיות חדשות שלא היה בעבר.

במה עוסק התחום

הנדסה ביו-רפואית חולשת על תחומים רבים בהם מוכשר המהנדס הביו-רפואי, הן בתחומי הנדסה והן ברפואה ובביולוגיה. מהנדס ביורפואי אחראי על פיתוח טכניקות ומכשירים לדיאגנוזות רפואיות, טיפולים ומעקבים. בהנדסה ביו רפואית משתמשים במגוון מערכות והשילוב ביניהן דרוש. מהנדס ביו רפואי נמצא בקשר יומיומי עם בעלי מקצוע רלוונטיים אחרים לתחום עיסוקו, לרבות רופאים ואנשי פיזיקה, ביולוגיה וכיוצא בזה. אינספור גילויים ופיתוחים נוצרו והתפתחו בזכותה של ההנדסה הביו רפואית על שלל מהנדסיה ברחבי העולם בעיקר החל מראשית שנות ה- 90 של המאה ה- 20 והלאה.

הנדסה ביו רפואית בישראל

תחום זה מפותח מאוד בארץ ישראל אשר נחשבת לאחת המובילות בעולם. כמאתיים חברות יצרניות פועלות בתחום זה בארץ, ועוד אינספור חברות סטארטאפ. מחקרים ופיתוחים רבים נעשים בישראל בהקשר של ביו רפואה ונזקפים לזכותה של ישראל מכשורים רפואיים רבים מאוד ופיתוחי טכנולוגיות בתחום, אשר נחשבים מובילים בכל העולם ונעשה בהם שימוש יומיומי בקליניקות, מרפאות ובתי חולים בפריסה עולמית. אי לכך ובהתאם לזאת, כבר אי שם בשנות ה- 70 החלו האוניברסיטאות בארץ להציע מסלולי לימוד לתארים מתקדמים בהנדסה ביו רפואית ובמקצועות הקשורים והנלווים. הנדסה ביו רפואית בטכניון וכן הנדסה ביו רפואית באוניברסיטת תל אביב הן שתי דוגמאות מצוינות, כמו גם אוניברסיטאות אחרות ומכללות שונות, וסטודנטים רבים מהארץ ומהעולם מוכשרים בהנדסה ביו רפואית כתאריך ראשון ושני ואף כדוקטורט מדי שנה בישראל.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 מעיין סבן

מעיין סבן

נומריקל בע"מ

הדרכות מקצועיות בבניית סימולציות אמינות

שירותי סימולציה מתקדמים

סדנאות ללא עלות להרשמה קלה ומידית

עשרות סיפורי משתמשים מעניינים וחשובים לעיונכם



 


מאמרים נוספים מאת מעיין סבן
 
אופטימיזציה עם יישומי סימולציה לטכניקות הדפסה תלת-מימדית
לקיחת קונספט של טכנולוגיה חדשה משלב המחקר הראשוני ועד לפתרון המתאים לשימוש תעשייתי, מצריכה בדיקות קפדניות וולידציות. הדפסה תלת מימדית לדוגמא, הופיעה לראשונה בשנות ה- 80 המוקדמות עם רמת מוכנות טכנולוגית (Technology Readiness Level - שיטת מדידה של רמה טכנולוגית לשימוש תעשייתי אשר הוצעה ע"י NASA בשנות ה- 70) של TRL 1, וזה לקח מספר עשורים עד שהשיטה נודעה בשווקים התעשייתיים כשיטת ייצור חדשה ומדהימה שמתעתדת לשנות את העולם.

מסמלצים את תופעת ה- Crosstalk של אנטנות במטוס!
05/05/15 | פיזיקה
בעולם בו מערכות התקשורת בכלי טיס הופכות מורכבות יותר ויותר, לעיתים קרובות ניתן למצוא מספר אנטנות הממוקמות באותו המטוס. הדבר יוצר תופעה הנקראת "ערב דיבור", Crosstalk באנגלית, הפרעה באותות אשר זולגים מקו אחד למשנהו, דבר שעלול להפריע לתפקוד של כלי הטיס. במודל אשר יוצג בפירוט במאמר זה, נראה כיצד לבנות בתוכנת COMSOL Multiphysics 5.1 סימולציה של ההתערבות בין שתי אנטנות זהות - אחת משדרת והשניה מקבלת - במרכב של מטוס, במטרה לנתח את ההשפעה של תופעת ה- Crosstalk.

טכניקות בידוד תרמי חדשניות מביאות חיסונים למדינות העולם המתפתח
תוכנית Global Good של חברת Intellectual Ventures האמריקאית עבדה על טכנולוגיה חדשה בכדי להביא חיסונים לכל פינה בעולם. מתקן אחסון החיסונים הפאסיבי משתמש רק בגוש בודד של קרח ולא זקוק לחשמל ממקור חיצוני בכדי לאחסן תרופות בטמפרטורות נמוכות לתקופה של חודש שלם.

נאבקים בקורוזיה במתקני אחסון של פסולת גרעינית בעזרת סימולציה מולטיפיזיקלית מתקדמת
27/04/15 | מדע וטבע
קורוזיה היא האויב חסר הרחמים של המתכת, והמאבק עימה פשוט לא יכול להיגמר כאשר מעורבים תופי פלדה עמוסים בפסולת גרעינית. זהו המצב באיטליה, בה הופסק הייצור המקומי של אנרגיה אטומית, ועדיין קיים הצורך באחסון בטוח של פסולת רדיואקטיבית ברמה נמוכה המיוצר כתוצר לוואי של ייצור חשמל, ופעולות של מחקר, רפואה ותעשייה. Sogin S.p.A הינה החברה האיטלקית בבעלות הממשלה האחראית על הוצאה מכלל שימוש של אתרים גרעיניים באיטליה ועל הניהול של פסולת רדיואקטיבית.

CAE - Computer-Aided Engineering: הנדסה בעזרת מחשב
29/03/15 | תוכנה
הנדסה בעזרת מחשב, או הנדסה מבוססת מחשב, הינה השימוש הנרחב בתוכנת מחשב במטרה לסייע במשימות ניתוח הנדסיות. הנושא כולל את התחומים אנליזת אלמנטים סופיים - FEA Finite Element Analysis, דינמיקה חישובית של זורמים - CFD Computational Fluid Dynamics, דינמיקה של גופים מרובים Multibody Dynamics, ואופטימיזציה.

הנדסה ביו רפואית - מהי ולמה היא כל כך חשובה ומשמעותית לחיים של כולנו
הנדסה ביו רפואית הינה תחום רחב ידיים המאגד בתוכו דיסציפלינות רבות כגון פיזיקה, ביולוגיה, מתמטיקה, אלקטרוניקה, הנדסה ועוד. מטרתה העיקרית של הנדסה ביו רפואית יצירת פתרונות לבעיות רבות מתחום הרפואה, בעזרת תכנון ופיתוח של מכשור רפואי, ומחקר של תופעות וסוגיות מהרפואה וממדעי החיים, לרווחתו ולתועלתו של המין האנושי.

ניסוי וטעייה בפיתוח מוצרים - מתומאס אדיסון ועד לזמנים המודרניים של היום
כולנו מכירים את תומאס אדיסון, הממציא האמריקאי הדגול שחי במחצית השניה של המאה ה- 19 ובשליש הראשון של המאה ה- 20. אדיסון נחשב באותו זמן לממציא הגדול ביותר בעולם והביא לקהל הרחב מספר רב מאוד של המצאות, פטנטים ושכלולים, המוכרים שבהם נורת הליבון החשמלית, הטלגרף ועוד המצאות רבות, חלקן שכלולים של המצאות קיימות, ושיא ברישום פטנטים של מעל לאלף הרשומים על שמו.

מרעיון ועד לשיווק: סימולציה מצמצמת את אי הוודאות בחדשנות מוצר
בתעשיית האלקטרוניקה של ימינו, חדשנות היא דבר הכרחי לטובת השגת צמיחה, כאשר זמן קצר בין שלב הרעיון על המוצר ועד להגעה לשלב שיווק המוצר בשוק - זהו המפתח להשגת ערך מקסימאלי. הטיעון כי הישגים עצומים אפשריים ע"י שיפור תהליכי קבלת ההחלטות בשלב מוקדם של המו"פ, ללא ספק נשמע ע"י רבים.

CAD - תכנון וייצור בעזרת מחשב – הטכנולוגיה מאחורי השיטה - כתבה חמישית בסדרה
26/03/15 | תוכנה
בארבע כתבות הספקנו להכיר את שיטת התכנון והייצור בעזרת מחשב, למדנו מי עושה בה שימוש ואילו שימושים נרחבים קיימים בעזרתה. בכתבה האחרונה בסדרה נבין מהי הטכנולוגיה העומדת מאחורי השיטה.

CAD - תכנון וייצור בעזרת מחשב - סוגים שונים של תוכנות - כתבה רביעית בסדרה
26/03/15 | תוכנה
בשלושת הכתבות הקודמות למדנו מהי טכנולוגיית תכנון וייצור בעזרת מחשב, סקרנו את המשתמשים בשיטה ומהם השימושים הרבים שנעשים בה ברחבי העולם. בכתבה רביעית זו נצלול יותר פנימה ונציג את סוגי ה- CAD הקיימים ומי עשוי למצוא שימוש בכל אחד מהם.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI