הקשר בין פשיטת רגל ומשכנתא
נכתב על ידי: אלעד שניר
תאריך: 09/06/14

הליכי פשיטת רגל נועדו על מנת ליצור איזון בין הרצון לסייע לחייבים יחידים הנקלעו לחובות, לבין אינטרסים של נושים המצפים לממש את זכויותיהם. אף על פי כן, את ההשלכות של הליכי פשיטת רגל עבור החייב ניתן לראות גם בעת התנהלות שגרתית כמו למשל נטילת הלוואות ומשכנתאות. אדם המעוניין לקבל הלוואה מן הסוג הזה יתקשה לעשות זאת במידה והיה בעבר פושט רגל. עובדה זו תקפה בעיקר בשנים הראשונות לאחר קבלת ההפטר, בין היתר בשל המידע המתפרסם בחברות העוסקות באיסוף מידע עסקי.

תחום המשכנתאות משפיע גם על נישומים המעוניינים לפרוע את חובתיהם. בהקשר הזה כדאי להכיר את ההגדרה של "נושים מובטחים", הכוללת בתוכה בעלי משכנתאות קיימים. פקודת פשיטת הרגל מגדירה "נושה מובטח" בתור מי שבידיו שעבוד או עיכבון על נכסי החייב. גם שיעבוד או עיכבון של חלק מהנכסים נחשבים בהגדרה זו, כאשר משכון הוא ערובה שאינה מקרקעין לחוב. במילים אחרות, נושה מובטח הוא בעל יכולת גמישה יותר לגביית החוב מהנישום. בעל משכנתא למשל יכול לממש את הערובה העומדת לרשותו ולתפוס את הנכס, מבלי לפתוח בהליכי פשיטת רגל. לקבלת מידע נוסף בנושא נושה מובטח ניתן לפנות לפורום פשיטת רגל.

עם מי מתייעצים בהליכי פשיטת רגל?

חייב המגיע להפטר ומעוניין ליטול משכנתא מהבנק יכול להתייעץ עם רואה חשבון או עורך דין ולבחון את החלופות העומדות בפניו. עליו להציג שורה ארוכה של מסמכים התומכים בבבקשתו ומייצרים מצג של יכולת החזר לגיטימית. מבחינת הבנק, השאיפה היא לתת הלוואה חשובה וגדולה כמו משכנתא רק ללווים שמסוגלים לעמוד בהתחייבויות. מצד שני, יש בנקים גמישים שיכולים להגיע להסדרי פריסה אטרקטיביים גם מול נישומים המסיימים הליכי פשיטת רגל ואף מקבלים הפטר מלא.

מבחינת הבנקים אין הבדל בין שכיר הנקלע לחובות והגיע להליכי פשיטת רגל לבין עצמאי או כל חייב יחיד אחר. הליכי פשיטת רגל מהווים מהבחינה הזו אינדיקציה עבור הבנק ליכולת ההתנהלות הכלכלית של הלווה. עם זאת, התנהלות נכונה והתייעצות עם עורך דין ורואה חשבון מקצרים את הליכי קבלת המשכנתא גם לאחר פשיטת רגל.


 
אודות המחבר

כותב מאמרים משפטיים

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article43119.aspx