חיזוק בניינים מפני רעידות אדמה לפי תמ"א 38 - מדוע זה לא הולך?
נכתב על ידי: עו"ד אביגדור ליבוביץ
תאריך: 03/06/11

מדינת ישראל נמצאת תחת סיכון לרעידת אדמה ובעניין זה הכתובת על הקיר כבר מספר שנים.

הוראות תמ"א 38 נועדו על מנת לאפשר חיזוק מבנים קיימים אשר לא ניבנו בהתאם לתקן הישראלי 413 על מנת לאפשר את העמידות של המבנים בפני רעידות אדמה.

הוראות תמ"א 38 אמורות היו להביא לכך שיזמים שיבקשו לבצע פרויקטים לפי תמ"א 38 יוכלו לקבל היתרי בניה ולבצע את הפרויקטים על מנת מחד, לחזק ולשפץ מבנים שהיתר לבנייתם הוצא לפני ינואר 1980 ומאידך, להשיא רווחים בגין היחידות שייבנו על גג הבניין או בקומת העמודים ויימכרו על ידם.

למצער, תמ"א 38 לא הביאה את התוצאות הרצויות למרות הכוונות הטובות, שכן הליכי הבירוקרטיה במדינת ישראל בכל הקשור להוצאת היתרי בניה, הינם ארוכים ומייגעים, דבר אשר הביא לכך, כי כיום ניתן לספור פרויקטים בודדים שהגיעו לסיום בהתאם להוראות תמ"א 38, למרות שיזמים רבים יעידו שיש בידיהם עשרות בניינים במסגרתם הדיירים חתומים על הסכמים לביצוע הפרויקטים.

רעידות אדמה כפי שקורות בעולם, בניו זילנד, ביפן ובמדינות שונות אחרות, אשר למצער גבו חיי אדם, מצליחות להעיר את הציבור והתקשורת למספר ימים, אך כמו בכל סיפור אחר, ההדים שוכחים מהר מאוד.

כיום, ישנם מאות בנייני מגורים במרכז ובפריפריה אשר נמצאים בסיכון אמיתי לקריסה טוטאלית במקרה שרעידת אדמה תפקוד את המדינה ואם מצב זה אכן יקרה,שוב יגידו הקברניטים "אמרנו לכם", למרות העובדה שבנושא קיימים מחדלים חריפים!

למרות שמהלך שנת 2010 אושר תיקון מס' 2 לתמ"א 38, על מנת להביא לכך שניתן יהיה להרוס את הבניין הישן ולבנות תחתיו בניין חדש, תיקון אשר בבסיסו קיימת חשיבה חיובית, העובדה שהליכי התכנון ואישור היתרי הבניה איטיים מאוד, הביאה גם במקרה זה, לכך שפרויקטים בודדים נמצאים בהליכי הקמה, לאחר קשיים רבים בדרך.

משרדנו המייצג יזמים ודיירים בפרויקטים רבים במרכז ובפריפריה, אשר חלקם נמצאים בתהליך של מו"מ לחתימת הסכמים, חלקם נמצאים אחרי חתימת ההסכמים וחלקם אף בתהליך של הוצאת היתרי בניה, יכול לומר, כי אכן אין תמריץ אמיתי ליזמים ולדיירם לרוץ ולחתום על הסכמים ולבצע את הפרויקטים.

היזמים נתקלים בבעיות רבות מול הדיירים ונדרשים למתן פתרונות יצירתיים לכל דורש, אך גם לאחר התמודדות ארוכה ומייגעת של היזמים עם דרישות שונות ומשונות של דיירים, תעבור תקופה ארוכה ביותר עד שניתן יהיה לקבל את היתר בניה לצורך הפרויקט.

הצעתנו היא, כפי שראש הממשלה ושר האוצר ביצעו רפורמה במיסוי מקרקעין, יש לבצע רפורמה אמיתית בכל הקשור להליכי תכנון ובניה והוצאת היתרים לפרויקטים וכן לתת הקלות במס לרבות בהיטלי השבחה גם עבור זכויות הבנייה שלא מכח הוראות תמ"א 38, על מנת שניתן יהיה להוציא פרוייקטים רבים אל הפועל ובכדי שיזמים יבצעו את הפרויקטים במרכז וגם בפריפריה ובכך גם יצילו חיים אדם במקרה בו תפקוד את המדינה רעידת אדמה.

הכותב עו"ד אביגדור ליבוביץ, מתמחה בעסקאות תמ"א 38, תמ"א 38 תיקון 2, פינוי בינוי ובהרחבות בקיבוצים ומושבים, במינהל מקרקעי ישראל ובמגזר החקלאי והכפרי www.lieblaw.co.il


 
אודות המחבר

הכותב עו"ד אביגדור ליבוביץ, הינו הבעלים של משרד עורכי דין אביגדור ליבוביץ ושות',מתגורר במושב בארותיים בעמק חפר ומתמחה מזה שנים בנושאים הקשורים למגזר החקלאי, מינהל מקרקעי ישראל, מושבים, קיבוצים, אגודות שיתופיות, ובעסקאות נדל"ן במגזר החקלאי מכל הסוגים בכל הארץ, לרבות ייצוג מוכרים ורוכשים בעסקאות מכירה ורכישה של נחלות, טיפול בסוגיות של בנים ממשיכים, ניהול עיזבון וצוואות. משרדו של עו"ד ליבוביץ מתמחה בכל הקשור למיסוי מקרקעין, מע"מ, דמי הסכמה והיטלים במגזר החקלאיוכן בייצוג של בעלי זכויות, קבלנים ויזמים בפרויקטים של הרחבות במושבים וקיבוצים, הקמת תחנות דלק ומרכזים מסחריים, שינויי ייעוד, פיצול נחלות, קרקעות חקלאיות, ליווי וייזום של עסקאות.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article17144.aspx