תוספת עצם בלסת בפגישה אחת בלבד
נכתב על ידי: מיכאל רומנסקי
תאריך: 03/12/12

אנשים רבים המעוניינים לעבור השתלת שיניים נתקלים בבעיה לא פשוטה של חוסר עצם בלסת. קיומה של עצם בלסת בכמות מספקת הינה תנאי הכרחי לביצוע הליך השתלת שיניים כיוון שהשתלים עצמם מוחדרים אל תוך העצם. במידה ושכבת העצם הינה דקה מדי או שחוקה השתל לא יהיה יציב ובהמשך לכך- לא ייקלט.

נשאלת השאלה: מדוע נוצר חוסר בעצם ? האם קיים פתרון למצב ? האם ניתן להוסיף עצם ללסת בתהליך מלאכותי ? ומהו אורכו של תהליך זה ?

גורמים עיקריים לחוסר בעצם הלסת

  • דלקת חניכיים קשה- דלקת חניכיים הינה מחלהאשר בשלב הראשון גורמת לנפיחות בחניכיים ולאחר מכן לנסיגתן. בשלבים הללו,ניתן לטפל בדלקת באופן עצמי במידה וחוזרים לצחצח את השיניים באופן סדיר ונכוןבשילוב רחיצת חלל הפה במי פה מיוחדים. אולם במקרים קיצוניים, הופכת דלקתהחניכיים לדלקת כרונית אשר גורמת לספיגת העצם כאשר מצב זה הינו בלתי הפיך.
  • ציסטות בעצם הלסת- ציסטה הממוקמת בעצם הלסתנגרמת בעיקר עקב שן מזוהמת אשר אינה מטופלת. במידה והציסטה אינה מטופלת בהקדםהיא גורמת להריסתה של עצם הלסת.
  • גידולים באזור הלסת- במידה והיו או קיימיםגידולים באזור הלסת העצם נפגעת ועלולה להיהרס כליל.

תוספת עצם בלסת- אפשרי ?

תוספת עצם ללסת מיועדת בעיקר למקרים בהם אנשים מעוניינים לעבור השתלות שיניים והיא פעולה אפשרית בהחלט. ניתן להשתמש במספר מקורות עבור לקיחת העצם לתוספת, בהתאם למצב הלסת של המטופל.

  • עצם ממיקום אחר בלסת- המקור האופטימלי ביותרללקיחת עצם עבור התוספת הינה ממיקום אחר בלסת המטופל. יחד עם זאת, לא תמיד זהמתאפשר כיוון שייתכן וכל הלסת סובלת מפגיעה בעצם.
  • עצם של אדם אחר או חיה- מקור נוסף לשאיבת עצםעבור תוספת הינה מעצם של אדם אחר או חיה כדוגמת פרה. עצמות אלו ניתן לרכוש ב-"בנק עצם".
  • עצם מלאכותית- ניתן לרכוש עצם מלאכותיתאשר מתקבלת במרקם גרגירי. את אותם גרגירים יש למהול בדם או במים וכך מתקבלתעצם מתאימה.

האם ניתן לבצע תוספת עצם בפגישה אחת ?

חד משמעית- כן ! במידה ואתם מעוניינים בהליך השתלת שיניים ואתם סובלים מחוסר עצם אין צורך להגיע לשתי פגישות לביצוע התוספת. רופא השיניים יחליט באיזו עצם מומלץ להשתמש: עצמית, מן החי או מלאכותית ויבצע את כל ההליך בפגישה אחת. כאשר יגיע שלב השתלות השיניים, ניתן לבצע השתלת שיניים ביום אחד גם כן.

כיצד מתבצע תהליך הוספת העצם ללסת ?

תהליך הוספת העצם ללסת הינו תהליך כירורגי. ההליך מתחיל בהרמת החניכיים, חיבור העצם לאזור הפגום, הנחת ממברנה מעל תוספת העצם ותפירת החניכיים לשם האיחוי. במקרים בהם אין מספיק עצם על מנת לחבר אליה את העצם המלאכותית יש לבצע תהליך בשם הרמת רצפת סינוס. בתהליך זה מרימים את הסינוס כלפי מעלה, משתילים את העצם בתוכו וכך מתקבל אזור הניתן להחדיר בו שתלים.

מתי ניתן לבצע את החדרת השתלים ?

לאחר החדרת תוספת עצם, יש להמתין תקופה של כחצי שנה. במהלך תקופה זו מתבצע איחוי בין תוספת העצם לעצם הטבעית. כך, כאשר יגיע שלב החדרת השתלים, העצם לא תיסדק ותהווה בסיס חזק ויציב להחדרתם. לכן, חשוב להתאזר בסבלנות ולא לבצע החדרת שתלים אשר לא יחזיקו מעמד ויפלו.

לסיכום, ניתן לראות כי תוספת עצם הינה פתרון מושלם עבור כל אדם אשר זקוק לשתלי שיניים אך אין הדבר מתאפשר לו מבחינה אנטומית. יתרה מזאת, גם במידה ויש צורך בתוספת עצם מדובר בתהליך הכולל פגישה אחת בלבד אשר לאחריה יכול המטופל לעבור הליך השתלת שיניים מלא ללא חשש.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article34804.aspx