מיקי שחם, ''בנק החיים''- שימור דם טבורי, מביא דיווחי חדשות תאי גזע מהעולם: אבני בניה של מחסום דם-מח ( Blood-Brain Barrier ) עוצבו מתאי ג
נכתב על ידי: מיקי שחם
תאריך: 15/11/12

מיקי שחם, ''בנק החיים''- שימור דם טבורי, מביא דיווחי חדשות תאי גזע מהעולם: אבני בניה של מחסום דם-מח ( Blood-Brain Barrier ) עוצבו מתאי גזע.

ScienceDaily. 24 ליוני 2012

מחסום דם-מח - הינו פילטר השולט על מה שיכול או לא יכול לבוא במגע עם מח היונק - הינו פלא הטבע. הוא מפריד ביעילות דם מנוזל שעוטף את המח, ושומר מחיידקים, נגיפים וגורמים נוספים שיכולים לפגוע בו.

מיקי שחם, בנק החיים לשימור תאי גזע ודם טבורי, מבהיר כי המחסום יכול לההרס ע"י מחלה, שבץ וטרשת נפוצה, למשל, וכן אתגר גדול עבור רפואה, זה יכול להיות קשה או בלתי אפשרי לקבל מולקולות תרפואטיות באמצעות המחסום לטיפול בהפרעות עצביות.

כעת, אמנם, מחסום דם-מח blood-brain barrier, יכול לגרום לוויתר על חלק מהסודות שחוקרים מאוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון יצרו בצלוחית מעבדה של התאים שיוצרים את מחסום ההגנה של המח.

במהדורה של יוני24, 2012 בכתב העת Nature Biotechnology, חוקרי ויסקונסין מתארים את הפיכת תאי הגזע לתאי אנדותל בעלי תכונות של מחסום דם-מח blood-brain barrier.

לגישה לתאים מתמחים "יש פוטנציאל לייעל את גילוי התרופות למחלות עצביות, " אומר אריק שוסטה, פרופסור UW-Madison להנדסה כימית וביולוגית ואחד מהמחברים הראשיים של המאמר. "אתה יכול להסתכל על עשרות או אלפי תרופות מועמדות ולשאול את השאלה אם יש להם סיכוי להכנס למח. יש בכך עניין רב בתעשיית התרופות."

מחסום דם-מח תלוי בתכונות ייחודיות של תאי אנדותל, תאים שמדפנים את כלי הדם. בחלקים רבים של הגוף, תאי אנדותל שמדפנים נימים מרווחים על מנת לאפשר מעבר חומרים ביניהם.

אבל בנימים שמובילים למח, תאי האנדותל מצטופפים, מה שיוצר מחסום סמי-חדיר שמאפשר לחלק מהחומרים - כגון נוטריינטים ומטבוליטים חיוניים - גישה למח, בזמן שאחרים - פתוגנים וכימיקלים מזיקים - נותרים בחוץ.

התאים שתוארו במחקר בניו ויסקונסן, שבראשו עמד איתן ליפמן, כיום פוסטדוקטוראנט במכון ויסקונסין, וסמירה עזרין,  פוסטדוקטוראנטית באוניברסיטת נורתווסטרן, מציגים תכונות רגולטוריות אקטיביות ופסיביות של התאים שיוצרים את  הנימים של המח.

צוות המחקר פעל על תאי גזע עובריים וכן תאי גזע פלוריפוטנים מושרים ( induced pluripotent stem cells) ליצור תאי אנדותל של מחסום דם מח.

השימוש בתאים מושרים, שמגיעים מהמטופלים עם מחלות עצביות ספציפיות, יכולים להיות חשובים בעיקר בזכות הפרעות בעיצוב שמעמידים בסכנה את מחסום דם - מח. יתר על כן מאחר והתאים נוצרים בכמות גדולה, הם יכולים לסייע למולקולות עם ערך תרפואטי למחלות עצביות או לזהות תרופות קיימות עם תכונות נוירוטיקסיות (רעילות למערכת הצבים, neurotoxic.)

"הדבר הנחמד אודות הפקת תאי אנדותל מתאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים הוא שאתה יכול לייצר מודלים של מחלה ספציפית של רקמת המח שכוללות את מחסום דם-מח," מסביר שון פליצק, פרופסור להנדסת כימיה וביולוגיה ב- UW-Madison ומחבר ראשי של הדו"ח החדש. "התאים שתיצור ישאו באונפורמציה גנטית של המצב שרוצים לחקור."

לפי מיקי שחם, מחברת בנק החיים, דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר - אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.

דור של תאי אנדותל שהתמחו לשמש כמחסום דם-מח, ציינו חוקרי ויסקונסין, לעולם לא הושם על תאי גזע. בנוסף, יישום פוטנציאלי לסריקת תרופות ומודלים פתולוגיים של מחסום דם-מח, הם יכולים לספק פתח חדש לביולוגים התפתחותיים שמתעניינים באופן הווצרות המחסום במהלך התפתחות המח.

"תאי עצב מתפתחים באותו אופן של תאי אנדותל, "אמר שוסט, וציין שבמהלך ההתפתחות, התאים מפרישים אותות כימיים שמסעיים להגדיר את ייחודיות האיבר.

"אנחנו לא יודעים מהם כל הגורמים הנ"ל," אמר ליפמן. "אבל עם המודל הזה, נוכל לחזור אחורה ולבדוק. "זיהוי של כל הגורמים המולקולריים  המייעדים את התאים להתמיין לתאי אנדותל יכולים להיות יום אחד בעלי משמעות קלינית לטיפול בשבץ או לחסום את האפשרות של סרטן המח לגייס כלי דם הדרושים לתחזוקת הגידול.

מיקי שחם - מומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנק דם טבורי, מבעלי החברות האחיות בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.

מיקי שחם, בנק החיים לתאי גזע ושימור דם טבורי, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:

  • השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
  • סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
  • טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.

לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי בנק החיים, בלבד.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article34371.aspx