הנטורופתיה ככלי לירידה במשקל
נכתב על ידי: ד"ר זיו מאיר
תאריך: 14/09/10

 הנטורופתיה ככלי לירידה במשקל

                                                                         מאת ד"ר זיו מאיר   מה עושה את הנטורופתיה לירידה במשקל שונה מדיאטה אחרת? או האם יש בכלל "דיאטה נכונה"? במהלך השנים, בהן אני מטפל בהפרעות אכילה שונות, הכוללים גם אכילה אובסיסית (ראו הרחבה בספרי "גוף נפש והפרעות אכילה") ומהצד השני אני מטפל באנורקסיה ובולמיה. לא יכולתי להתעלם מהעובדה כי הפרעות אכילה כולל אכילה אובסיבית קשורה לבעיות ריגשיות. חלק מהאנשים הגיעו אליי גם עם בעיית בריאות כלשהי שאינה קשורה דווקא במשקל, אולם עם התקדמות הטיפול, המשלב טיפול ריגשי ותזונתי הם חזרו ודיווחו על ירידה במשקל, התרופפות הבגדים על גופם. בתחילה, התעלמתי מכך מפני שהסיבה לבואם לטיפול הייתה ריגשית, או סימפטומטית, אולם מאחר והירידה במשקל במהלך הטיפולים חזרה על עצמה, כאשר רמת הכולסטרול הרע ירדה, רמת הטריגליצרידים בדם ירדה מאוד, ובכלל בדיקות הדם השתפרו פלאים, הסימפטומים מהם סבלו נעלמו או פחתו, הויטליות שלהם השתפרה פלאים עימה גם מצב הרוח, הביטחון והמוטיבציה שלהם גדלו מאוד. כאמור התופעות הללו החיוביות חזרו על עצמם, לרבות התופעה של ירידה במשקל, לא יכולתי  להתעלם ממנה. השאלה שעלתה בי הייתה - במה הנטורופתיה שונה מדרכי טיפול  אחרות לירידה במשקל? במה היא שונה מאדם ההולך לטיפול ירידה במשקל אצל דיאטן קליני? במה היא שונה מהליכה לייעוץ בתזונה אצל תזונאי בקופת חולים, במה היא שונה מעוד סוג של דיאטה המצויה בספרים שונים, לפי סוג דם, לפי אישיות לפי... כאשר ברור כי כל המאבקים במשקל ודיאטות למיניהן מותירים אנשים רבים במצוקה נפשית וגופנית, פתרונות מהירים אכן קורצים, אך הופכים את הדיאטה הבאה לקשה יותר, הגוף עלול לחוות חסרים תזונתיים, הורדת המטבוליזם והתגוננות על ידי צבירת שומן.

העקרונות בתזונה הנטורופתית

על פי עקרונות התזונה הנטורופתית ישנם דברים שצריך להימנע מהם, אך אין הגבלה קלורית בשום צורה שהיא. הספירה, המדידה והשוואת קלוריות אינה עוזרת או ממתנת את רמת הרעב שלנו והצורך לאכול, הרעב שלנו הוא במרבית המקרים רעב ריגשי. כאשר לעומתו ההתעסקות בקלוריות  גורמת להתעסקות אובססיבית ובהעלאה של הבעיה כל הזמן, כמה קלוריות יש בכל דבר? מכניסה את האנשים ללחץ  של חישובים והתחשבנויות - על כן לא רבים מצליחים להתמיד. בנוסף לזה, שיטת ספירת הקלוריות עלולה בנקל להביא אדם למצב הישרדותי של הורדת רמת המטבוליזם בשל רעב של הגוף והתאים. כאשר המשוואה היא מאוד פשוטה: רעב = הורדת מטבוליזם = השמנה / אי יכולת לרדת המשקל.

                                                                           מדוע לא להישקל?

נושא השקילה הוא נושא שרצוי מאוד להימנע ממנו, מאחר והגוף שלנו מגיב באופן שונה בכל פעם לרמת הירידה שלנו במשקל, ומאחר והמטרה שלנו המוצהרת היא בריאות ולא ירידה במשקל דווקא, הרי שההישקלות בכל פעם מחדש יכולה לשנות ראשית את המטרה, כאמור המטרה בנטורופתיה היא בריאות ואיזון, ולא הורדה במשקל, על כן יש  להימנע מלהישקל. אם הפיתוי הוא גדול מידי ולא עומדים בו, אני ממליץ לאנשים להוציא את המשקל מהבית. בזמן התהליך. כמובן שבסוף התהליך, המטופל רשאי להישקל  ולבדוק כמה ירד.

הנטורופתיה מעוניינת להביא אדם להנות מהדרך, בלי לחץ, בלי זמנים, בלי להישקל, בלי לספור ולהשוות קלוריות, בלי כל ההתעסקות הזו סביב האוכל. הנטורופתיה מעוניינת לעזור להביא אדם להפוך את זה באמת לאורח חיים ולא רק לטפח את המונח - אין דרך אחרת. חשוב להנות מהשינוי באורח החיים, מהשינוי בהרגשה בבגדים, מאיך קמים בבוקר, איך התחושה הכללית והבריאותית, איך מצב הרוח, הביטחון והדימוי העצמי...

כשלא נשקלים, הופכים מדדים אחרים לחשובים יותר - אין היתפסות למשהו באופן אובססיבי ואפשר באופן הזה באמת להפוך את הדרך לאורח חיים נכון ולהביא את המשקל לאיזון.

 עתה המסקנה, למה נטורופתיה כן והייתר לא הייתה ברורה, אדם מאוזן-משקל מאוזן. כלומר כל הדיאטות והייעוצים בתזונה השונים, אינם יכולים להחזיק מעמד, הבעיה תמיד היא קודם כל ריגשית, התזונאי או הדיאטן במקומות השונים מומחה לקלוריות, לשילובי מזון וכו' אולם אינו מטפל בפאן הריגשי, דבר שהנטורופט משלב בטיפול על פי סוג ההפרעה, כך קורה שדווקא הטיפול הנטורופתי המשולב גורם לירידה במשקל ללא צורך לשמור עליו באופן קבוע, אלה מביא את המטופל לאיזון נפשי וגופני כך שכל העודפים נושרים ללא כל התייחסות או התעסקות מיוחדת בהם. אדם המגיע אליי במצוקה עקב בעיית בריאות, רמת המוטיבציה שלו להקפיד על הדרך והטיפול הנטורופתי היא גדולה. הטיפול הנטורופתי המשולב מביא את המטופל לאיזון.  אדם מאוזן=משקל מאוזן  פירוט אודות לימודים ב מכללת ברק, ראו במסלולי לימוד של מכללת ברק לפרטים נוספים, ורכישת ספרים בהוזלה ראה באתר המכללה     www.barakcollage.com  

 
אודות המחבר

ד"ר זיו מאיר פרפסיכולוג ונטורופט.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article10719.aspx