99% מבתי האב לא סוגרים את החודש!
נכתב על ידי: זאב הרשקוביץ ואבי קרעין
תאריך: 03/10/11

9% מבתי האב לא סוגרים את החודש!

ביום חמישי האחרון פורסמה כתבה בעיתון גלובס תחת הכותרת הבאה

החיים במינוס: משפחה ממוצעת מוציאה כ1,500 ₪ יותר מההכנסות שלה.

וכדי להמחיש את הפערים הוצגה טבלה אשר מרכזת את הפער בין ההכנסות להוצאות בין החמישונים השונים בשנת 2010 לפי הלמ"ס:

האם החמישון העליון אכן משתכר בשכר הגבוה פי 7.5 מהשכר של החמישון התחתון?

בשורת ההכנסות ניתן לראות כי קיים פער משמעותי בין החמישון התחתון לבין החמישון העליון בערכים מוחלטים אבל אחרי הצצה בסקר ההכנסות של שנת 2010 כפי שהתפרסמו באתר הלמ"ס התגלו נתונים נוספים אשר שופכים אור חדש ומסבירים את הפערים בין החמישון העליון לחמישון התחתון גם בצד ההכנסות וגם בצד ההוצאות כאשר ישנם שלושה פרמטרים עיקריים אשר משפיעים על התוצאות הסקר:

1. מס' המפרנסים במשק בית - בחמישון התחתון עומד על 0.6 בעוד בחמישון העליון עומד על 1.7

2. מס' הנפשות למשק בית- בחמישון התחתון עומד על 4.1 ובעליון עומד על 2.8

3. מס' שנות הלימוד של ראש משק הבית - בחמישון התחתון עומד על 11.2 שנים בעוד שבחמישון העליון עומד על 15.5 שנים.

במילים אחרות, ככל שסך המפרנסים במשק בית גדול יותר כך השכר הכולל גדול יותר. עפ"י הלמ"ס היחס בין כמות המפרנסים בחמישון העליון לתחתון עומד על פי 3, כלומר ההכנסה למפרנס בחמישון העליון הינה פי 2.5 מהחמישון התחתון לכל היותר וזאת מבלי שנתייחס לפערי ההשכלה בין החמישון התחתון לחמישון העליון ( 11.2 שנים בחמישון העליון לעומת 15.5 שנות לימוד בחמישון העליון – משמע, עם תואר ראשון לפחות וללא בגרות חלק מהחמישון התחתון). המשמעות הינה שהחמישון התחתון עובד שליש מזמן העבודה של החמישון העליון.

בנוסף, לאור הדיון הארוך לגבי מיהו בעל ההון, הגיע הזמן לנטרל את ההכנסות של המאיון העליון מהעשירון העליון כי קבוצה זו מרוויחה משכורות עתק כולל תוספות ונלוות אשר גדולים בעשרות ומאות מונים מהעשירון התשיעי והעשירי ביחד ולחוד. בדיקה חוזרת של לפי קריטריונים אלו תראה כי העשירון העליון מנוכה מהמאיון העליון מרוויח כפי 3 למפרנס לעומת החמישון התחתון.

כאשר בוחנים את צד ההוצאות,4 חמישונים במדינת ישראל לא סוגרים את החודש וצוברים גרעון חודשי.

לדעתנו יש בעיה במדידת הלמ"ס לאור העובדה כי החמישון התחתון צובר גרעון חודשי של יותר מ 4,500 ש"ח, משמע למעלה מכפול מהכנסותיו (גרעון שנתי של יותר מ50,000 ₪!!!). המוסדות הפיננסיים לא מאפשרים חריגות אשראי בסדר גודל שכזה למשפחה עם היקף הכנסה כה נמוך, אז כיצד הגרעון ממומן???

מעבר לכך,לפי סקר ההכנסה של שנת 2009, גם העשירון התשיעי נמצע בגרעון חודשי. אך בצורת ההצגה עפ"י חמישונים, התמונה הזו פשוט נבלעת ונעלמת. האם יתכן כי העשירון התשיעי התעשר בשנה האחרונה ומצליח לסגור גרעון חודשי ואפילו לחסוך כ 3,000 ₪ בחודש? אנחנו בספק.

אנו מניחי כי בניכוי המאיון העליון כ 99% מהאוכלוסיה במדינת ישראל לא סוגרים את החודש ולא עקב צריכת יתר!!!

מצב זה מחריף את הבעיה עמה ועדת טרכטנברג אמורה להתמודד.

במהלך 2 העשורים האחרונים השכילה המדיניות הכלכלית הממשלתית לדחוק את שני העשירונים העליונים להפוך למעמד ביניים. מעמד הבייניים הקלסי הפך למעמד נמוך והמעמד הנמוך נדחק לכיוון העוני ואנו מדברים על אוכלוסיה עובדת!

האם הורדת מס ערך מוסף בשלושה אחוזים זה הפתרון שיוביל משפחה ליציאה מהגרעון? האם שינוי מערך המיסים יביא את השינוי יגדיל את ההכנסה הפנויה ויוציא את כולנו מהגירעון? לאור הנתונים העולים אנחנו בספק!


 
אודות המחבר

הכותבים הינם אבי קרעין וזאב הרשקוביץ – מנכ"לים משותפים בניהול נטו.

ניהול נטו עוסקת במיקור חוץ של מנהלי כספים, חשבים וכלכלנים, במנטורינג עסקי לחברות ובהשמה מוכוונתtm של כ"א איכותי בתחומי הכספים, בכירים ומקצועות ההי-טק.

לאתר החברה: www.nihulneto.com

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article21688.aspx