ביקורת מחזמר- ינטל – אהבה בלתי אפשרית בחדרי חרדים – בית צבי
נכתב על ידי: חיים נוי
תאריך: 19/05/22

ביקורת מחזמר- ינטל – אהבה בלתי אפשרית בחדרי חרדים – בית צבי

מאת חיים נוי

ינטל, העולה בבית צבי בתיאטרון רמת גן הוא מחזמר מרגש העוסק באהבה בלתי אפשרית בקרב קהילה חרדית בפולין ,בתחילת המאה העשרים , ודן גם בהתמודדות האישה היהודייה עם גישת הרבנות לאופן חינוכה. ההפקה בבית צבי מאופיינת בלהקה ברוכת כישרונות מעולים של שחקנים, רקדנים וזמרים ושזורה בשירים יפים ומוזיקה קולחת .

הסרט ינטל שהופק ב-1983 ידוע בעצם בזכות ברברה סטרייסנד, שכתבה את התסריט עם ג'ק רוזנטל, ביימה ושיחקה ככוכבת הראשית. הסרט היה מבוסס על סיפורו של יצחק בשביס זינגר "ינטל בחור ישיבה" והיה גם בהשראת הלילה השנים עשר של שייקספיר. הפקת הסרט הייתה לחלום בלהות של סטרייסנד כיון שבמשך שנים הערימו עליה קשיים ביישום הליך ההפקה ונערמו בדרכה מכשולים רבים. היא נאלצה להתאים את הגיל של ינטל מ-16 ל-20 כדי שלפחות תהיה דומה לה וכמו כן נאלצה להתפשר עם קשיים בהפקות, שינוי גישות וחברות הפקה. 15שנים ו- 20 תסריטים שונים לקח לה עד שהייתה יכולה להתחיל בהפקה. הסרט זכה להצלחה רבה וגרף את פרס גלובוס הזהב ואוסקר לשיר הטוב ביותר.

הפקות של מחזמר על בסיס הסרט היו בישראל החל משנת 2009 בתיאטרון הקאמרי ותיאטרון חיפה. המחזמר התבסס על העיבוד לבמה של בשביס זינגר ולאה נפולין והנוסח העברי נכתב בידי משה קפטן ודן אלמגור, שגם כתב את הפזמונים. יוסי בן נון הלחין את המוזיקה המקורית.

העלילה מספרת על ינטל בתו של רב העיירה ששאפה ללמוד תורה וגמרא, חרף העובדה שלימודי התורה נמנעו מנשים. אביה הסכים ללמדה בסתר משום שהיתה למדנית מופלגת. עם מות אביה היא מחליטה לעזוב לעיירה אחרת כשהיא מחופשת לבחור ישיבה בשם אנשל. היא פוגשת באביגדור המאורס להדסה, אך האירוסין מבוטלים משום שלהורי הכלה נודע כי אחיו שלהחתן המיועד התאבד בתלייה. אביגדור משכנע את ינטל להתחתן עם הדסה וכך יוכל לשהות במחיצתה. היא מסכימה לחתונה בלתי אפשרית זו משום שהיא בעצם אוהבת את אביגדור. הסיום הבלתי נמנע מבחינתה של ינטל הוא אחר.

הבמאית מאיה שעיה להטטה עם להקה גדולה של שחקנים, זמרים ורקדנים והתוצאה היא הצגה מרגשת, קולחת , מרשימה ונעימה.

ענאל שדה בתפקיד ינטל מצליחה לגלם את הדמות בצורה מעולה. יש לענאל יכולות ווקליות מצוינות ואפילו בפעמים שהיא לבד על הבמה הגדולה של תיאטרון רמת גן – היא כובשת ומצליחה ביישום התפקיד.

נועם טל טוב מאוד בתפקיד אביגדור ומשחקו ראוי, מכובד ומשובח.

רוני טל מגלמת בהצלחה רבה את הדסה הכלה של אביגדור. רוני בעלת יכולות דרמטיות משובחות ואפילו מעלה לחלוחית על עיניה ועיני הצופים.

נעם בורלוס בולטת מאוד בתפקיד מוכר הספרים ומעין פרשן ההצגה. יש לה נוכחות בימתית חזקה, כישרון ווקלי מצוין ומשחקה מותיר רושם עז.

נעם גז מצוינת בתפקיד פרומקה החותנת המיועדת ומשחקה נוקב ומוצלח .

יונס אמבאן ועמרי רוקסה כשמרל החייט וברל השולייה נהדרים בתפקידם הקומי.

נטע בן אהרון טובה מאוד כשדכנית ועוד תפקידים.

אביחי סזגר, נועה זערור, אלמוג כהן, שיר מרגליות, אלן ווקר, יוסף יצחק, עופר כהן, מעולים במגוון תפקידים.

תומר יפרח עיצב כוריאוגרפיה מרשימה. נטשה מנטל עיצבה תלבושות נהדרות, במיוחד של הבנות. אורי מורג עיצב תאורה ראויה. טל שדות אחראי לסאונד המוקפד. נועה אתגר עצבה תפאורה פרקטית .הניהול המוזיקלי של יוסי בן נון ומתן תלמי.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתי"ם, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

צילום- שמחה ברבירו


 
אודות המחבר

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article61967.aspx