כלי נגינה מקראיים
נכתב על ידי: מיכאל קוגן
תאריך: 24/01/10

מרביתנו מכירים כלי נגינה שונים בגלגול המודרני שלהם בין אם מדובר בגיטרה, בפסנתר או במערכת התופים. מעטים מאיתנו מודעים לכך כי נגינת מוסיקה היא פעולה שהיתה מבורכת ונחשבת עוד בימי המקרא.
בהיעדר המודרניזציה והכלים הטכנווגיים של היום, כלי הנגינה של אותה עת היו פרימיטיביים יותר אם כי קסומים לא פחות.
מבט אל כלי נגינה מקראיים-

בדורות האחרונים נעשו חפירות ארכיאולוגיות שגילו ממצאים ועדויות לקיומם של כלי נגינה מהתקופה המקראית וניתן לחלק אותם לשלוש קבוצות עיקריות:
כלי הקשה- בקבוצה הזו ניתן למצוא כלי נגינה כמו שקשקות הידועות בתור כלי הנגינה הפרימיטיבי ביותר, המצילתיים- אותן צלחות שטוחות שנרעדות ומשמיעות רעש במפגשן ואנו מכירים עד היום, פעמונים שנקשרו גם עם פולחן ונקשרו גם לצאן ולבקר ותופים שהוזכרו רבות בתנ"ך ("בתופים ומחולות", "קידמו שרים אחר נוגנים, בתוף עלמות תופפות").

כלי נשיפה- הקבוצה הזו מונה מספר כלי נגינה ובהם החלילים שמוזכרים בעיקר בקונוטציות של שמחות וחגיגות ("והעם מחללים בחלילים" מלכים א', פרק א', מ').
בתנ"ך הוזכרו גם החלילים בהקשר של פגישת הנביאים עם שאול המלך, לדוגמא.
כלי נגינה נוסף הנמנה על קטגורית כלי הנשיפה הם השופרות שעשויים באופן מסורתי מקרן של איל או יעל ונחשבים בתור כלי הנגינה הקדמוניים והטבעיים ביותר.
לשופר תפקיד רב משמעות בהיסטוריה של העם היהודי והוא משמש על הכרזת עתות מצוקה, מלחמה, עתות שלום. תפקיד נוסף של השופרות הוא בהעברת מסרים בעתות השונות.
כלי נגינה נוסף הנמנה על קטגוריה זו הן החצוצרות ששימשו גם הן להעברת מסרים בעתות שונות באמצעות הצלילים המתכתיים השונים אותם הפיקו.

כלי פריטה- כלי הפריטה היחידים שמוזכרים בתקופת המקרה הם הנבל והכינור שהיו ידועים בזכות הצלילים העדינים והמרגיעים שהפיקו.
לפרטים נוספים בנושא- http://www.pianomusic.co.il/


 
אודות המחבר

Seon

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article7491.aspx