מהו הפוספטדיל סרין (Phosphatidyl-serine)?
נכתב על ידי: קובי עזרא Ph.D יעקב מומחה לרפואה נטורופטית
תאריך: 13/07/10

מהו הפוספטדיל סרין (Phosphatidyl-serine)?

הפוספוטדיל סרין Phosphatidylserine) PS) היא תרכובת בטבע שנמצאו מספר מאכליםכגון: דגים, אורז, ירקות עליים ירוקים ופולי סויה.

חשוב לציין, כי אצל בני אדם ויונקים אחרים הפוספטדילסרין נמצא בריכוז גבוהבמיוחד של ממברנות בתאים עם פעילות מטבולית גבוהה כמו: המוח, הלב, הכבד ואת שריריהשלד.

מבחינה כימית, הפוספוטדיל-סרין הינו פוספוליפיד (זרחן שומני), המורכבת חומצת אמינו סרין הקשורה לדיגליצריד (חומצתשומן – גליצרול הקשור לשתי חומצות שומן) באמצעות גשר פוספט (זרחן).

מחקר אחד מצביע על כך שהפוספטדיל סרין מעורב במספר פונקציות בקרום התאים, לרבותמספר תאים הנקשרים אחד לשני, הסדרת שחרור הורמונים, כגון: אצטיל-כולין, דופאמיןונור-אדרנלין ((noradrenaline המופרש על ידי תאי העצב, ואת האופן שבו רקמות מגיביםלתהליכים המעורבים בתגובת דלקת.

המוח ורקמות העצבים מכילים רמות גבוהות מאוד של הפוספטדיל סרין (PS), תפקידו בתאהתקשורת והרגולציה של הפרשת הורמוני עצב.

מחקרים עם מכרסמים הראו משלימה הפוספטדיל סרין משפר תפקוד קוגניטיבי, משפרת אתהלמידה / זיכרון, ועל מידת ההשפעה של הלחץ. בבני אדם, כמה מחקרים הראו כיהפוספוטדיל סרין משלימה השפעה רפואית משמעותית על תפקוד המוח של חולים הסובליםמהידרדרות קוגנטיבית. לא ברור איך תוספת הפוספטדיל סרין יכולה להפעיל את השפעותמועילות על תפקוד המוח, אלא שלאחרונה חוקרים מסוימים טוענים כי עלייה בריכוזיםהפוספטדיל סרין יכול לעזור לתמוך יכולת תפקודית של המיטוכונדריה במוח ועל תאיעצב.

ספורטאיםהפוספטדיל סרין

הסיפור התחיל בשנת ה- 90, כאשר החוקרים הבחינו כי תוספות של הפוספטדיל סרין נצפהשיפור בתפקוד המוח, אפילו אצל אנשים בריאים ללא סימנים של ירידה קוגניטיבית. ענייןמיוחד היה אפקט של הפוספוטדיל סרין על הפרשת הורמוני דחק (סטרס), כגון: קורטיזולהמופרש מבלוטות האדרנל במהלך ולאחר פעילות גופנית מאומצת, או מאמץ כרוני מוגזם רמותגבוהות של הורמוני לחץ אלו ידועים יקושר עם דיכוי המערכת החיסונית ואת התמוטטותרקמות - לא חדשות טובות עבור האתלטים! מן האמור לעיל, צריך להבין וללמוד כי ע"יתוספת של פוספוטדיל סרין הגורמת לירידה ברמות הקורטיזול, כך נפחית את התהליךהקטבולי (פירוק שרירים) ונתמוך במערכת החיסון ותפקודה.

המחקר משנות ה- 90 בדק את השפעת הפוספוטדילסרין במינון של 50 או 75 מ"ג ליום של PS על שחרורם של הורמוני הלחץלפני רכיבה על שמונה גברים בריאים אך לא מאומנים. התוצאות הראו ירידה משמעותיתבשחרור ההורמון קורטיזול לאחר רכיבת אופניים.

כעבור מספר שנים, מחקר אחר בדק את השפעת תוספת פוספוטדיל סרין, קבוצה של תשעהגברים בריאים אך לא פעילים שלקחו הפוספוטדיל סרין או פלצבו, 400 או 800 מ"ג ליוםבמשך תקופה של 10 ימים ולאחר מכן ביצעו פעילות גופנית נמרצת. במקרה זה, מינון של800 מ"ג הקהה הפוספוטדיל סרין שחרור קורטיזול מבלי להשפיע על שחרורו של הורמוניםאנבולים (anabolic) והורמון גדילה, ואילו המנה 400 מ"ג הראה שום השפעה מהותית עלההורמון קורטיזול.

השלב הבא של הסיפור הגיע כעבור שש שנים, כאשר בדקו החוקרים את ההשפעות של תוספתפוספוטדיל סרין ארוכת טווח על ייצור קורטיזול, שלאחר האימון (אימון התנגדותמאומצת). כך גילו כי הפוספוטדיל סרין הפחית את שחרורו של הקורטיזון לאחר אימונים.כמו כן, נצפתה גם התברר כי הייתה ירידה ברמות כאבי שרירים שלאחר האימון.

הפוספוטדיל סרין כנוגד חמצון?

קבוצת מחקר בריטית בראשות מייק קינגסלי באוניברסיטת ווילס, בדקו רכיבים של חומריתזונה (תוספי מזון) נוגדי חמצון על צמצום התגובות הדלקתיות, שלאחר האימון שרירים.כך נמצא כי לפוספוטדיל סרין השפעה המגבירה את הסיבולת השרירית.

יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים -באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה:0528567140


 
אודות המחבר

קובי עזרא Ph.D מומחה לרפואה נטורופטית, ומאמן כושר. מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוד...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
אתר: פיתוח גוף, אתר: דיאטה מהירה

דיאטה מהירה1, סוכרת הריון, אנטי אייג'ינג

פיתוח גוף

דיאטה מהירה | דיאטה אישית

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article9679.aspx