ובנוסף
נכתב על ידי: Yafator
תאריך: 14/11/20

ובנוסף, ראוי שהאדם הזה יתכוון לקיים מצוות זכירת מעשה עמלק בקריאת "ויבוא עמלק" בפורים, וישתדל גם לזכור לכוון לצאת ידי המצווה בקריאת פרשיית זכור בשבת פרשת כי תצא .

    קריאת מגילה

קריאת מגילה דרך הטלפון אר בשידור חי

שאלה:

האם יוצאים ידי מצוות מקרא מגילה בשמיעה דרך הטלפון או בשידור חי?

תשובה:

כנסו למידע כאן חלום על נחשים בבית

במשנה בראש השנה (כז:) מבואר שעל מנת לקיים את מצוות תקיעת שופר חייבים לשמוע את קול השופר עצמו ולא קול הברה (׳הד׳), ולכן התוקע לתוך הבור לא יצא ידי חובתו. הגמ׳ (שם) מחלקת בין העומדים בתוך הבור שיוצאים ידי חובתם משום ששומעים את קול השופר בלבד, לבין אלו שעומדים על שפת הבור שאינם יוצאים ידי חובתם משום ששומעים תערובת של קולות, קול השופר הכשר וקול ההברה הפסול.

כמה מהאחרונים למדו מכאן שהשומע תקיעת שופר דרך הטלפון לא יצא ידי חובתו משום שקול שנשמע דרך הטלפון דומה לקול הברה, שאינו הקול ה׳מקורי׳ של השופר אלא קול חדש.

לפי זה, יש לעיין מה דינו של ׳קול הברה׳ במצוות נוספות שתלויות בשמיעת קול, כגון מקרא מגילה. במשנה במסכת ראש השנה הפסול של קול הברה מוזכר לגבי מצוות תקיעת שופר בלבד, וניתן לכאורה לדייק מכך שפסול זה אינו קיים במצוות קריאת מגילה. אך האחרונים נחלקו בשאלה הזאת:

❖ יש שכתבו שקול הברה הוא דין ייחודי למצוות תקיעת שופר, ואילו במצוות אחרות התלויות בשמיעה יוצאים בקול הברה.

וניתן להסביר את השיטה הזאת באמצעות חילוק עקרוני בין המצוות. תקיעת שופר היא מצות שמיעה שבה התורה מקפידה שישמע את קול השופר עצמו ולא קול הברה. מקרא מגילה היא מצוות קריאה, ולכן הפסול של קול הברה אינו קיים אצלה.

כנסו לקרוא על האם מותר לקרוא תהילים בערב

❖ יש שכתבו שדין זה שייך גם במצוות אחרות שתלויות בשמיעה, ולכן גם במצוות מקרא מגילה חובה לשמוע את קולו של בעל הקורא, ולא יוצאים בשמיעת קול הברה.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article58082.aspx