כיצד לבחור מטפל אלטרנטיבי ?
נכתב על ידי: יניב מיסטי
תאריך: 20/04/10

ההחלטה - היא החלטה אמיצה מפני שכדי לחולל שינוי דרוש אומץ, אומץ להסתכל פנימה, להרגיש ולהבין. זכרו שהמטפל שלכם הוא האדם שבפניו אתם פותחים את המקומות הכי פגיעים שלכם, איתו תוכלו לחשוף בחופשיות הכול, את הכאבים כמו גם את החלומות.


מכיוון שהמטפל זהו האדם שילווה אתכם בתהליך המשמעותי שאתם בוחרים לעבור, בחרו את המטפל שלכם בקפידה. בחירה במטפל הנכון היא חיונית לטיפול מוצלח.
אלה החיים שלנו, ואנחנו יכולים לבחור. קחו אחריות על הבחירה. עשו זאת בשיקול הדעת, ובתשומת הלב.

איך בדיוק עושים את זה?

התייחסות לשיטה הטיפולית של התרפיסט -  כדאי שתדעו על מה מבוססת השיטה. למזלנו, בעידן האינטרנט, המידע הוא מאוד נגיש עבורנו וכולנו יכולים לקרוא ולהחכים.האם אתם מבינים את השיטה הטיפולית של המטפל? האם היא מתאימה לכם?

השכלה להכשרה – ישנה אפשרות לצפייה בתעודות המטפל בכרטיס האישי שלו,ואם הוא לא השתמש באפשרות הזאת - אל תהססו לשאול היכן למד, מהי בדיוק ההכשרה שלו. אם יש לכם צורך בקשו לראות תעודות. יש לכם הזכות המלאה לאסוף כמה שיותר אינפורמציה לפני שאתם מחליטים, והמטפל צריך להיות מספיק הגון וישר כדי להשיב.

הציפיות - עוד לפני הפגישה הראשונה עם המטפל הפוטנציאלי שבו עם עצמכם וחשבו. שאלו את עצמכם מדוע אתם הולכים לטיפול, מדוע עכשיו?
האם באתם בשל רגשות קשים שאתם מתקשים להתמודד איתם לבד?
האם אתם רוצים להתמודד עם טראומה מהעבר שמפריעה לכם בתפקוד היומיומי?
האם אתם חיים במתח? בחרדה? האם אתם מחפשים משמעות?

אפשר שנקבל מעצמנו תשובות בהירות וברורות כשנשאל את השאלה, ואפשר שלא. לפעמים, כשאנחנו במצוקה רגשית, נראים כל הדברים כמו בליל אחד סבוך של רגשות ומחשבות וקשה לנו להפריד. במקרה זה תפקידו של המטפל לעזור לכם, וחשוב שיעשה זאת בפגישה הראשונה שלכם.

לשאול שאלות - שימו לב אם התשובות הניתנות לכם מספקות. האם הן שלמות, לא מתגוננות, האם הן משביעות את רצונכם? שימו לב אם אתם מרגישים נוח מספיק כדי לשאול עוד, האם האדם מולכם עומד על המשמר, או שאתם מרגישים שהוא פתוח איתכם, וכנה.

עכשיו, אחרי שאספתם את כל הידע התיאורטי על המטפל שלכם, על השיטה שלו וההשכלה שלו, דברים חשובים ללא ספק, אפשר להתמקד בדברים החשובים יותר. במה שמהותי באמת. אל לכם לבחור מטפל רק לפי התעודות היוקרתיות שתלויות על הקיר בקליניקה שלו, בין אם הוא בוגר מכללה ,דוקטור או אפילו פרופסור מכובד. הצלחה באוניברסיטה אינה ערובה ליכולת טיפולית. רגישות, למשל, אי אפשר ללמד באוניברסיטה, גם לא אמפטיה או יכולת הכלה של רגשות חזקים.

הקשר שלכם עם המטפל - חשוב מאוד שתרגישו בטוחים ונוח ליד האדם שאיתו אתם בוחרים לעבור את התהליך. בטיפול אנחנו מעבדים זיכרונות ישנים, אנחנו מביעים רגשות חזקים ואנחנו עוברים תהליכים שלפעמים הם קשים ומאתגרים.

 אתם מרגישים שהוא באמת מקשיב לכם? אתם מרגישים שהוא באמת יכול להבין אתכם? אתם מדברים בחופשיות? האם אתם מבינים את המונחים בהם הוא משתמש?
האם אתם מתחברים לשפה שלו?
האם אתם מרגישים נוח?
האם אתם מרגישים בטוחים?

אינטראקציה - שימו לב אם אתם מחבבים את האדם שממולכם, האם אתם מרגישים שהוא מחבב אתכם. מכבד אתכם. הקשיבו לתחושת הגוף שלכם, שימו לב אם הגוף שלכם מתוח או נינוח, ואם הרגשת הגוף משתנה במהלך הפגישה. הקשיבו לעצמכם - זהו בעצם הדבר הכי חשוב.
לכולנו יש את היכולת הפנימית הזו, שאינה באה דווקא מהמקום הרציונאלי שבתוכנו. יש הקוראים לזה קול פנימי, תחושת בטן, אינטואיציה, הרגשה או תת מודע. לא חשוב השם בו נבחר לכנות את הדבר, חשוב שתשמשו בו בבחירת המטפל שלכם.
הקשיבו לעצמכם ותדעו.
תדעו אם הגעתם למקום הנכון.

ההחלטה - לא תמיד אנחנו יכולים להחליט אחרי הפגישה הראשונה. אל תמהרו, לפעמים דרושה גם פגישה שנייה ושלישית. טוב לה להחלטה שתתבצע די מהר אולם חשוב שתתבצע ברוגע, ולא מתוך לחץ. זכרו, גם אחרי שהחלטתם והתחלתם בטיפול טוב ורצוי לבדוק מדי פעם עם עצמכם אם אתם נמצאים במקום הנכון, עם האדם הנכון, אם הטיפול מתקדם. קריטריונים אלה שהצגתי נכונים לאורך כל התהליך ולא רק בתחילתו.

מחיר - השיקול הכלכלי חשוב ואם עלות הטיפול מעיקה, בהחלט מומלץ לעבור לטיפול בקופת חולים או אצל מטפל זול יותר, כי ההתמדה בטיפול מאוד חשובה , וגם חשוב לא להיות מתוסכלים. ניתן לפנות גם לכל קופת חולים. ישנם גם מרפאות פרטיות שמטפלות במחירים דומים (ואפילו זולים יותר) ואיכותן אינה נופלת מהאחרות. את יכולה להתעניין גם במרפאות של בתי ספר שונים. במידה ואת מתלבטת אם להישאר אצל המטפל הנוכחי, אם כן מספקת, שתפי את המטפל בקשייך הכלכליים ונסו להגיע להסדר.

קופ"ח -  בקופת חולים מסוימת מטפלים לאו דווקא רופאים בלבד. אנו מעריכים שרובם חסרי הכשרה מקיפה. אבל תחת השגחה רפואית, ולמיטב ידיעתי הם נבחרו באחריות רבה. וכמובן מחירי הטיפולים מסובסדים . כמו כן קיים הבדל בין קופות החולים ואפילו בין הסניפים השונים, וחשוב לברר!! (ראה כתבה משנית של קופות החולים)

ביטוח - הנה מספר המלצות : האם הוא תשאל אותך תשאול יסודי ומקצועי שכלל שאלות מפורטות, האם הוא ברר בעיות רפואיות מבחינה קונוונציונלית ושלל אותן? האם הוא מנהל רישום מסודר אחר הטיפול והרישום מרוכז בתיק מטופל? האם הוא נותן חשבונית (כן, זה גם נחשב לאמינות בטיפול)האם יש לו כיסוי ביטוח ברפואה משלימה? (זה בדרך כלל אומר שהוא למד בבית ספר כלשהו מסודר).אם התשובה לא מספקת , אל תחששי לעבור למטפל אחר.

טיפול טוב עם מטפל טוב יכול לגרום לשינוי משמעותי בחיים שלכם. אותו שינוי שאתם מחפשים ושלמענו פניתם לטיפול. זה לא תמיד קל, אבל זה אפשרי.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article8476.aspx