חוק הנוטריונים – סעיפים שכדאי להכיר
נכתב על ידי: אלעד שניר
תאריך: 09/09/12

1. כללי - חוק הנוטריונים

עד לפני מספר שנים נוטריונים לא היה חייבים להיות בעלי עבר בעריכת דין. אך עקב שינויים בחוקה ובסמכויות הניתנות לנוטריון קובעת היום ועדת הרשיונות המהווה את הגוף המוסמך לתת לעורך דין רישיון נוטריון כי יש צורך בותק של עשר שנים לפחות בעריכת דין כמקצוע עיקרי. אם לא די בכך, על נוטריונים להיות חברים בלשכת עורכי הדין והעיסוק עצמו בעריכת דין אינו מספיק. לצד קריטריונים אחרים כמו כשירות בריאותית וכדומה, ותק זה הוא אחד הגורמים העיקריים אותם בוחנת הועדה. למעשה, חוק נוטריונים והתקנות אליהן כפוף נוטריון בזמן עבודתו מוכיחים כי מדובר על מסגרת מכובדת בעלת אחריות רבה כלפי הציבור ומערכת המשפט. היכרות עם הסעיפים המופיעים בחוק נוטריונים יכולה לעזור לכל מי שמעוניין ללמוד עוד על ההבדל בין נוטריונים לבין עורכי דין רגילים.

שינויים בחוק הנוטריונים

בתחילת דרכו של חוק נוטריונים הופיעה הגבלה של 20 שנים בעריכת דין עבור איש מקצוע אשר היה מעוניין לקבל רישיון נוטריון. העיקרון מאחורי הגבלה זו היה הרצון ליצור מוסד מצומצם של נוטריונים אשר מעוניינים להפחית מביצוע פעולות משפטיות פרקטיות. לאחר מכן הוחלט לקצר את הותק הדרוש ל-15 שנים בלבד, כאשר בשנת 2002 הוכנס תיקון התקף עד היום ומורה על ותק של 10 שנים בפרקטיקה משפטית. מתוך מהלך זה של החוק ניתן ללמוד רבות על היחס של חברי לשכת עורכי הדין אל מקצוע הנוטריון. במילים אחרות, נוטריון נתפס כסמכות בעל משמעות אדירה לא רק בקרב הציבור אלא גם בקרב הקולגות.

2. סעיפים חשובים בתוך חוק נוטריונים

להלן חוקים בסיסיים בחוק נוטריונים. כדאי לשים לב כי החוק מורכב מסעיפים נוספים הדורשים תשומת לב מיוחדת בעת פנייה אל נוטריון או בעת בקשה לקבלת רישיון נוטריון מועדת הרישיונות:

א. סעיף 6 בחוק נוטריונים – תשלום אגרה. על מנת להמשיך ולשמש כנוטריון מחויב עורך הדין בתשלום אגרה שנתית.

ב. סעיף 7 – סמכויות. מלבד אישור חיים, מתן הצהרות, תרגום נוטריוני ועוד מחזיק נוטריון בסמכויות בלעדיות המפורטות בסעיף 7 לחוק נוטריונים. עוד יש לציין כי סמכות חשובה נוספת של הנוטריון, עריכת צוואות, מופיעה דווקא בחוק הירושה.

ג. סעיף 19 – האישור הנוטריוני. מסמך נוטריוני מהווה ראיה מספקת לאימות אמירות או מעשים. מלבד אישור נוטריוני אין צורך מבחינת בתי המשפט בכל אימות אחר.

ד. סעיפים 21-29 – כללי האתיקה. בשל הזכויות והפריבילגיות הרבות להם זוכים נוטריונים ישנם גם כללי אתיקה ברורים עליהם אסור לעבור. סעיפים אלו מפרטים את הכללים ועוזרים לנוטריונים לפעול במצבים מסוימים או בדילמות. מטרה נוספת של כללי האתיקה היא לשמור על כבוד המקצוע וכך לשמר את כוחה של מערכת המשפט. עבור האזרח, כללי האתיקה מבטיחים שירות אמין והוגן מצד הנוטריונים.

3. כללי אתיקה בחוק הנוטריונים

להלן מספר כללי אתיקה בולטים החלים על נוטריונים:

1. שמירה על מוסד הנוטריון והימנעות מעשיית כל דבר אשר עלול לפגוע בו

2. חובת נאמנות לפונים

3. שמירה על סודיות, איסור על העברת מידע המגיע לנוטריון ועובדיו ונקיטת אמצעים סבירים בכדי להבטיח סודיות זו בקרב העובדים

הפרה של כללי האתיקה עלולה להביא להעמדתו לדין של נוטריון ואף לביטול רישיונו. בית דין משמעתי העומד מול תלונות על הפרת סעיפי האתיקה על ידי נוטריון רואה זאת בעין קשה ופועל על בסיס סנקציות ברורות.


 
אודות המחבר

כותב מאמרים משפטיים

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article32475.aspx