מהו כינוס נכסים?
נכתב על ידי: מיכאל רומנסקי
תאריך: 30/01/12

למרבה הצער לא כל עסק מצליח וקורה לא מעט שעסק נכשל כלכלית בשל היקלעות לחובות שלא ניתן לצאת מהם. גם אנשים פרטיים יכולים להיקלע לחובות אותם לא יכולים לפרוע. לפי החוק בארץ, כאשר נוצר מצב שכזה מתחיל הליך משפטי שנקרא "כינוס נכסים" שבמהלכו רכוש ששועבד כנגד חוב ממומש לשם פירעון. בתהליך הזה ממונה כונס נכסים לטיפול בפירעון החוב דרך הנכסים.

מי הוא כונס הנכסים ומתי ממנים אחד

כונס נכסים יכול להיות אדם כלשהו (פעמים רבות עורך דין) או גוף המטפלים בפרעון החוב באמצעות מימוש הנכסים המשועבדים. במדינת ישראל רק בית המשפט או גוף ההוצאה לפועל יכול למנות כונס נכסים בהליך הזה. כונס הנכסים יכול להפעיל את ההליכים המשפטיים על נכס הרשום' כנגד החוב או העומד במרכזו של סכסוך או מאבק כלשהו ולא על שום נכס אחר. המקרים בהם ממנה הגוף המשפטי כונס נכסים הינם - כאשר הבעלים של נכס הוכרז בנמצא בפשיטת רגל, כאשר חברה ובעליה נמצאים בהליך של פירוק או כאשר בעל נכס כלשהו אינו מסוגל לפרוע חוב או חובות לנושים והינו חייב בתיק הוצאה לפועל.

מה עושה כונס נכסים

כונס הנכסים הוא למעשה מבצע דברו של בית המשפט ועובד בשליחותו. ישנו חוב גדול של אדם או חברה ומי שמונה להיות כונס נכסים בתיק מפעיל את האמצעים המשפטיים הנדרשים כדי לפרוע את החוב, כלומר - תופס את הנכס הקשור לחוב לשם מכירתו וכיסוי החובות. חשוב לציין כי בהליך כינוס נכסים הכונס הממונה הוא הזרוע המבצעת של בית המשפט ולא של אחד הצדדים בסכסוך. ובפעולותיו לכיסוי החוב דרך נכסים הוא בודק את אופן הביצוע אשר יטיב באופן המקסימאלי עם שני הצדדים - הנושה והחייב תוך שקילת הגורמים הכלכליים והעסקיים המשפיעים על התהליך. למשל, אם מדובר בחוב משכנתא ויש למכור בית כדי לכסות את החוב, כונס הנכסים יבדוק כיצד למכור את הבית באופן היעיל והרווחי ביותר. ועדיין יש לומר כי מכירת בית דרך הליך כינוס נכסים משמעותה שהסכום שבסופו של דבר נשאר הינו נמוך משמעותית ממכירה רגיל כי מנכים ממנו את הוצאות ההליך (שכרו של כונס הנכסים והוצאות נלוות של הליך המכירה).


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article25584.aspx