דף הבית רפואה ובריאות בריאות הנפש טיפול בטראומה ופוסט טראומה (PTSD)
טיפול בטראומה ופוסט טראומה (PTSD)
אסנת בוקופצר 09/05/10 |  צפיות: 2689

טיפול בטראומה ופוסט טראומה (PTSD)

הטיפול בעזרת הליכי ה-NLP במקרים של פוביה,טראומה, התעללות, ופוסט טראומה (PTSD) נעשה זה שנים רבות.

בשנות השבעים פורסם במגזין רפואי בריטי, מחקר, שנעשה על ידי דר' דיוויד מוס בעקבות  ניסוי שנעשה בכלי ה-NLP, בהשתתפות 70 נפגעי פוסט טראומה שהגיעו מכוחות המשטרה של מידלנד, לאחר שטיפלו באתר והרוגי התרסקות מטוס בסקוטלנד מפיגוע טרור.

כל המשתתפים בניסוי דיווחו בסיומו שהם השתחררו לגמרי, כבר לאחר שלושה מפגשים, מזיכרונות קשים ומכל הסימפטומים של הפוסט טראומה שחוו.

לרובם הספיק מפגש אחד כדי לפתור את הנושא.

מעקב שנעשה שנתיים לאחר מכן הוכיח שהתופעות לא חזרו.

מצבם נשאר זהה ליום עזיבתם את הטיפול.

בשנת 1991 סיפר דוקטור מוס שלאחר שנים של מחקר הליכי ה-NLP לריפוי מפוביה וטראומה, הם הוכחו סופית כהצלחה גדולה. והוסיף ואמר, "פסיכולוגים עדיין מאמינים שלוקח חודשים ואפילו שנים של תרפיה ותרופות עד שאנשים נרפאים מטראומות.

הם לא מוכנים לוותר על דעותיהם וחשדניים כלפי השיטה שעושה בזמן כה קצר מה שלהם לוקח חודשים או שנים להשיג".

איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי הגדיר בשנות ה-80 את תופעת הפוסט טראומה בשם PTSD.

תופעות ה-PTSD עלולות להופיע עקב חוויה טראומתית שהלוקים בה מגיבים בתחושת חוסר אונים ואימה לאחר שהם או אחרים לידם חוו תחושות חוסר אונים וחוסר שליטה, או סכנה לחייהם.

תחושות אלה ממשיכות לרדוף שוב ושוב את הנפגעים בחלומותיהם, בפלשבקים, תחושות, רעשים, ריחות או מגע. תגובותיהם הפיסיולוגיות והפסיכולוגיות, חוזרות ומזכירות לנפגע שוב ושוב  את האירוע כאילו הוא חווה אותו כאן ועכשיו במלא העוצמה.

משום כך נמנע הנפגע מכל דבר שעלול להזכיר לו את האירוע הטראומטי, מה שמפריע לו לחיות חיים שקטים, מספקים, להגשים מטרות, חלומות, לנהל תקשורת בונה, ליצר קשרים אישיים ובין אישיים או לשמור עליהם.

במקרים רבים, הנפגע אינו מבין או מקשר את התופעות לחוויה הקשה שעברה עליו, ובמקרים אחרים הוא מרגיש שישנן תופעות שהוא אינו יכול לשלוט בהן, ואו להפסיק אותן. עובדה המוסיפה לתסכול ולסבל.

תחושות של פאניקה, סיוטים, בעיות ריכוז או שינה, אובדן זיכרונות, התבודדות, ניתוק, חשדנות, זעם בלתי מוסבר כלפי עצמו ואחרים. חוסר הנאה מפעילויות שקודם גרמו הנאה, הימנעות מרגשות, או מכל דבר שעלול להזכיר את האירוע,הם רק חלק מתופעות הלוואי של הסובלים מטראומה או פוסט טראומה.

ההימנעות אולי תצליח בשלב הראשון לגרום לאשליה שהנפגע מצליח להתמודד עם חייו.

אך פעולת ההימנעות תוטבע וכך תפגע באופן משמעותי באיכות החיים.

ההתחמקות וההימנעות עלולות גם לנתק את הנפגע יותר ויותר מחבריו וממשפחתו ולעיתים גם מעצמו, מה שעלול גם לגרום בהמשך לדיכאון קליני ולפגיעה בבריאות הגופנית.

הטיפול בטראומה ופוסט טראומה

נפגעי הטראומה ופוסט טראומה מדחיקים, או לא תמיד מקשרים את התסמינים לחוויה הקשה שחוו.

חלקם מאמינים, במקרים רבים, שהם יכולים בכוחות עצמם להתגבר על הסימפטומים.

חלקם מעדיפים להתעלם מהם כיוון שאינם שמחים להגיע לטיפול בגלל הסטיגמה הקשורה בנושא, או שמבחינתם זו הודעה בחולשה.

ורבים מהם מעדיפים לא להגיע כיוון שההחלטה לקבל טיפול הינה הודעה וצעד מעשי בנושא ההימנעות שלהם.

לזה מתווספים פעמים רבות תחושות החשדנות ואי האמון באנשים אחרים, והתחושה החזקה שאף אחד בעולם לא יוכל להבין אותם.

יתרונות הטיפול בטראומה ופוסט טראומה בעזרת טכניקות ה-NLP הינן רבות.

ראשית הטיפול הינו קצר מועד.

בנוסף, הנגיעה בטראומה אינה חודרנית או ממוקדת בחוויה ובעוצמתה, אלא מאפשרת לעבור דרכה, כמו גלים רכים המגיעים ועוברים.

התחושה, השינוי וההקלה הינם מיידים.

כמו כן, במהלך הטיפול מגבשים ומאחסנים מחדש את הזיכרונות במוח באופן המתאים והנכון ביותר למטופל, הלומד במקביל שימוש מתאים בחושים ליצירת שינוי, כמו גם העצמה והתבוננות חיובית קדימה אל עבר העתיד, תוך התמקדות במשאבים ויכולות פנימיים וחיצוניים.

לסיכום: במהלך הטיפול ב- NLP, נפגעי טראומה ופוסט טראומה, משנים ומרחיבים את המפות המנטאליות האישיות שלהם, מה שמאפשר שינוי במחשבות, ברגשות ובהתנהגות.

כמו גם מתן אפשרויות רבות נוספות ומתאימות יותר בתוך המציאות הקיימת. 

ההפנמה וההבנה של נפגעי פוסט טראומה ששינוי כזה יכול לקרות ובזמן קצר, הינה תחילת התהליך להשלמה ויצירת חיים חדשים, משמעותיים ומאושרים. 


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אסנת בוקופצר

אסנת בוקופצר, מטפלת מוסמכת בכירה, מאסטר בדמיון מודרך, NLP, טיפול בטראומה ותרפיית קו הזמן. טיפול אישי וזוגי. מנחת סדנאות להעצמה אישית, פוריות, הריון ודמיון מודרך.



 


מאמרים נוספים מאת אסנת בוקופצר
 
השימוש במילות מפתח - NLP ודמיון מודרך
30/05/15 | NLP
ריפריימינג הוא תהליך משמעותי בעבודה עם כלי ה-NLP, והוא מתבצע במהלך המפגש בין אם הבחנו בו ובין אם לאו. היכולת לפרק ולהרכיב מחדש מחשבות, אירועים, זיכרונות ורגשות, מאפשרת לחלקים הלא מודעים שלנו לבצע עבודת עדכון, שכל-כך חשובה לשינויים שאנו מבקשים לעצמנו.

לשחרר את הדרמה - NLP ודמיון מודרך
15/05/15 | NLP
בעבודה עם כלי ה-NLP והדמיון המודרך אנחנו לוקחים אחריות ומעניקים לעצמנו את האפשרות ליצור שינוי מהותי בעולמנו: חיים נטולי דרמה, שיאפשרו לנו ליהנות מעצמנו, מהסובבים אותנו ומחיינו.

דמיון מודרך ו-NLP - עבודה עם קו הזמן.
27/07/13 | NLP
כאשר אנחנו עובדים עם הליכי ה-NLP על קו הזמן, נמקם את עצמנו על קו שאנו יוצרים בעיני רוחנו, קו אשר יאפשר לנו לעמוד על כל נקודה בקו הזמן שלנו - ומכאן לצאת למסע מהיר, מסע שיחולל שינויים מרחיקי לכת בחיינו.

דמיון מודרך ו-NLP - לבחור את המילים
האם נתתם את דעתכם איך מילה יכולה לטפל? כאשר בודקים וחוקרים מילה מסוימת, נגלה שכאשר אנחנו מאפשרים לעצמנו לנשום לתוך המילה, לנכס אותה לעצמנו באופן אחר, להבין אותה בצורות חדשות - נרגיש רגועים יותר, עולם ומלואו יתגלה בפנינו, ואנחנו מתוכה נוכל לבחור את המתאים לנו עכשיו ברגע זה. לפתע יעלו רעיונות חדשים למצב שעד רגע קודם נראה אולי בלתי אפשרי, ועם ההבנה היצירה קורית, והמילה ממקומה החדש מאפשרת שקט ממקום אחר.

דמיון מודרך ו-NLP - לחיות ברגע הזה
28/03/13 | NLP
עצם ההבנה שהרגע הזה הוא הרגע האמיתי היחיד שקיים, ומה שאנחנו עושים בו, רק לו יש משמעות, רק הוא קיים - תאפשר לנו להתחיל לחיות באמת, למצות את מלוא הפוטנציאל שלנו, והכי חשוב - פשוט להרגיש ולחוות כל שנייה בחיינו.

החופש לבחור - הבחירה להיות חופשי
כאשר נבין שהרשות נתונה ומעשינו אינם נכפים עלינו, נוכל להחליט שאנחנו אלה היוצרים את עתידנו, ולנו ורק לנו יש השליטה על כך, מתוך עקרון הבחירה החופשית שאנו אלה האחראים על דרכי הפעולה ועל המחשבות שלנו.

טיפול בדמיון מודרך ו - NLP - שאלות ותשובות
13/11/12 | NLP
הטיפול ב-NLP ודמיון מודרך מאפשר לכל אדם להשיג גמישות מחשבתית והתנהגותית בזמן קצר, תוך שילוב של שיחה והליכים קוגניטיביים שונים שמטרתם להביא לשינוי של רגשות, מחשבות, תבניות, אמונות מגבילות או התנהגות - כמו גם שחרור מטראומות, פוביות, חרדות, תלות ועוד.

גשטלט - גבולות הקונטקט
בתרפיית הגשטלט העיסוק בקונטקט ובגבולות הקונטקט מקבל חשיבות עליונה, מכיוון שהקונטקט על כל חלקיו הינו זרז למודעות מוגברת ושינוי, כמו שאומר פולסטר: "קונטקט הוא נשמת אפה של הצמיחה".

על גשטלט וגשטלט לא סגור
במהלך הטיפול בשילוב הליכי הגשטלט, כשאנחנו מאפשרים לעצמנו לחקור ולהתנסות בעניין לא סגור ב"כאן ועכשיו", נלמד באופן חווייתי לנהל איתו דיאלוג, לבדוק את הקטבים והרצף שלו, לתת תוקף לרגשות שלנו - ומתוך כך לאפשר לתבנית להתגלות במלואה, להיחקר, להשתנות, ובסיום התהליך לאפשר לה להיסגר. מכאן ניתן לעבור לשלב ההתפתחותי הבא.

להרגיש בחיים
26/04/12 | NLP
כאשר אנחנו בוחרים לחקור את קשת הרגשות שלנו בעזרת עבודה עם כלי הדמיון המודרך וה- NLP אנחנו מאפשרים לרגשות, לכל אחד בנפרד, דימוי, צורה, צבע, שפה, מנעד, את הרווחים שהוא מעניק לנו, הכוונה החיובית שלו כלפינו. מהיכן הוא מגיע ומה משמעותו.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI