דף הבית חוק ומשפט נזיקין ביטוח תלמידים בבית הספר
ביטוח תלמידים בבית הספר
ליאור לויט 30/09/10 |  צפיות: 4007

2010

לצערי, אלימות נוער תמיד בכותרות: ב- YNET דווח על שתי תקריות אלימות שאירעו בבתי ספר בארץ. הורים ששולחים את ילדיהם לבית הספר בתחושה כי הם מופקדים בידיים טובות, עשויים למצוא את עצמם עם הילד בחדר מיון לאחר שזה נפגע במקום שבו הוא אמור להיות בטוח.

למרבה המזל, במסגרת אגרת החינוך שמשלמים ההורים, מבוטחים הילדים בגן או בבית הספר בביטוח תלמידים. ביטוח זה מעניק כיסוי גם עבור פציעות ונזקים שנגרמו בשעות שמחוץ לשעות הלימוד – ומרבית ההורים אינם מודעים לעובדה הזו.

עו"ד לתביעות נזיקין-ליאור לויט

למי מיועד ביטוח תלמידים?

כל תלמיד הרשום ללימודים באחד ממוסדות החינוך ולומד באותו מוסד בפועל  – מבוטח בביטוח תלמידים. כמו כן, מבוטחים גם ילדים בגני הילדים, בפעוטונים ובמעונות יום המופעלים על ידי רשויות מקומיות. אגרת החינוך המשולמת מדי שנה ע"י ההורה כוללת בתוכה את התשלום עבור ביטוח תלמידים. הכיסוי הוא קולקטיבי, ולכן גם אם הורה לא שילם את אגרת החינוך – ילדו עדיין יהיה זכאי לביטוח.

הביטוח חל על נזקים גופניים שנגרמו לתלמיד כתוצאה מתאונה שאירעה לו בכל מקום במדינה או מחוצה לה, בכל שעה משעות היממה בין אם היה לתאונה קשר כלשהו לפעילות המוסד החינוכי בו הוא לומד ובין אם לא.

מה כולל הכיסוי הביטוחי לתלמידים?

  • מקרי מוות: אם גרמה התאונה למותו של התלמיד, תשלם חברת הביטוח ליורשיו החוקיים סכום של כ־130 אלף שקל.
  • נכויות: אם התלמיד הופך לנכה 100% לצמיתות, הוא זכאי לפיצוי של כ־340 אלף שקל. סכום הפיצוי לנכות חלקית נגזר מסכום זה. (לדוגמה : על   10% נכות יקבל התלמיד פיצוי של 34 אלף שקל). אחוזי הנכות אמורים להקבע על ידי מומחה שחברת הביטוח נושאת בהוצאותיו. בפועל מנסות  חברות הביטוח להתחמק ממינוי מומחה בטענה שביטוח התלמידים אינו חל על האירוע. מומלץ לפנות עצמאית לרופא מומחה שיקבע את אחוזי הנכות. עלות פניה כזו נעה בין 2,000 ל־4,000 שקל. במקרה של נכות חמורה במיוחד זכאי התלמיד ל"מענק חומרה" – פיצוי נוסף  בגובה של 50% מגובה הפיצוי המקסימלי, הווה אומר  סכום הפיצוי עשוי להגיע ל־511 אלף שקל.
  • נכות זמנית: התלמיד זכאי ל – 85 שקלים על כל יום, החל מהיום השישי שבו רותק למיטתו -  ובתנאי שהנכות הזמנית נמשכה 21 יום רצופים לפחות. חברת הביטוח תישא בתשלום מקסימלי בסכום של שישה חודשי נכות, גם אם בפועל תקופת הנכות היתה ארוכה יותר. אם במהלך תקופת הנכות אושפז התלמיד בבית חולים, הוא יקבל תוספת של כ־43 שקלים עבור כל יום אשפוז.
  • עזרים  רפואיים: הוצאה כספית על אמצעי עזר רפואיים  הנחוצים לתלמיד, כגון כסא גלגלים או קביים, גם היא כלולה במסגרת הפוליסה. הכיסוי הוא לתקופה שלא תעלה על שישה חודשים, ויש לו תקרת החזר של 1,065 שקל. על הורי התלמיד לנסות להשיג את אמצעי העזר מארגונים כמו יד שרה.
  • החזר הוצאות רפואיות: הוצאות רפואיות שחוק בריאות ממלכתי לא מכסה גם הן נכנסות למסגרת הפוליסה,  למעט הוצאות על טיפולי שיניים או עבור ייעוץ רפואי לקביעת אחוזי נכות או הוצאות רפואיות ששולמו על ידי מקור אחר, דוגמת ביטוח פרטי.
  • חילוץ נפגעים: תקרת כיסוי הוצאות חילוץ נפגעים הנתונים במצוקה בכל אמצעי שהוא, כולל מסוקים, עומדת על  213 אלף שקל, אם התלמיד לא היה זכאי לכיסוי עבורן מגורם אחר.
  • כיסוי הורה מלווה: הורי התלמיד זכאים לכיסוי ביטוחי  אם נפגעו כשהשתתפו בפעילות בית ספרית.כגון ליווי בטיול שנתי או אירוע אחר. במקרה של נכות זמנית – תקופת הכיסוי מוגבלת לשלושה חודשים וכמו כן לא יהיה החזר על ימי אשפוז, אם היו כאלה.

איך נקבעת עלות הביטוח?

עלות הביטוח כלולה באגרת החינוך המשולמת מדי שנה ומשתנה לפי קביעת משרד החינוך, אך מסתכמת בלא יותר מכמה עשרות שקלים.

האם ניתן להרחיב את הפוליסה?

ניתן להרחיב את הפוליסה ולכלול בה כיסוי לפגעות כתוצאה מתאונת דרכים המתרחשת בחו"ל שבה נפגעים התלמיד או ההורה השוהים בחו"ל מטעם בית הספר, הרשות המקומית או משרד החינוך. עלות ההרחבה נקבעת באופן אישי במשא ומתן מול חברת הביטוח,.

חברות הביטוח לא ממש מתאמצות ליידע את ההורים בדבר זכויות ילדיהם שנפצעו ולעתים דואגות להסתיר את קיומו של הביטוח שעליו משלמים ההורים. אין מידע אצל ההורים לגבי תנאי והיקף הפוליסה ולעיתים חברות הביטוח גורמות להורים להאמין כי הביטוח קשור רק לפעילות בבית הספר.

מהו מועד ההתיישנות לתביעת ביטוח תלמידים?

ניתן להגיש תביעה עד גיל 21, שכן מועד התיישנות התביעה הוא שלוש שנים מיום שהתלמיד הנפגע הגיע לגיל 18. מאחר  וחברות הביטוח הטעו ו/או לא גילו את קיומו של הביטוח ואת היקף הכיסוי שלו, הן נמנעות מלהעלות את טענת ההתיישנות. את התביעות יש להגיש נגד הרשות המקומית, נגד בית הספר או הגן ונגד חברת הביטוח, שלא דאגו ליידע את ההורים על זכויותיהם.

ביצוע הליך התביעה

לאחר קבלת טופס תביעה מהמוסד החינוכי שבו לומד הילד, יש להגיש אותו לגורם המבטח ולצרף אליו מסמכים רפואיים התומכים בתביעה. יתכן שהתלמיד הפגוע יופנה לבדיקת רופא מטעם המבטח ויחוייב לחתום על כתב ויתור על סודיות רפואית לשם בירור עברו הרפואי. מועד תשלום הפיצוי לנפגע יהיה כחודש לאחר שהסתיים הבירור הרפואי ונקבעה רמת הנכות של התלמיד.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 ליאור לויט

ליאור לויט - עורך דין לדיני נזיקין ונזקי גוף
הכל על דיני נזיקין ורשלנות רפואית
http://liorlevit.com



 


מאמרים נוספים מאת ליאור לויט
 
סקירת נושא פיצויים עונשיים ברשלנות רפואית
15/10/10 | נזיקין
אחד מהמרכיבים החשובים ביותר בתחום הניזיקין הוא גובה וסוג הפיצויים. יש להפריד בצורה ברורה בין פיצויים רגילים הניתנים על פי העיקרון התרופתי, שמטרתם לפצות את הנפגע על פי הנזק הישיר שנקבע לו, לבין פיצויים עונשיים, שנקבעים לא רק על פי הנזק, אלא גם על פי היבטים אחרים – ועל כך ארחיב במאמר זה.

תביעת לשון הרע תשובות ושאלות
09/10/10 | נזיקין
לשון הרע עשויה לפגוע במשרתו של אדם, בין אם היא ציבורית או אחרת, בעסק, משלח יד או מקצוע. כמו כן, לשון הרע מבזה אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, מינו או נטייתו המינית.

ביטוח תלמידים בבית הספר
30/09/10 | נזיקין
לצערי, אלימות נוער תמיד בכותרות: ב- YNET דווח על שתי תקריות אלימות שאירעו בבתי ספר בארץ. הורים ששולחים את ילדיהם לבית הספר בתחושה כי הם מופקדים בידיים טובות, עשויים למצוא את עצמם עם הילד בחדר מיון לאחר שזה נפגע במקום שבו הוא אמור להיות בטוח.

עו"ד לתאונות דרכים על חוק פיצויי תאונות דרכים
18/08/10 | נזיקין
מדי יום אנו שומעים לצערינו הרב על הקטל בדרכים ותאונות הן כאמור דבר שכיח. אולם לא רבים יודעים שהיום, לפי חוק, המעורבים בתאונות דרכים זכאים לפיצויים.

תביעות לביטוח לאומי - מתי יש עילה לתביעה על התקף לב שנגרם בשל העבודה?
10/08/10 | נזיקין
לחץ ומתח בעבודה הם דבר המוכר לכולנו, כמו גם העובדה שרבים מאיתנו לוקחים את זה ללב - ותרתי משמע. אירוע לב במהלך העבודה הוא מתאונות העבודה השכיחות ביותר, גם אם לעיתים נדמה שאין קשר הדוק בין האירוע עצמו לפעילות בעבודה.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI