תשובות לחמש שאלות בנושא גישור - אירית רייכמן
נכתב על ידי: עו"ד אירית רייכמן
תאריך: 22/06/11

מאת: אירית רייכמן

על רקע תופעת הסחבת המתמשכת שהפכה למנת חלקם של כמעט כל בתיהמשפט בישראל, הופך תחום הגישור לאלטרנטיבה ברת קיימא ליישוב סכסוכים. לדברי עו"ד אירית רייכמן, מדובר בהליך שעשוי לחסוך לבוחרים בו כסף וזמן רב, וזאת לצד עוגמת נפש רבהשעשוייה להיחסך כתוצאה מכך שהסכסוך כולו לא מתנהל בין כתלי בית המשפט על כלהמשתמע מכך. במאמר שלפניכם נציג איפוא חמש שאלות ותשובות שעיקרן אפיקהגישור. אל תגידו שלא ידעתם.


מהם ההבדלים בין גישור לבוררות?

ההבדל העיקרי בין שני האפיקים הללו הוא שבניגוד להליך הבוררות המחייב,הליך הגישור אינו מחייב את הצדדים וניתן בכל שלב להפסיק את הליך הגישור.אשר על כן ברור כי התוצאה של הליך הגישור תהיה פשרה אשר תביא לידי ביטויבמידה זו או אחרת את האינטרסים של כלל הצדדים. במסגרת הליך הבוררות להבדיל,מחוייב הבורר לפסוק בין בעלי הדין.

מדוע תהליך הגישור משתלם מבחינה כספית?

פנייה למגשר איכותי ומקצועי תאפשר לכם לחסוך עשרות אלפי שקלים שיוקצולחילופין להתדיינויות משפטיות מייגעות אשר עלולות להימשך תקופה ארוכה.במסגרת הליך הגישור, הן הצדדים והן המגשר יוצאים מתוך נקודת הנחה לפיה כלהעוסקים במלאכה מבקשים לסיים את הפרשה על הצד הטוב ביותר מבלי לבזבז זמןיקר. בדרך כלל מדובר בין 5 ל-8 פגישות שבסופן הצדדים חותמים על הסכם אשריובא לאישור בית המשפט. הרצון ההדדי להגיע לפשרה טובה בפרק זמן סביר הואהוא זה אשר מנחה את הצדדים ומהווה נר לרגלם.

מדוע בכלל כדאי לפנות לגישור בדיני משפחה?

מעצם טבעם, כל ההליכים המשפטיים הסובבים את תחום דיני המשפחה נוגעיםבמישרין או בעקיפין בנושאים רגישים וסבוכים. זוהי בדיוק הסיבה לכך שככלשהדברים נוגעים למשפחתכם נכון יהיה להעדיף תחילה את מיצוי הליכי הגישור עדתומם. פנייה למגשר תאפשר לכם לסיים היטב את הפרק הבעייתי ביחסים שלכם מבלילהותיר מאחור משקעים בלתי פתורים.

בנוסף, אם בסכסוך בינכם מעורבים ילדים הרי שהפנייה לגישור מקבלת חשיבותגדולה עוד יותר שכן ניהולו של הליך משפטי מתמשך עלול להותיר צלקת גדולהבליבם של הילדים, ולהפכם לחלק בלתי נפרד מדיונים שבהם תישמע מסכת עלבונותארוכה וצורמת. הליך הגישור לחילופין עשוי להתנהל בצורה הרבה יותר חיוביתלאור העובדה שעצם הגעתם של הצדדים לישיבה – מצביעה על נכונותם להגיע לפשרה.

כיצד תדעו שכדאי דווקא לכם לפנות לגישור?

אם לעולם לא אהבתם מריבות מרות ואם תמיד העדפתם לחמוק מאור הזרקורים הרישהפנייה לגישור תהיה מבחינתכם האופציה הטובה ביותר שכן בניגוד למקובל ביןכתלי בית המשפט – כל הדברים הנאמרים בחדריהם של המגשרים – נשארים שם.

זאת ועוד, אם אתם חוששים מלאבד שליטה על המצב ודווקא מעדיפים להיות כלהעת עם היד על הדופק בכל הנוגע לתוצאות ההליך – הרי שתעדיפו לפנות לגישור.חשוב לזכור כי כל תוצאה של הליך הגישור חייבת להיות מאושרת על ידי כלהצדדים המעורבים בסכסוך ועל כן הסיכוי כי תוצאה כלשהי תיכפה עליכם, בניגודלנעשה בבית המשפט – שואף לאפס. נוסף לנימוקים הללו חשוב לציין גם את החסכוןהמשמעותי בכסף ובזמן אותו מאפשר לכם הליך הגישור.

כיצד תמצאו מגשר טוב?

ראשית המגשר שבחרתם לצורך סיום הליך גירושין בהסכם חשוב שיהיה עורך דיןהמומחה בתחום דיני המשפחה כמו כן , בטרם אתם מתחילים את הליך הגישור שוחחועם המגשר כדי שתפנו לאדם המתאים ביותר מבחינתכם. מגשר טוב הוא אדם שיידעלהיות לכם לאוזן קשבת ולא לבזבז את זמנכם בנאומים שהכין מבעוד מועד. המפתחלפתרון הסכסוך בהליך הגישור הוא היכולת למצוא את העמק השווה, את נקודתהפתיחה שעליה יוכלו הצדדים להסכים. ברגע שמסכימים על הנקודה הראשונהממשיכים הלאה לנקודה הבאה ומתקדמים עד לרגע שבו הסכסוך הופך לנחלת העבר.
הקפידו לבחור מגשר מנוסה שהתעסק בעבר במקרים הדומים לזה שלכם. הניסיון הואחיוני לאור העובדה כי רק מגשר שמכיר מקרוב את התחום ידע להציג בפניכם את כלהתרחישים העומדים בפניכם כך שתבינו בדיוק מול אילו חלופות אתם מתמודדים.

לסיכום, בתי המשפט בישראל הכירו כבר לפני תקופה ארוכה בחיוניותו של הליךהגישור כאפיק אלטרנטיבי ליישוב סכסוכים. הסיבה לכך היא שהליך הגישור טומןבחובו אווירה טובה ואינטימית יותר שעשוייה להקל על סיומו של הסכסוך ברוחטובה. אז בפעם הבאה שבה אתם שוקלים לפנות לבית המשפט – תחשבו שוב – תחשבועל גישור.

אירית רייכמן הינה עו"ד המתמחה בדיני משפחה וגישור


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article17611.aspx