מדריך ההריון של ד"ר לחמן: שבוע 11
נכתב על ידי: אילון לחמן
תאריך: 28/03/13

עד סוף שבוע זה הרחם צומח ונמוש מעל עצמות האגן הקדמיות בתחתית הבטן. אורכו מקצה הראש עד העכוז הוא בערך 70 מ"מ, משקלו כ-14 ג'. בבדיקת העל קול נוכל לראות את מרכזי הסידן ברוב העצמות, נצפות אצבעות הרגליים והידיים. העור והציפורניים מתפתחים ואף מתחילה צמיחת שערות. אברי המין מראים השתנות לכוון זכר או נקבה. העובר מתחיל להניע איבריו. כליות העובר מתחילות לתפקד ולייצר שתן. גם מערכת העיכול מתחילה לפעול והעובר מתחיל לבלוע. מי השפיר – עד שלב זה הנוזל מסביב לעובר מורכב ברובו מנוזלים מהפלסמה האימהית ומעכשיו גם מהפלסמה העוברית.


אילון לחמן - שבועות ההריון

בדיקות :
1.       בדיקת על קול לשקיפות עורפית – זו בדיקה שמטרתה לבדוק את עובי עורף העובר כדי לאמוד הסיכוי הסטטיסטי לתסמונת דאון (המום הגנטי השכיח ביותר). תסמונת דאון הינה המום הגנטי השכיח ביותר, אצל פגועי תסמונת דאון העורף העבה ביותר. באותה הבדיקה מחפשים גם את עצם האף אשר אינה נצפית אצל נפגעי תסמונת דאון. בדיקה זו מומלצת בעיקר להריונות מרובי עוברים מאחר ואצלם זו הבדיקה המדויקת ביותר לנושא התסמונת.  יש לברר עם קופת החולים, או כל ביטוח אחר את עלות הבדיקה בהתאם לכיסוי הפוליסה המסוימת. בנוסף, ניתן לבצע גם בדיקות דם מיוחדות על מנת לוודא את הסיכון לתסמונת דאון. בדיקות נוספות המאתרות את התסמונת יבוצעו גם בשלבים מאוחרים יותר של ההיריון.

2.       ניתן לבצע גם בדיקות דם לסקר ביוכימי הבודקות: א.  PAPPA-A  – שהוא חלבון שהשליה מייצרת ועובר לדם האם. רמתו בתסמונת דאון נמוכה פי שניים מאשר בהריון עם עובר בריא. ב.    FREE BETA HL4 – הוא הורמון המיוצר על ידי השליה, בתסמונת דאון רמתו גבוהה, פי שניים מאשר בעובר רגיל. בדיקות אלו בשילוב מגדירות בצורה מדויקת יותר את הסיכון לתסמונת וסטטיסטית הם מאתרות  85-30% מהעוברים הפגועים. תוצאת סיכון הגדולה מ-1:380 מוגדרת על ידי משרד הבריאות כהוראה לבדיקת סיסי שלייה או מי השפיר. 3. בדיקת סיסי שלייה – זוהי בדיקה אשר בה נוטלים בצורה פולשנית, קטעים מהשלייה לצורך בדיקה גנטית. מקבילה לבדיקת מי השפיר עם יתרונות של גילוי מוקדם יותר אך עם אחוז סיכון גבוה הרבה יותר להפלות, פגיעה באיברים,  פגיעה בהתפתחות איברי העובר – בסיכון של 1:100. 4. בדיקות דם ושתן לשגרה הכוללות ספירת דם, שתן לכללית ותרבית. בדיקות אלו מומלצות לביצוע אחת לארבע שבועות. בנוסף כמובן באם האם סובלת ממחלה כלשהי הבדיקות בהתאם.

כותב המאמר הוא ד"ר אילון לחמן , בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין.
אילון לחמן נחשב לרופא מהשורה הראשונה בזכות רמתו המקצועית הגבוהה והשיטות החדשניות אותן הוא מיישם בעבודתו.
הוא מנתח בכיר בבית חולים "אסותא" ומיילד באופן פרטי בבית-חולים "לניאדו".
טלפונים ד"ר אילון לחמן:
03-5462965
טל' למקרי חרום: 050-5401104


 
אודות המחבר

ד"ר אילון לחמן, רופא נשים (גניקולוגיה ומיילדות). בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בתחום הגניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל שם ומוניטין.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article37222.aspx