האם הגירויים החיצונים משפיעים על החלום?
נכתב על ידי: ד"ר זיו מאיר
תאריך: 04/10/09

האם הגירויים החיצונים משפיעים על החלום?

 מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "משמעות החלום ופירושו"

 כאמור לטענת ל.פ.א. מאורי, הגירויים החיצונים המופעלים, הם הגורמים לאופי החלומות הנחלמים. אולם מתברר, כי הגירויים החיצוניים המופעלים מהווים רקע אפשרי בלבד להתהוות חלום כל שהוא. אך התוכן המסוים, המורכב והמסובך לעיתים קרובות, איננו מתפרש כנובע לפרטי פרטים מן הגירויים החיצונים כפי שהם. דרוש לשם כך כלי  או עיקרון עזר כלשהו, שיבהיר כיצד נבחרים ומודגשים גירויים מסוימים דווקא, מדוע החלומות מקבלים צורה מסוימת אחת, מבין שפע האפשרויות הקיימות, מה קובע את השתלשלות העלילה המסוימת שבחלום?

ע"פ ממצאי המחקרים שנעשו, נמצא שגישה הרואה בחלום ביטוי לגוזמה ועיוותים בתפיסת גירוים חיצונים ופנימיים, היא נכונה במידה מצומצמת בלבד. כאשר מחקרים שנעשו במעבדה על פי דגם מחקריו של מאורי, אולם  בצורה מבוקרת ומדויקת יותר, על ידי החוקר דמנט, מלמדים כי : (א) אחוז החדירה של גירויים שונים לתוכן החלום, אינו גדול כלל.

(ב) רק גירויים חיצוניים בתחום צר, מופיעים בתוכן החלום, בעודם חלשים מכדי להעיר את הנבדק, אך חזקים במידה מסוימת לחדור לתוכן החלום, גירויים החלשים מאלה אינם נקלטים כלל.

(ג) תוכן החלום נובע ממקור אחר, בעל חוקיות משלו ללא קשר לגירויים, אשר לגירויים החיצוניים הנקלטים על ידי הישן, אלה עשויים אמנם להשתלב בזרם החוויות שבחלום, אך הם אינם מהווים לו מקור.

מסקנות אלה מסתמכות על כך שהגירויים החיצוניים שהופעלו על הנבדקים השתלבו בחלום לעיתים קרובות, רק בעקיפין ובאופן צדדי ושאינו מהותי לתוכן החלום. בניסויים אלה ניתנו גירויים חזקים במיוחד ואף נדירים  שאינם מתקיימים בחיי היומיום, מכאן ברור על כן, שבחיי היום יום השפעתם פחותה הרבה יותר.

השאלה  אם אמנם חלומות ארוכים, מורכבים ומסובכים, מתרחשים  בזמן קצר ביותר, הוכרע על ידי  מחקרים פסיכו פיסיולוגיים במעבדה. התוצאות מלמדות כי  בדרך כלל נמשכים האירועים בחלום בערך אותו משך זמן שהיה נדרש לדמיין אותם במצב רגיל.

לפירוט מסלולי לימוד ב מכללת ברק ראו במסלולי לימוד של מכללת ברק 

www.barakcollege.com

 


 
אודות המחבר

ד"ר זיו מאיר פרפסיכולוג ונטורופט.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article6302.aspx