מונית לבן ממשיך? – בדוק סיום הליכי הרישום כל עוד הוריך בחיים
נכתב על ידי: רגב אלקיים
תאריך: 02/12/14

הזכויות במשקים חקלאיים, ברבים מן המושבים מוסדרות, במסגרת של חוזה שכירות (משבצת תלת-צדדי) {להלן: "החוזה המשולש"}, כאשר הצדדים לחוזה הנם מנהל מקרקעי ישראל (הבעלים של המקרקעין), הסוכנות היהודית (הגוף המיישב מטעם המנהל) והאגודה החקלאית במושב.

החוזה המשולש מתחדש אחת לשלוש שנים ומסדיר את היחסים בין הצדדים לו, ובין היתר קובע, כי זכויות המתיישבים במשקים הנן זכויות "בר רשות" בלבד, ואינן זכויות בעלות או חכירה, וכי הזכויות במשקים יעברו "בירושה" למי מילדי המתיישבים אשר הם קבעו אותו עוד בחייהם.

אותו ילד שנקבע על ידי ההורים כאמור, זכה לכינוי הרשמי של המוסדות המיישבים "בן ממשיך".

לצורך מינוי 'הבן הממשיך', על ההורים (בעלי הזכויות במשק) והבן הממשיך המיועד, לפנות לאגודה החקלאית, ולבקש את מינוי 'הבן הממשיך'. לאחר קבלת אישור האגודה, בכתב (לרבות אישור האסיפה הכללית של האגודה), על בעלי הזכויות במשק והבן הממשיך לפנות לסוכנות היהודית בבקשה לקבל את אישורה, גם הוא בכתב, על מינוי

מינוי הבן הממשיך מושלם ומקבל תוקף עם קבלת אישור מנהל מקרקעי ישראל על מינוי הבן הממשיך.

ראו: ע"א 1108/98 מדעי נ' מדעי, פ"ד נד(4), 385

ויודגש, ללא אישור כל הגופים המצוינים לעיל, ל"בן הממשיך" אין מעמד משפטי ואין לו זכויות של בן ממשיך, לרבות העובדה כי המשק לא יועבר אליו לאחר פטירת ההורים.

ברבים מן המקרים, הורים ממנים את בנם כ'בן ממשיך' ברישומי האגודה החקלאית, ההורים והבן מקבלים אישור , כי הבן מונה ל'בן ממשיך', ובזה תם מבחינתם הטיפול בנושא.

ואולם, אי השלמת המינוי בסוכנות היהודית ובמנהל מקרקעי ישראל כמוהו כאי מינוי כלל!!! והבן הממשיך לא יירש את המשק החקלאי ו/או את הזכויות באגודה (למעט במקרים חריגים ונדירים).

עולה מהאמור לעיל, כי במידה ומונית לבן ממשיך ע"י הוריך? עליך לוודא, כי המינוי הושלם הן באגודה, הן בסוכנות היהודית והן במנהל מקרקעי ישראל.

לסיום מאמר זה, בהליך מינוי בן ממשיך עלולים ליפול/להתעורר כשלים רבים כדוגמת: אי קבלת אישורים מכל הגופים הנזכרים לעיל, אי חתימת אחד ההורים על ההצהרות/מסמכי המינוי, פטירת אחד ההורים במהלך המינוי ועוד, ועל כן רצוי, כי הליך מינוי 'הבן הממשיך' ילווה ע"י עורך דין הבקיא באגודות שיתופיות ובדיני מושבים.

נכתב ונערך ע"י עו"ד רגב אלקיים ממשרד עורכי דין: שרף, אלקיים ושות'.

מאמר זה הנו למידע כללי וראשוני בלבד, ואינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article44823.aspx