אמצו את הסיבים התזונתיים אל התפריט שלכם
נכתב על ידי: usearch
תאריך: 16/11/11

בשנים האחרונות עולה הנושא של סיבים תזונתיים לכותרות בעיקר בהקשר של שמירה על אורח חיים בריא. אך האמת היא שהאיכויות של סיבים תזונתיים אינן נמדדות רק בהשפעה על הבריאות, אלא גם בשאר התפקודים הקונבנציונאליים של גוף האדם. למעשה, סיבים תזונתיים הם חומרים המגיעים ממקור צמחי ואינם מתעכלים במערכת העיכול העליונה. אך על אילו סוגי מזונות הם נמצאים, וכיצד ניתן לזהות סיבים תזונתיים בעת הרכבת תפריט של תזונה מאוזנת?

סוגים של סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים משתייכים לקבוצת הפחמימות, ולכן נכללים תחת אבות המזון. הסיבים הם למעשה פחמימות מורכבות אשר אינן מתפרקות במערכת העיכול, ואנזימי העיכול אינם יכולים לפרק אותם. החשיבות שלהם, מלבד העובדה שהם חסרי קלוריות, היא בתחושת השובע ובהסדרת היציאות. בנוסף, חשוב להכיר את הקבוצות השונות של הסיבים התזונתיים וכך גם לדעת מה הן התכונות שלהם. הסוג הראשון הוא סיבים מסיסים במים, והם מצויים בעיקר בשיבולת שועל ובקטניות. התפקיד של הסיבים המסיסים הוא מניעת השמנה, הקטנת רמת הכולסטרול והשומנים בדם והורדת רמת הסוכר (אפקט חיוני בעיקר בקרב חולי סכרת). הסוג השני הוא סיבים שאינם מסיסים במים, והם מצויים בעיקר בפירות וירקות עם קליפה, בדגנים ובסובין חיטה. התפקידים שלהם מגוונים, ומלבד שיפור התנועתיות במערכת העיכול הם גם מונעים טחורים, תורמים לתחושת השובע ואף יכולים למנוע את סרטן המעי הגס. כיום, בזכות התקדמות טכנולוגית מזהירה ומודעות לחשיבות הסיבים התזונתיים בגוף, ישנם גם מזונות מעובדים המועשרים בסיבים כמו דגני בוקר, לחם ואפילו מוצרי חלב. עובדה זו מצביעה על כך שלא רק הצרכנים הבינו כיצד הסיבים התזונתיים יכולים לעזור ברמת סוכר קבועה בדם, בהפגת תשישות ובשיפור מערכת העיכול אלא גם יצרני המזון תורמים ופועלים על מנת לקדם את התחום.

כך תרכיבו שגרת סיבים מאוזנת

השאלה כמה סיבים תזונתיים אדם צריך לאכול משתנה בין הרכב תזונתי כזה ואחר, אך ההמלצה הכללית היא 30 גרם של סיבים ביום. במידה ומדובר על גוף הסובל מסוכרת או עודף כולסטרול, מומלץ לצרוך כמות מעט גבוהה יותר של סיבים, אך כמובן שכדאי לעשות זאת תחת תפריט מאוזן ופיקוח. חשוב לזכור כי עודף של סיבים תזונתיים יכול להביא לבעיות כמו גזים ושלשולים, לכן יש להתחיל לצרוך כמות קטנה של סיבים ולהעלות אותה בהדרגה. ניתן לספח סיבים תזונתיים גם לשגרה, על ידי אכילת פירות וירקות על קליפתם במקום העבודה, מעבר לתפריט עשיר הכולל דגנים מלאים וקמח מלא, ואפילו הוספת סובין שיבולת שועל או סובין חיטה לקינוחים. סיבים תזונתיים הם חלק חשוב מאוד בגופנו, והגדלת המעורבות שלהם בצריכת המזון חיונית. התעניינו לגבי סיבים תזונתיים בטבלאות הערכים על המוצרים שאתם רוכשים, והקפידו על תזונה נכונה לאורך זמן.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article22876.aspx