בשנית 2005 אושרה תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידת אדמה, או בשמה המקוצר- תמ"א 38, ששמה למטרה לחזק את כל המבנים שאינם עומדים בתקן העמידות בפני רעידת אדמה. התקן נקבע בשנת 1975, ולפי ההערכה כל המבנים שנבנו עד שנות ה-80 אינם עומדים בתקן, כ-40% מכלל המבנים בארץ. תוכנית זו הינה הזדמנות נהדרת בפני התושבים המתגוררים בבניינים ישנים אלו לשפר את סביבת המגורים, לחזק את תשתית הבניין שלהם, ולספק הגנה וביטחון למקרה שתבוא רעידת אדמה.
באמצעות זאת, הם יכולים לגרום גם להשבחת נכסים משמעותית. באמצעות ההקלות במס ופטורים רבים מתשלום, אשר מוענקים על-ידי המדינה, תושבי הבניינים שאינם עומדים בתקן יכולים לשפר את איכות המבנה שלהם ואת ביטחונם, ותוך כדי כך אף להשיג רווח. לכן, אל תמשיכו להשתהות ובררו עוד היום פרטים לגבי ביצוע התוכנית, גם בבניין שלכם!
מהי התוכנית לחיזוק מבנים, וכיצד היא יכולה להביא להשבחת נכסים?
מדינת ישראל נמצאת באזור רגיש מבחינה גיאוגרפית, אשר נמצא בסיכון גבוה לרעידות אדמה. כל 80 שנה חלה רעידת אדמה משמעותית, וסיכון זה מהווה סיבה מספקת להיערכות מוקדמת בפני הנזקים שעלולים להתרחש בעקבות רעש אדמה. תמ"א 38 הינה תוכנית לחיזוק מבנים שנוצרה באישור ממשלתי, ומטרתה עידוד של חיזוק מבנים שאינם עומדים בתקן, אשר נעשה באמצעות מתן תמריצים רבים והקלות משמעותיות בתשלומי מיסים.
מעבר לכך, אחד היתרונות המשמעותיים בה, הוא שהיא כוללת גם מתן זכויות בנייה לתוספות לבניין הקיים, לרבות תוספת אגף, הרחבת דירות קיימות, תוספת של מקומות חנייה או מעלית, וכן גם הוספת קומה שלמה. לעיתים, הדיירים בבניין נעזרים ביזם חיצוני, כך שהוא מממן את תהליך השיפוץ והחיזוק החיצוני והפנימי בבניין, והם מתחלקים איתו ברווחים שמניבה מכירת תוספות הבנייה, כגון הדירות שנוספו במהלך השיפוץ, למשל.
כך תמ"א 38 יכולה להביא בסופו של דבר לתהליך של השבחת נכסים, ולגרום לכל דיירי הבניין ליהנות הן מדירה מוגנת ובטוחה יותר, והן משווי ערך דירה גבוה משמעותית.
אילו סוגים של הקלות נוספו לתוכנית?
לאחר אישור תמ"א 38, נוספו לתוכנית עוד הקלות אשר הופכים את ביצוע העסקה לכדאי עוד יותר. בין היתר, נקבע כי אחוז ההסכמה בין דיירי הבניין עומד על שני שליש בלבד (במקום הסכמה מלאה בין כל הדיירים), וכן כי מבצעי התוכנית פטורים מהיטל מס השבחת נכס של 90% במרכז, ו-100% במידה והתוכנית מבוצעת בפריפריה. עוד נקבע כי בקומה המפולשת (קומת העמודים) יינתנו זכויות בנייה נוספות.
מדוע כדאי ליישם את התוכנית לחיזוק מבנים בכל בניין שאיננו עומד בתקן?
ראשית כל, חשוב לעשות הכל כדי לאפשר לעצמנו לחיות בתוך מרחב בטוח ומוגן מפני רעידות אדמה, אשר עומד בתקן, ויכול להבטיח את שלמות נפשנו והנכס שברשותנו בעת רעש אדמה. מעבר לכך, מתוך ביצוע העסקה עולה רווח ממשי, אשר יכול להתחלק בשווה ושווה בין הדיירים, במידה והם החליטו לא להשתמש ביזם חיצוני. במקרה אחר, בו החליטו הדיירים לעבוד עם יזם חיצוני, הוא מממן עבורם את השיפוץ והחיזוק של הבניין, והם בתמורה מעבירים לו חלק מהרווחים שהניבה מכירת תוספת הבנייה לבית. יותר מכך, ביצוע התוכנית הוא בעצם תהליך של השבחת נכסים, משום שבסופו של דבר ערך הדירה לאחר שהבניין עבר שיפוץ פנימי וחיצוני- עולה משמעותית. לכן רצוי מאוד שתבררו פרטים בהקדם האפשרי לגבי תמ"א 38, ותעשו הכל כדי ליישם אותה גם בבניינכם.