יבוא אישי של רכבים אירופאים בתקינה אמריקאית
נכתב על ידי: דנקו
תאריך: 23/06/12

יבוא אישי של רכבים אירופאים בתקינה אמריקאית

מאז פרסום מסקנות ועדת זליכה אשר דנה בפתיחת בשוק יבוא הרכב בכלל וביבוא הרכב האישי בפרט, החלו להישמע מושגים כגון תקינה אמריקאית, תקינה אירופאית ופנסים סימטריים ואסימטריים, כאשר את ההבדלים ביניהם רבים מאיתנו לא מבינים ואף לא מכירים.

במאמר זה ננסה להסביר את המושגים ואף לעמוד על ההבדלים בין רכבים ביבוא אישי מתקינה אמריקאית לבין רכבים מיבוא אישי בתקינה אירופאית.

החל מחודש אפריל 2008 ועד פרסום מסקנות ועדת זליכה, הותר היבוא האישי לישראל מארה"ב אך ורק לרכבים שיוצרו בארה"ב בתקינה אמריקאית ונאסר ייבוא של רכבים אשר יוצרו במקומות אחרים בעולם בתקינה אמריקאית. האיסור האמור לעיל חל למרות שרכבים מסוימים זולים יותר ליבוא אישי מארה"ב למרות שיוצרו באירופה.

המושג תקינה נובע מהמילה תקן או בשמו הלועזי סטנדרט, בארה"ב סנדרט הייצור של רכבים שונה מאשר סטנדרט הייצור של הרכבים באירופה או באסיה וכתוצאה מכך רכבים אירופאים אשר מיוצרים במטרה להיות משווקים בארה"ב, מיוצרים בסטנדרט שונה מאשר אותם רכבים ממש אשר מיוצרים במטרה להיות משווקים באירופה.

לאחר שכמות הרכבים אשר יובאה לישראל ביבוא אישי מארה"ב עלתה באופן משמעותי במהלך שנת 2008, הוחלט במשרד התחבורה (יש האומרים עקב הפעלת לובי חזק מטמעמו של איגוד יבואני הרכב) לאמץ את התקן האירופאי בצורה מוחלטת וכתוצאה מכך להתקין תקנה האוסרת יבוא של רכבים אירופאים ו/או אסייתים אשר יוצרו בתקינה אמריקאית.

תקנה זו (אשר התוקנה ללא היגיון אמיתי מצד משרד התחבורה ואף בוטלה לאחר מכן כחלק ממסקנות ועדת זליכה) נועדה על פניו בכדי למנוע מצב של חוסר אחידות בין דגמי הרכבים הנוסעים בכבישי ישראל אך בפועל ניסתה לצמצם את כמות הרכבים המיובאים ביבוא אישי לישראל.

חוסר ההיגיון בהתקנת תקנה זו נובע מן העובדה שההבדלים בין התקינה האמריקאית לבין התקינה האירופאית הינם הבדלים אשר היו משמעותיים אי שם בשנות ה-70 וה-80 אך עם התקדמות הטכנולוגיה, הפכו הלכה למעשה ללא משמעותיים וזניחים. כך לדוגמא אחד ההבדלים הגדולים בין התקינה האמריקאית לבין התקינה האירופאית הוא בפיזור אלומת האור של הפנס הראשי של הרכב, בעוד בתקינה האמריקאית, קרן האור הינה סימטרית, בתקינה האירופאית, קרן האור הינה אסימטרית, אך בפועל רובם המכריע של הפנסים, מיוצרים היום כך שהמנורה שמורכבת לתוך בית הפנס, יכולה להתאים גם לפיזור סימטרי וגם לפיזור אסימטרי.

הבדל נוסף בין הסטנדרט האמריקאי לאירופאי, הוא בממיר הקטליטי, אותו חלק במנוע אשר מפחית את פליטת המזהמים לאוויר,בעבר אכן אירופה הייתה מתקדמת יותר בנושא זה מאשר ארה"ב, היינו התקנים האירופאים היו מחמירים יותר, אך בשנים האחרונות עקב עלייה בזיהום האוויר והגברת המודעות, הפכו תקני הזיהום למחמירים גם בארה"ב. מלבד זאת יש לציין שסטנדרט הגימור של הרכבים בארה"ב גבוה יותר מאשר באירופה. רוצה לומר כי רכבים רבים באירופה מיוצרים ללא ריפודי עור, ללא חלון בגג ולעיתים אף ללא תיבת הילוכים אוטמטית.

במדינת ישראל סטנדרט הגימור לרכבים המיובאים ביבוא אישי (רכבי יוקרה) דווקא דומה יותר לארה"ב מאשר לאירופה ועל כן רכבים מסוימים יהיו קשים מאד להשגה באירופה (ואם יושגו יהיו יקרים מכורח היותם נדירים) ולעומת זאת יהיה זה קל יותר ואף זול יותר להשיג את אותם הרכבים בסטנדרט המתאים דווקא בארה"ב.

לפיכך אין ספק שהתרת ייבוא אישי של רכבים אירופאים בתקינה אמריקאית מארה"ב תורמת תרומה משמעותית הן להוזלת מחירי הרכבים בישראל והן לייבוא אישי של רכבים בסטנדרט גבוה כפי שיאה לרכבי יוקרה.

אנו בדעה כי יש לחזק את ידו של משרד התחבורה בכלל וחברי ועדת זליכה בפרט על שביטלו את התקנה האוסרת יבוא אישי של רכבים אירופאים בתקינה אמריקאית והתירו החל מחודש אפריל 2012 לייבא ביבוא אישי רכבים אירופאים מארה"ב.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article30159.aspx