על ההבדל שבין תאונת עבודה למחלת מקצוע
נכתב על ידי: הדס כהן
תאריך: 03/08/11

כאשר ברצונכם להגיש בקשה עבור מימוש זכויותיכם הרפואיות, יש להבדיל בין שני מקרים של בעיות בריאותיות הנגרמות כתוצאה מפעילות שהנכם מבצעים במקום העבודה, האחת היא תאונת עבודה והשניה מחלת מקצוע. לכל אחד מהשניים קיימים פרמטרים שונים של זכויות וקצבות, ודרך המרכז למימוש זכויות רפואיות ניתן לקבל את כל המידע הדרוש וכן עזרה בפעילות הבירוקרטית מול הרשויות הממשלתיות, כגון הביטוח הלאומי.

מחלת מקצוע נגרמת כתוצאה מפעילות בעבודה, והיא מתרחשת כאשר התנאים במקום העבודה סייעו באופן משמעותי להופעה של הבעיה הרפואיות. לכן, כדי לערוך מימוש זכויות רפואיות, יש להוכיח קשר סיבתי חזר בין העבודה לבין המחלה. את המרכז למימוש זכויות רפואיות מאיישים רופאים בעלי ידע וניסיון רב בתחום, ודרכם ניתן למצוא הוכחות מחקריות לקשר שבין חשיפה לחומר או סביבת עבודה מסוימת לבין הופעה של המחלה. חלק ניכר מהמחלות המוגדרות כפגיעה בעבודה מופיעות ברשימת התקנות של הביטוח הלאומי - כגון ירידה בשמיעה עקב חשיפה לרעש, פרקינסון עקב חשיפה לחומרי כימיים או רעילים, ועוד.

המרכז למימוש זכויות רפואיות מגדיר ארבעה גורמים עיקריים למחלת מקצוע: חשיפה פיזיולוגית כגון ישיבה ממושכת על הברכיים, חשיפה פיזיקאלית אשר עשויה לפגוע בשמיעה או חשיפה לקרינה, חשיפה כימית לחומרים ורעלים אשר עשויים לגרום להופעה של סרטן או מחלת הפרקינסון, וכן מימוש זכויות רפואיות יכול להיגרם עקב חשיפה ביולוגית לחיידקים או וירוסים.

מימוש זכויות רפואיות מיועד גם לנפגעי תאונות עבודה. מדובר באירוע של תאונה שהתרחש במהלך העבודה - גם בדרך לעבודה או בדרך חזרה ממנה. זהו אירוע פתאומי, בלתי צפוי וכן מתוכנן, אשר הביא לפגיעה פיזית או נפשית באדם. המרכז למימוש זכויות רפואיות מגדיר כיום שלושה שלבים עיקריים בתביעתם של נפגעי תאונות עבודה: שלב ההכרה בו נקבע אם קיים קשר סיבתי בין המחלה לבין העבודה, ותובע שנדחה בשלב ההכרה יוכל לפנות אל בית הדין לעבודה עבור הגשת ערעור. השלב השלישי הוא קביעת אחוזי הנכות  - בו נקבע מהו אחוז הנכות אשר משקף את הנזק שנותר לנפגע עקב התאונה.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article19234.aspx