ויש לדעת שקידוש לבנה נאמרת אפילו ביחיד
נכתב על ידי: Yafator
תאריך: 14/11/20

ויש לדעת שקידוש לבנה נאמרת אפילו ביחיד, והמנהג לאמרו במניין של עשרה אנשים הוא רק לכתחילה משום ׳ברוב עם הדרת מלך׳. והחיי אדם (מובא בביאור הלכה סעי׳ ב ד״ה אלא) כותב שקידוש לבנה בשלושה עדיפה על קידוש לבנה ביחיד, שכן אף בשלושה מקיימים ׳ברוב עם׳. האגרות משה (או״ח ח׳׳א סי׳ קמד) מוסיף שאף קידוש לבנה בשניים יש בו מעלה מסוימת בכך שהיציאה שלהם ניכרת כיציאה לצורך מצוות הקבלת פני הלבנה, אף שאין בה מעלה של ׳ברוב עם׳.

כאן נקרא על פירוש נחש בחלום

ונסיים עם דבריו של החתם סופר (שו״ת חתם סופר או״ח ח׳׳א סי׳ קב) לגבי חשיבותה של קידוש לבנה ובשעת מגיפה בפרט: "וא׳׳כ יש לדון קצת בנידון שלפנינו שהיו העם שמחים לקראת בואה כי חושבים זה לסימן טוב ואולי יש באמת רפואה למחלה בקבלת פניה [דלבנה] דהוה כקבלת פני השכינה וכתיב באור פני מלך חיים".

ד. הלל בבית הכנסת בליל ראשון של פסח

שאלה:

האם המתפלל ביחידות אומר הלל בתפילת ערבית בליל ראשון של פסח ?

מידע שניתן לקרוא חלום על שיניים נופלות

תשובה:

המנהג לקרוא הלל בליל ראשון של פסח בבית הכנסת מוזכר בתוספתא בפסחים (פ״י ה״ח), בברייתא במסכת סופרים (פ״כ ה״ז), ובתלמוד הירושלמי פסחים (פ״י ה״א), ולאחר מכן גם אצל כמה מחכמי ספרד? אולם, מנהג זה אינו מוזכר בתלמוד הבבלי, בגאונים, ברי״ף או ברמב״ם, ובכמה מראשוני אשכנז הוא מובא כמנהג קדום שאינו נוהג בימינו.

במקורות השונים הובאו שלוש טעמים מרכזיים למנהג זה:

    בתוספתא כתוב שאמירת ההלל בבית הכנסת מוציאה את מי שאינו יודע לקרוא את ההלל בביתו בליל הסדר. בעקבות זאת, כמה מראשוני אשכנז כתבו שהמנהג הזה אינו נוהג בימינו שכולם יודעים לקרוא את ההלל.

    במסכת סופרים כתוב שמי שקורא את הלל בבית הכנסת עם ברכה אינו צריך לברך על ההלל שאומר בביתו בליל הסדר. בעקבות זאת, הטור (רעג׳) כותב שהמנהג לקרוא הלל בבית הכנסת היא כדי שלא יצטרך לברך על ההלל שאומר בביתו.

    במסכת סופרים כתוב שקריאת הלל בבית הכנסת היא קיום עצמאי ל׳מצוה מן המובחר׳, והמקור לכך הוא בפסוק "ונרוממה שמו יחדיו". ונאמרו שלוש ביאורים לקיום זה:

    המאירי (ברכות דף מו.) כותב שקריאת ההלל היא זכר להלל שנאמר בבית המקדש על שחיטת הפסח.

    הגר״א (סי׳ תרעא סעי׳ ז) כותב שקוראים את ההלל בבית הכנסת לפרסום הנס של יציאת מצרים, בדומה להדלקת נרות חנוכה בבית הכנסת.

    הגר״ח מבריסק סבר שהלל זה הוא מדין הלל הרגיל של ימים טובים שנלמד מהפסוק: "השיר יהיה לכם כליל התקדש חג".


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article58101.aspx