ומיירי באפיקורוס נוכרי
נכתב על ידי: Yafator
תאריך: 12/11/20



  1. ומיירי באפיקורוס נוכרי, ולאו דווקא להשיב בפועל לאפיקורוס, אלא שתהא לו עצמו תשובה, כדי שלא יתקרר חלילה בעבודתו, ונלענ״ד כי אין להשיב כלל לאפיקורוס, ואדרבה הלעיטהו לרשע וימות (בבא קמא דף סט׳ עמוד א׳), וכל שכן דאין להשיב לאפיקורוס ישראל, דפקר טפי (סנהדרין דף לח׳ עמוד ב׳).

לכן הנלענ״ד עיקר מאמר התנא כיון כגון דיש אחרים השומעים דברי האפיקורוס, ומי שיודע תשובה ניצחת להשיב לו, מוכרח הוא להשיב, וגם מצוה תחשב לו דיש בזה קידוש ה׳, ואמר ונאמן וכר, כגון דאמרנו דאין להשיב, וגם על זה יש שכר, ועיקר השכר שיכול להיות נוצח אותו, אבל שותק, לקיים הלעיטהו לרשע וימות.

כנסו למידע כאן החלום שלך על גן עדן

  1. ר״ל שירצה את העשיה לשמה, וזה דע לפני מי אתה עמל, ובכל אופן נאמן הוא לשלם שכר פעלתו גם לעושים שלא לשמה.

(טו)רבי טךפון אומר, היום קצר ןהמלאכה מרבה,והפועלים עצלים, ןהשכר הו־בה, ובעל הבית דוחק:

(טז) הוא היה אומר,לא עליך

  1. המלאכה לגמור, 205 ולא אתה בן חורין לבטל ממנה. אם למךת תורה הךבה, נותנים לך שכר הו־בה.

והכל יבוא בחשבון, ודומה זה לאשר אמר בתחילה אלא שכאן הזכיר מתן השכר דאינו בהאי עלמא, וכן אמר רבי יעקב שכר מצוה בהאי עלמא ליכא (קידושין דף לט׳ עמוד ב׳).

ואפשר גם כהא דדרשי אינשי לב חכם לימינו ולב כסיל לשמאלו (קהלת

J / : • • : : • • T T ••

פרק י׳ פסוק ב׳), שהחכם יתבונן בימין הספר היינו מה שכבר היה בידו לשנות בתלמודו, אבל הכסיל מתבונן לשמאלו וייאוש יואחזמו על רוב התורה שלא למד וזה לב כסיל לשמאלו, ורמז התנא ולא עליך המלאכה לגמור שלא יתבונן לשמאלו ככסיל.

כנסו לקרוא על חלמתי על סבתא שלי שנפטרה

  1. אמר הוא זה לסיבת התורה דאי אפשר לשום אדם לידע כל תכליתה, וכן מעיד החכם מכל אדם אמרתי אחכמה והיא רחוקה ממני (קהלת פרק

T T 8 v • : - T I : • : ־I I z • n

ז׳ פסוק כג׳), מכל מקום אינו בן חורין לבטל ממנה.

  1. ולקמן אמר אל תקרא חרות אלא חירות שאין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתלמוד תורה (אבות פרק ו׳ משנה ב׳), ואיך ישכנו המה יחדיו, ועוד וכי אם בן חורין הוא, יהא כן רשאי לבטל הימנה.

ואפשר בדרוש לומר דהא שינה בשבת תענוג, וחני מילי לתלמידי חכמים שעוסקים תדיר בתורה, אבל לשאר העם יש להם בשבתות לעסוק בתורה, ולמעט בשינה (משנה ברורה סימן ו־צ׳ סעיף א׳ ס״ק ג׳).

הנה מי שעוסק בתלמוד תורה בן חורין הוא, ובשבת ורשאי לבטל ממנה מעט, אבל מי שאין עסקו בתורה, לא יקרא בן חורין, ואינו רשאי לבטל ממנה בשינת יתר בשבת.

מכל מקום התלמיד חכם אם למד תורה הרבה בשבת, יחשב זמן זה יותר משאר ימי השבוע, ונותנים לו שכר הרבה.

206ונאמן הוא בעל מלאכתך שישלם לך שכר פעלתך. ת־ע, מתן שכרן עול

207צדיקים לעתיד לבוא:

  1. היה צריך להזכירו נאמנות מעבידו, שלא יחשוב דבתר הכמות יהא שכרו, כיון דמיגמר בעתיקתא קשיא מחדתא (יומא דף כט׳ עמוד א׳), ועליו לדעת כי שכרן של צדיקים לעתיד לבוא, היינו אשרי מי שבא לכאן ותלמודו בידו (פסחים דף נ׳ עמוד א׳).

  2. שכר כולם מובטח לעתיד לבוא, הן קב״ה אינו מקפח שכר שום בריה אפילו שכר שיחה נאה, וצדיקים שכרן הזכירו נביאים, ומה שאמר דע מתן שכרן של צדיקים, ר״ל צדיקים אבל לא תלמידי חכמים (בבא קמא דף לח׳ עמוד ב׳), יען עין לא ראתה אלהים זולתך (ישעיהו פרק סד׳ פסוק ג׳).

ואולי בא לומר כך אם ראה הצדיק שצלחה דרך הרשע, יש לו לדעת כי האדון ומעולם לעזנאיו אל פניו להאבידו (דברים פרק ז׳ פסוק י׳), אבל איך אפשר לשלם בזה שכר לצדיק הן אמר רבי יעקב שכר מצוה בהאי עלמא ליכא (קידושין דף לט׳ עמוד ב׳), לכן מתן שכרן של צדיקים לעתיד לבוא.



 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article57906.aspx