דף הבית הודעות לעיתונות עסקים, מימון וכספים פגיעה באמון המשקיעים - בארי בן זאב
פגיעה באמון המשקיעים - בארי בן זאב
בארי בן זאב 05/05/13 |  צפיות: 4279

המשבר הנוכחי בקפריסין מחזיר אותנו מיד לראשית שנות ה-80 אשר במהלכן שרר במדינת ישראל משבר כלכלי קשה. כשמדינה נקלעת לגירעונות גבוהים, כאלה המעמידים בסכנה את יכולתה לשלם את חובותיה הן לבעלי החוב בתוך המדינה והן לבעלי החוב מחוצה לה, הרי שעליה לנקוט בצעדים דרסטיים על מנת למנוע פשיטת רגל.


מאת בארי בן זאב


חדלות פירעון – פגיעה באמון המשקיעים


ההיסטוריה טומנת בחובה מספר תקדימים של מדינות אשר הכריזו על פשיטת רגל ולא שילמו את חובותיהן: כך למשל, ארגנטינה הכריזה על פשיטת רגל והגיעה למעשה למצב של חדלות פירעון יותר מפעם אחת.

חשוב להבין כי מדינה שמשתמשת בטכניקה של חדלות פירעון ולא משלמת את חובותיה פוגעת באופן אנוש באמון המשקיעים במדינה כאשר במרבית המקרים מדובר על השפעה מתמשכת וארוכת טווח.

בפעם האחרונה שזה קרה בארגנטינה, בראשית שנות ה-2000. הכלכלנים בעולם היו משוכנעים שלארגנטינה יהיה קשה מאוד לצאת מהמשבר הקשה בגלל אמון המשקיעים בממשל הארגנטינאי.העליה דרמטית במחירי הסחורות החקלאיות בעולם שהחלה מספר שנים לאחר חדלות הפרעון הביאה לפריחה בארגנטינה הנובעת מהתבססותה על חקלאות מפותחת המבוססת על גידול חיטה סויה ובקר. מסיבה זו הצפיה של הכלכלנים בעולם לא התממשה וארגנטינה יצאה מהמשבר בקלות יחסית.  

מדינה שרוצה להימנע מחדלות פירעון יכולה לנקוט במספר צעדים קונקרטיים: אחד מהם הוא יישום הצעד שננקט בישראל ב-1985 בעת החלתה ויישומה של התכנית לייצוב המשק: מגזר השכירים ויתר על קרוב ל-20% מהכנסתו הריאלית ואילו בעלי ההון שילמו את מחיר המשבר באמצעות פיחות חד-פעמי שלא ניתן היה להגן עליו במלואו. תכנית הייצוב סייעה לממשלה לעצור את הגלגל האינפלציוני ולצמצם באופן דרסטי את הגירעון התקציבי.

גם בישראל שקלו את הפיתרון הקפריסאי

חשוב לזכור כי באותם ימים נשקלה האפשרות להטיל מס על הפקדונות בבנקים ולבסוף הוחלט לא לעשות כן משום שמקבלי ההחלטות הבינו שהדבר יוביל לפגיעה אנושה באמון הציבור, פגיעה אשר תפריע בתורה להתאוששות המשקית. בדיעבד התברר כי ההחלטה לוותר על מיסוי הפקדונות הייתה החלטה נכונה.

קפריסין מנגד, נקטה בצעד הזה ואחת הסיבות לכך היא שבמערכת הבנקאות הקפריסאית חלק לא מבוטל מהפיקדונות לא שייכים לאזרחים קפריסאיים כי אם לאזרחים רוסים שעבורם שימש האי כמקלט.

ממשלת קפריסין הגיעה למסקנה שהפגיעה בסקטור הזה לא תשפיע על ההתאוששות הכלכלית של קפריסין וימים יגידו אם הם צדקו או לא. כל מדינה באשר היא תנקוט בצעדים האלה אך ורק כאשר היא נקלעת למשבר כלכלי של ממש. למען הסר ספק, לא מדובר במשבר של המערכת הבנקאית כי אם במשבר כלכלי לאומי והממשלה הקפריסאית השתמשה בבנקים על מנת לפתור אותו.

לאחר שהמהלך הקפריסאי הושלם, אין ספק כי במדינות שבהן הגירעון התקציבי לא ניתן לשליטה – בראש ובראשונה במדינות דרום-אירופה דוגמת יוון, איטליה וספרד – החשש מצעדים דומים של הממשלה יטריד את מנוחתם של המשקיעים בעלי הפיקדונות. התקדים הקפריסאי הוא לא דבר של מה בכך – ואני מאמין כי האופן בו יתנהלו השווקים האירופאים בעתיד הקרוב יעניקו לטענה הזו משנה תוקף.

בארי בן זאב - לשעבר בכיר בהנהלת בנק הפועלים וכיום מספק שירותי ייעוץ ואסטרטגיה עסקית לחברות ישראליות
בזירה הבינלאומית ולמשקיעים בארץ ובחו"ל.
בארי בן זאב צבר במהלך הקריירה ניסיון רב בתחום עסקאות הנדל"ן וליווה יזמים, משקיעים ורוכשים בעשרות פרויקטים בישראל ובחו"ל.
פרטי קשר:
אימייל: [email protected]
טלפון: 0544-976500


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 בארי בן זאב


 


מאמרים נוספים מאת בארי בן זאב
 
פגיעה באמון המשקיעים - בארי בן זאב
המשבר הנוכחי בקפריסין מחזיר אותנו מיד לראשית שנות ה-80 אשר במהלכן שרר במדינת ישראל משבר כלכלי קשה. כשמדינה נקלעת לגירעונות גבוהים, כאלה המעמידים בסכנה את יכולתה לשלם את חובותיה הן לבעלי החוב בתוך המדינה והן לבעלי החוב מחוצה לה, הרי שעליה לנקוט בצעדים דרסטיים על מנת למנוע פשיטת רגל.

מינוי דירקטורים חיצוניים – צו השעה מאת: בארי בן זאב
04/04/13 | אקטואליה
האופן בו התפתחה מדינת ישראל במשך השנים הביאה להיווצרותן של כמות לא קטנה של חברות ממשלתיות בעלות חשיבות אסטרטגית לכלכלה הישראלית – ובהן חברת החשמל – רכבת ישראל – נמלי הים – נמל התעופה בן גוריון ועוד.

בארי בן זאב - להכנס לנעליים גדולות
לאחר שמונה שנים מרתקות במשק הישראלי – שנים שבהן עבר העולם טלטלה כלכלית גדולה מאוד אשר פסחה במידה לא מועטה על ישראל – החליט נגיד בנק ישראל סטנלי פישר לפרוש. מדובר בנגיד בעל שיעור קומה של אשר רשם שורה של הצלחות ובהם חקיקת חוק בנק ישראל, הורדת ריבית מהירה בתחילת משבר הסאב-פריים ואף ייצוג מזהיר של המשק הישראלי בפורומים הבינלאומיים השונים.

בארי בן זאב - מדוע עוד מוקדם להספיד את ארצות הברית?
על אף ההסכם שנחתם בין המחוקקים הדמוקרטיים לעמיתיהם הרפובליקניים, אשר מנע הלכה למעשה את ההדרדרות מהצוק הפיסקלי, הרי שגם היום עומדים בפני ארצות הברית שורה של אתגרים כלכליים כבדי משקל. ואף על פי כן, נדמה לי כי עוד מוקדם להספיד את וושיגנטון.

בארי בן זאב - על המצע של שלי יחימוביץ
23/01/13 | פוליטיקה
זה מכבר נחשפנו לתכנית הכלכלית שהציגה לציבור הבוחרים מפלגת "העבודה" בראשות שלי יחימוביץ ובפוסט שלפניכם הייתי רוצה לתת את הדעת על כמה נקודות מרכזיות שאותן אני מבקש לנתח מנקודת ראות כלכלית-מקצועית גרידא

שבירת המונופולים - בארי בן זאב
12/12/12 | שוק ההון
בטור שכתב בראשית השבוע גיא רולניק באתר דה-מרקר מצטט המחבר מחקר של כתב העת המוביל "אקונומיסט" אשר עסק בגיליונו האחרון בשלוש המלצות מרכזיות לפתרון בעית האי-שוויון בעולם הגלובלי. אחת מההמלצות שאליהן התייחסו מחברי המחקר הייתה שבירת המונופולים, אך אני מאמין כי בכל הנוגע למשק הישראלי לא מדובר בהכרח בפתרון קסם שיצעיד את המשק קדימה.

פשיטות רגל של ערים בארה"ב - בארי בן זאב
המשבר הכלכלי שפקד את כלכלת ארצות הברית, ובעקבות כך, גם את המשק הגלובלי כולו, בשלהי שנת 2008, רחוק מלהסתיים – וזאת על אף העובדה שחלפו לא פחות משלוש וחצי שנים מתחילתו. אחד הסממנים הבולטים ביותר שמצביעים על כך כי המשבר עודנו שריר וקיים, הוא טרנד פשיטות הרגל שחווות יותר ויותר עיריות ורשויות מקומיות ברחבי ארצות הברית. כפי שהדברים נראים נכון לעכשיו – אין לצפות לשינוי חיובי של ממש.

בארי בן זאב - על השפעת הסנקציות על אזרחי איראן
בחמש השנים האחרונות שמענו פעם אחר פעם על כוונתן של המעצמות הגדולות בתבל להטיל על איראן מכלול רחב של סנקציות הרסניות שמטרתן למוטט את הכלכלה של משטר האייתוללות. המהלך כולו הואץ בשנה החולפת ואף קיבל משנה תוקף בחודש יולי האחרון עת נכנס לתוקפו החרם הגלובלי על הנפט המיוצא מאיראן.

בארי בן זאב סבור כי הפחתת שיעור המס המוטל על הדיבידנדים היא הצעה נבונה
בין אם צפיתם בחדשות בימים האחרונים ובין אם לא, הרי שסביר להניח שנגנבה לאזנכם הידיעה על כוונת הממשלה להטיל שורה ארוכה של גזירות כלכליות, אשר חלקן, כבר יצאו מהכוח אל הפועל. במכתב ששיגר בראשית השבוע רו"ח עופר מנירב, יו"ר ועדת המסים של לשכת רואי החשבון, לשר האוצר, הוא קרא למקבלי ההחלטות לבטל את הגזירות הכלכליות הצפויות, כמו גם את אלה שכבר נכנסו לתוקפן.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI