זיכרונות פלאש
נכתב על ידי: יואב לוי
תאריך: 20/05/09

דיסק און קיי (Disk on key), SD, MicroSD ועוד התקנים רבים נקראים לעיתים זיכרונות פלאש, השם המדויק של הרכיב הפעיל בהתקנים אלו הוא: Non-volatile memory, nonvolatile memory, NVM, non-volatile storage .


שמות אלו למעשה מסבירים שמדובר בהתקן זיכרון אשר מסוגל לשמור את המידע המאוחסן עליו ללא מקור מתח חיצוני.
לרוב נפגוש התקנים אלו בכרטיסי זיכרון לטלפונים ניידים, מכשירי GPS וכמובן בהתקני USB כזיכרון נייד,


הצורך הראשוני בהעברת מידע ממחשב למחשב באמצעי זול וזמין מומש באמצעות כוננים של דיסקטים בתחילה בקוטר של ¼ 5 אינטש ולאחר מכן על ידי כוננים של ½ 3 אינטש, טכנולוגיה זו הגיע לשיא פריחתה בשנת 1987 כאשר נפח האחסנה היה כ1.4 מגה.


המדיה האופטית ותעשיית שכפול הדיסקים נתנו מענה החל משנה זו לאחסן מידע דיגיטאלי נייד למחשבים ועם כניסת ה CDR בשנת 1988 הגמישות ונפח האחסנה גדלו עשרות מונים.
בשנים אלו הופיעו שפע של התקנים לאחסנת מידע אופטי החל מפתרון המיני דיסק של סוני ועד מיני פורמטים שצצו ונזנחו לאחר שנים בודדות.
זיכרונות פלאש אינם דבר חדש אולם חלה התפתחות טכנולוגית ניכרת מאז הופיעו זיכרונות אלו לראשונה.
ניתן לסקור בקצרה את התפתחות הרכיבים:
ROM read-only memory - רכיבי זיכרון אלו שימשו בתחילה לכתיבת מידע חד פעמי, הם שימשו בלוחות מחשב וברכיבים אלקטרונים רבים.
PROM Programmable read-only memory. - רכיב זה היה במקור ריק וניתן היה לכתוב עליו פעם אחת בלבד.
EPROM - Erasable PROM - רכיב זיכרון זה נחלק לשתי קבוצות:
1. UV-erase EPROM- זיכרון אשר ניתן למחיקה וכתיבה חוזרת, תהליך המחיקה היה נעשה בעזרת אור אולטרה סגול, ניתן לזהות רכיב אלקטרוני זה ע" חלון עגול קטן דרכו מקרינים את האור לצורך המחיקה.
2. OTP (one-time programmable) ROM - מדובר ברכיב הדומה לUVEPROM אך ללא חלון המחיקה, יתרונותיו של הרכיב הוא המחיר הזול יחסית ובנוחיות הכתיבה.

EEPROM - Electrically erasable PROM - זיכרון הניתן לכתיבה רב פעמית וניתן למחיקה ע"י פקודות חשמליות כך שאין צורך לנתקו מהמעגל החשמלי בו הוא מותקן לצורך הקרנת אור או תכנות מחדש, הרכיב היה קטן משמעותית מקודמיו וניתן היה לשכתב את המידע עליו כ 10,000 פעמים, הוא שימש בעיקר לכרטיסי מחשב בהם היה צורך לשמור קונפיגורציה מסוימת (מודם).
השלב הנוכחי בהתפתחות רכיבי הזיכרון הוא הFlash Memory , רכיב זה הוא התפתחות ישירה של ה EEPROM הוא נהנה מיכולת אחסון גדולה הרבה יותר וגודל פיזי קטן משמעותית, נוכל לפגוש רכיבים אלו בכרטיסי SD, MICROSD, USB ועוד.
ל CDI ישנה טכנולוגיה מתקדמת המאפשרת שכפול מידע על כרטיסים אלו, בדומה לשכפול דיסקים גם כאן המידע הדיגיטלי שנמצא במקור מועבר באופן אמין ומדויק לרכיבי הזיכרון. CDI עושה שימוש במתקני שיכפול אשר מיועדים למטרות אלו.
כל כרטיס ניבדק בסיום העברת המידע ומושווה למקור, בשכפול על כרטיסי SD, MICROSD וUSB ניתן לשלב הדפסת גרפיקה או טקסט על גבי הרכיב.
CDI עושה שימוש רק ברכיבי זיכרון מאיכות גבוהה דבר המבטיח שיכפול מידע אמין.

המאמר נכתב באדיבות http://www.cdi.co.il

שכפול דיסקים


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article4691.aspx