מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי חדשנות רפואית מהעולם: ריפוי לב עצמי תהליכי שינוי כיוון תאי מופיעים במחלות של שריר הלב, ל
נכתב על ידי: מיקי שחם
תאריך: 10/03/12

מיקי שחם,  ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי חדשנות רפואית מהעולם: ריפוי לב עצמי

תהליכי שינוי כיוון תאי מופיעים במחלות של שריר הלב, למשל אוטם שריר הלב וקרדיומיופטי שמגבילים את ההשלכות הקטלניות עבור האיבר.

חוקרים ממכון מקס פלאנק למחקר לב-ריאה and the Schüchtermann Klinik in Bad Rothenfelde in Bad Nauheim זיהו חלבון שממלא משימה מרכזית בתהליך זה ע י עירור נסיגה של תאי שריר הלב מסוימים לתאי הפרקורסור (אב קדמון). כעת מתכננים לשפר כוח ריפוי עצמי של הלב בעזרת החלבון.

מיקי שחם, בנק החיים , מבהיר כי על מנת לחדש שריר לב שניזוק ע י התקף לב למשל, התאים צריכים להיות מוחלפים ע י תאים אחרים. מספר התאים שצריכים להתחלף יכול להיות משמעותי כתלות בהקף הנזק שנגרם. בעלי חוליות פשוטים כמו סלמנדרה אימצו אסטרטגיה בה על מנת לשרוד, תאי שריר בריאים ניסוגים לשלב עוברי.

התהליך נקרא דה-התמיינות ומייצר תאים שמכילים סדרת סמנים של תא גזע ומחזירים לעצמם את יכולת ההתחלקות. כך התאים החדשים שנוצרים הופכים לתאי שריר הלב. תפקוד לבבי משוקם באמצעות עיצוב מחדש של רקמת שריר.

מנגנון התיקון מסוג זה לא קיים בבני אדם. אמנם תאי גזע של שריר הלב התגלו לפני הרבה זמן, בדיוק איך ובאיזה הקף הם משחקים תפקיד בתיקון לבבי נתון לויכוח. ידוע רק שתהליכים שניתן להשוות לאלו שקיימים בסלמנדרה קיימים גם ביונקים.

קבוצת מחקר של תומס בראון במכון מקס פלאנק למחקר לב-ריאה ב Bad Nauheimגילה מולקולה שאחראית על בקרת הדה-התמיינות של תאי שריר הלב ביונקים. החוקרים בהתחלה שמו לב לריכוז גבוה של אונקוסטטין M ברקמות דגימה מלבבות של פציינטים הסובלים לאוטם שריר הלב. ידוע שחלבון זה אחראי לדה-התמיינות של סוגי תא שונים. החוקרים טיפלו בתאי שריר לב מתורבתים עם אונקוסטטין M במעבדה והצליחו לזהות נסיגה של תאים בשידור חי במיקרוסקופ:

בהתבסס על שינויים מסוימים בתאים, אנחנו רואים שכמעט כל תאי שריר הלב עברו דה-התמיינות תוך 6 ימים של טיפול עם אונקוסטטין M מסביר בראון. הצלחנו גם להדגים נוכחות סמנים של תאי גזע בתאים. זה יכול לשמש כאינדיקטור לכך שתאים אלה צריכים לעבור למצב תיקון .

לפי מיקי שחם, מחברת בנק החיים , דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.

בעזרת מודל אוטם שריר הלב בעכבר, חוקרי מקס-פלאנק הצליחו להדגים שאונקוסטטין M אכן מעורר תיקון רקמת שריר שניזוקה כמו שהניחו. אחת משתי קבוצות המבחן עברו שינוי גנטי על מנת להבטיח שאונקוסטטין M לא ישפיע עליהם. ההבדל בין 2 הקבוצות היה מדהים. כאשר בקבוצה בה אונקוסטטין M השפיע, כמעט על כל בע הח שרדו יותר מ4 שבועות,

40% מאלו שעברו שינוי גנטי מתו כתוצאה מהתקף לב אמר בראון. הסיבה לכך היא באונקוסטטין M הבטיח תפקוד לבבי משמעותית טוב יותר בבעלי החיים שלא עברו שינוי גנטי.

החוקרים ב Bad Nauheimרוצים עכשיו למצוא דרך לשלב אונקוסטטין M בטיפול. המטרה היא לחזק כוח ריפוי עצמי של שריר לב פגוע ולראשונה לאפשר שיקום של תפקוד לבבי.

החסרון אולם, שאונקוסטטין M נצפה כלא מועיל והחריף את הנזק בניסוי על מחלת לב כרונית אנחנו מאמינים שלאונקוסטטין M יש פוטנציאל לריפוי יעיל של רקמת שריר הלב. מה שאנחנו צריכים עכשיו זה להיות מסוגלים להצביע על יישום מדויק למניעת השפעה שלילית אפשרית אמר בראון.

מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.

מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:

· השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.

· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.

· טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.

לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות - בנק החיים , בלבד.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article26995.aspx