דף הבית חוק ומשפט מיסים צרפת - כנס רואי חשבון - מאי 2014
צרפת - כנס רואי חשבון - מאי 2014
איתמר כוכבי 12/05/14 |  צפיות: 3498

צרפת - פריז-פרובנס - מאי 2014

 

כנס רואי חשבון

 

 

הרצאה בנושא מענק עבודה במדינות אירופה:

צרפת, אירלנד ובריטניה

 

ד"ר איתמר כוכבי

עורך דין ורואה חשבון

 

מחבר הספר: "רווחה בעולם  קפיטליסטי", "Welfare in a Capitalist World", אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס

מרצה בפקולטה להנדסת תעשייה וניהול  בטכניון

בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".

(Dr.)  Faculty of  Law, University of Haifa, ISRAEL

 

 

הנהגת מענק עבודה איננה ייחודית למדינת ישראל. בחנתי את הדרכים הנהוגות בעולם ליישום מענק עבודה. במאמר זה עסקתי ביחסן של שיטות המשפט השונות לסוגיית מענק עבודה תוך בחינת יתרונותיהן וחסרונותיהן, לצורך המחשת הביקורת על הליקויים בדין הישראלי. במאמר זה הצגתי לצורך הכנס המתקיים בצרפת בנושא: "צרפת והשוק האירופאי - כלכלה, חשבונאות ומיסים", דוגמאות של השוואה בשיטות מענק העבודה במדינות אירופה- צרפת, אירלנד ובריטניה.

המודלים העיקריים של מענק עבודה בשיטות המשפט הזרות

שיטות מענק העבודה הנהוגות במדינות השונות, מושתתות על העברת מענק המשולם בפועל.

ניתן לזהות שני מודלים עיקריים:

המודל הראשון: החישוב מושתת בתחילה על תוספת בשיעור נתון בהתאם לגידול בהכנסה, תוך הפחתה הדרגתית בשיעור מסוים מסכום המענק ככל שההכנסה עולה, עד לשחיקתו המוחלטת של המענק בהתאם להכנסה שנקבעה. מערכת מעין זו מונהגת בארצות הברית ובצרפת.

המודל השני: חישוב המענק מושתת על הבטחת רמת הכנסה מינימלית לאדם העובד מספר שעות (מינימלי) נתון, תוך הפחתה הדרגתית בשיעור מסוים מסכום המענק ככל שההכנסה עולה עד לשחיקתו המוחלטת של המענק בהתאם להכנסה שנקבעה. בריטניה ואירלנד מהוות דוגמה למדינות בהן מונהגת מערכת זו.

אופן החישוב של המענק הוא המבדיל בין המודלים. במודל הראשון המענק גדל בתחילה כתוספת אחוז נתון מההכנסה (במודל זה הדאגה לזכאים למענק מתחילה בשכר נמוך, עניין היוצר תמריץ להגדלת השכר והמענק בהתאמה, וכן הגדלת שעות העבודה), עד לסכום מרבי ידוע. מהסכום המרבי המענק הולך ופוחת בהדרגה עד הגיעו לתקרת הכנסה שבה נשחק לחלוטין.

במודל השני המענק מתחיל בערכו המרבי, ופוחת בהדרגה עד הגיעו לתקרת הכנסה שבה הוא נשחק לחלוטין. במודל זה התמריץ לעובדים נמוך, מאחר שהזכאים למענק הם עובדים שמרוויחים שכר גבוה יחסית, וזהו חיסרון בהשוואה למודל הראשון.

הנהגת מענק עבודה בצרפת

א. רקע

מנגנון  מענק עבודה בצרפתPPE (Prime Pour l'Emploi, פרמיה עבור תעסוקה) הונהג בשנת 2001, בתקופת ממשלתו של ליונל ז'וספן. מענק עבודה יועד לשכירים ולעצמאים, בעלי שכר נמוך. בשנת 2003 הוכנסו שינויים במענק העבודה בצרפת, והוכללו בו גם המועסקים במשרה חלקית (אשר לא היו זכאים קודם לכן), וכן הוגדלו סכומי הזכאות.

מנגנון ה-PPE שייך למשפחת התוכניות הנקראת "In work benefit", אשר הונהגו החל משנות ה-70 בכמה ממדינות OECD. בתוכניות אלה קיימות שתי מטרות עיקריות: האחת, הקטנת שיעורי העוני ההולכים וגדלים בקרב אוכלוסיות בעלות הכנסה נמוכה; השנייה, הפחתת "מלכודת האבטלה" - מצב שבו ההכנסה המתקבלת מעבודה אינה גבוהה משמעותית מדמי האבטלה, דבר שמפחית את התמריץ לתעסוקה.

ב. המנגנון

מנגנון ה-PPE פועל על פי חוק:

CODE GENERAL DES IMPOTS [G.G.I] art. 200 sexies (Fr.).

(להלן: ייקרא "החוק הצרפתי").

יעדי החוק הצרפתי הינם: העלאת רמת החיים של הזכאים בעלי שכר נמוך (באמצעות חלוקה מחדש של ההכנסות) על ידי עידוד תעסוקה בקרב מובטלים חסרי הכשרה מקצועית, והגדלת התמריצים לעבודה.

הגדלת התמריצים לעבודה מתבצעת על ידי העמקת הפער בין ההכנסה של בעלי שכר נמוך לבין ההטבות הסוציאליות.

מענק עבודה בצרפת גדֵל עד לנקודת שיא ומנקודה זו (בדומה למודל הבריטי) המענק מתחיל לקטון מיד.

ואולם, בחלוקת המענק לבני זוג (עם או ללא ילדים) שרק אחד מהם בעל הכנסה שהיא מעל לסכום המינימלי, סכום המענק שונה. לזוג האמור, עם הגידול בהכנסה המענק גדל עד לנקודת השיא, וממנה המענק קטן מיד עד לנקודה שממנה המענק קבוע. עם המשך הגידול בהכנסה, המענק חוזר וקטן עד לרמת הכנסה שבה נשחק המענק לחלוטין.

משרד האוצר הצרפתי מעביר את המענק לזכאים ישירות לחשבון הבנק.

קהל היעד

הזכאות למענק עבודה היא לשכירים ולעצמאים בעלי הכנסה נמוכה. שיעורי המענק ושחיקתם כמו גם רמות ההכנסה לעניין הזכאות, משתנים בהתאם למספר הילדים של הזכאי, למספר שעות העבודה ולגובה ההכנסה שלו.

נוסף על כך, הזכאות למענק עומדת גם ליחיד או לזוג (עובדים), ללא ילדים.

קריטריונים לזכאות לקבלת המענק

בצרפת, הזכאות למענק עבודה מותנית בהכנסה מינימלית של 3,743 אירו לשנה.

הזכאות למענק נקבעת בחוק לפי שני מבחני הכנסה:

מבחן ההכנסה הכוללת של התא המשפחתי - זוהי ההכנסה החייבת של התא המשפחתי לאחר ניכויי ההוצאות, ההחזרים והתיאומים. על הכנסה זו להיות נמוכה מסכום אשר נקבע בחוק ואשר משתנה בהתאם להרכב התא המשפחתי. במידה שהתא המשפחתי מורכב מיחיד, סכום ההכנסה המקסימלי לזכאות עומד על 16,251 אירו בשנה. במקרה שהתא המשפחתי מורכב מזוג בחישוב מאוחד, רמת ההכנסה המקסימלית לזכאות למענק עומדת על 32,498 אירו בשנה, ורמת ההכנסה המרבית גדלה ב-4,490 אירו עבור כל ילד נוסף. בתא משפחתי המורכב מהורה יחיד, רמת ההכנסה המרבית גדלה ב-2,245 אירו עבור כל ילד נוסף.

מבחן ההכנסה השנתית הפעילה מעבודה - מדובר בהכנסה ברוטו לפני ניכויים, המשולמת לאורך כל השנה. במבחן זה בודקים כל אחד מבני הזוג בנפרד. הכנסת הזכאי מותנית ברמת הכנסה מינימלית (3,743 אירו), ומתחת לרמת הכנסה מרבית אשר נקבעת בהתאם להרכב התא המשפחתי של הזכאי (כפי שיפורט בהמשך).

ג. גובה המענק

גובה המענק מותנה בכמה מאפיינים: הכנסה מעבודה, המצב המשפחתי של הזכאי, מספר שעות העבודה, היקף המשרה (מלאה או חלקית) ומספר הילדים.

מענק עבודה משולם לזכאי (ולא לתא המשפחתי), אך לצורך בדיקת הזכאות יש להתחשב במבחן ההכנסה הכוללת של התא המשפחתי.

 

 

ד. הפחתת המענק בשל הכנסות בן הזוג

על פי שיטת מענק העבודה בצרפת, תא משפחתי שבו שני בני הזוג עובדים זכאי להגיש דו"ח בנפרד. עם זאת, נבחנת גם הכנסתם הכוללת בתא המשפחתי בחישוב מאוחד, ועל הכנסה זו להיות נמוכה מסכום אשר נקבע בחוק ואשר משתנה בהתאם להרכב התא המשפחתי. בתא משפחתי המורכב מזוג בחישוב מאוחד, רמת ההכנסה המרבית לזכאות למענק עומדת על 32,498 אירו בשנה, וגדלה ב-4,490 אירו עבור כל ילד נוסף.

ה. התוצאות של יישום החוק

סכומי המענק והעלות התקציבית לממשלת צרפת עלו עם השנים. בשנת 2001, הוצאות הממשלה עבור יישום החוק לקבלת מענק עבודה עמדו על כ-2.5 מיליארד אירו. קיבלו את המענק כ-8.7 מיליון זכאים, שהם כ-25% מהמשפחות הזכאיות בצרפת. בממוצע, כל תא משפחתי קיבל 290 אירו בשנה, והסכום נע בין 30 ל-500 אירו לשנה.

הוצאות הממשלה עבור יישום החוק בשנת 2005 המשיכו לעלות והגיעו ל-2.7 מיליארד אירו. כ-9.2 מיליון זכאים קיבלו את המענק, שהם כ-26% מהמשפחות הזכאיות בצרפת. בממוצע, כל תא משפחתי קיבל כ-295 אירו בשנה.

בשנים 2007 ו-2008 המשיכו הוצאות הממשלה עבור יישום החוק לעלות, והסתכמו ב-4.5 מיליארד אירו בשנה. כ-9 מיליון זכאים בכל שנה קיבלו את המענק, והמענק המקסימלי ששולם לזכאי עמד על 948 אירו.

ו. אכיפת החוק

בהגשת בקשה למענק עבודה בוחנות רשויות המס את נכונות המידע, ונלחמות בתופעה של דיווח כוזב על ידי הזכאים. מעסיק, צדדים שלישיים ומוסדות פיננסיים מעבירים לרשויות המס מידע אודות הכנסת הזכאים, והרשויות משוות את הנתונים שברשותן עם ההכנסות המדווחות על ידי הזכאים.

אם מתגלה סתירה בנתונים, על הזכאי לנמק אותה, ובמקרה שניתן מידע כוזב, מקבל הזכאי הצעה לתיקון ועונש. אם ההפרש בין ההכנסה הרשומה בנתוני רשויות המס לבין ההכנסה המדווחת על ידי הזכאי לאחר הצעת התיקון קטן מ-5%, הזכאי לא ייענש.

בשל דיווח כוזב יופעלו על הזכאי הסנקציות הבאות:

  • קנס בגובה 10% מסכום מענק העבודה במקרה שאי-הדיווח נבע מטעות בתום לב.
  • קנס בגובה 40% מסכום מענק העבודה במקרה שאי-הדיווח לא נבע מטעות בתום לב.
  • קנס בגובה 80% מסכום מענק העבודה במקרה של הונאה או של ניצול לרעה של החוק.

אם הזכאי לא מסר דיווח על אודות הכנסתו תוך התקופה הקבועה בחוק, מוטל עליו לשלם ריבית בשיעור של 10%. שיעור הריבית גדל ל-20% אם הדיווח בוצע עד 30 יום לאחר קבלת ההודעה הרשמית באי-מייל. שיעור הריבית גדל ל-40% אם הדיווח לא נעשה תוך 30 יום מעת קבלת ההודעה הרשמית.

ז. יתרונות המודל הצרפתי

מענק עבודה הגדיל את התמריץ לעבודה בקרב מובטלים, בזכות העובדה שהוא ניתן כתוספת להכנסה ואינו מבטל קצבאות אחרות של הזכאי. המענק גרם גם להקטנת ממדי העוני בקרב הזכאים. היתרונות הבולטים ביותר של המענק היו יצירתם של כ-3,000 מקומות עבודה חדשים עבור נשים והגדלת שיעור הנשים בתעסוקה ב-0.4%.

מענק עבודה הפחית בכמחצית את שיעורי האי-שוויון שנוצרו בצרפת.

ח. חסרונות המודל הצרפתי

מענק עבודה הניתן כתוספת להכנסה החודשית, מתקבל כתשלום חד-פעמי רק לאחר שנה (עבור כל החודשים), בעוד שהזכאי זקוק למענק מדי חודש בחודשו.

כמו כן, אם מצבו הכלכלי של הזכאי השתנה, למשל כאשר הכנסתו גדלה וגובה המענק גדל, יוכל הזכאי לקבל את המענק המוגדל רק בסוף השנה הבאה.

חיסרון בולט הוא שלא קיים הבדל משמעותי בין גובה המענק עבור זוג עם ילדים ועבור זוג ללא ילדים, ואלה האחרונים זקוקים לפיכך למענקים נוספים.

מענק עבודה מפחית את התמריץ לעבודה בקרב נשים נשואות אשר בן זוגן זכאי למענק עבודה, בשל מבחן ההכנסה הכולל של התא המשפחתי.

ט. סיכום המודל הצרפתי

המחוקק הצרפתי מזכה במענק עבודה עובדים בעלי הכנסה נמוכה, הן במשרה מלאה והן במשרה חלקית. למענק זכאים שכירים ועצמאים, זוגות ויחידים ללא ילדים. תחילת הזכאות מותנית ברמת הכנסה מינימלית העומדת על 3,743 אירו. המענק השנתי לתא המשפחתי גדל ב-36 אירו עבור כל ילד. עבור ילד במשפחה חד-הורית גדל המענק ב-72 אירו בשנה.

המודל הצרפתי הוא שילוב המודלים של ארצות הברית ובריטניה. מענק עבודה בצרפת גדל עד לנקודת שיא אחת שהינה המענק המרבי ומנקודה זו (בדומה למודל הבריטי) המענק מתחיל מיד לקטון. אצל בני זוג (עם ילדים או בלעדיהם) שרק הכנסתו של אחד מהם עולה על הסכום המינימלי, המצב שונה: מנקודת השיא שהינה המענק המרבי, המענק מתחיל מיד לקטון עד לרמת הכנסה שממנה גובהו קבוע ולאחר מכן עם הגידול בהכנסה, המענק קטן עד לפקיעתו.

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-16 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-21 שנה) , וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים  7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: [email protected]


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 איתמר כוכבי

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-16 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

 במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-21 שנה) , וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

 

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים  7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

 e-mail: [email protected]



 


מאמרים נוספים מאת איתמר כוכבי
 
אחריות הדירקטוריון (תקציר לקראת השיעור)
פרופ' גרוס, מאיר את תשומת ליבם של כל המבקשים לכהן בתפקיד הדירקטור כי המגמה היא לראות בכך מקצוע הדורש סטנדרט מסוים – יותר לא מדובר בסטנדרט התנהגות של "אדם סביר", אלא בסטנדרט התנהגות של "מקצוען סביר".

הצהרת תושבות מס ליחיד, בעל אזרחות נוספת
12/12/17 | מיסים
אזרחי ישראל בעלי אזרחות נוספת מכל מדינה אחרת, צפויים להידרש למלא תצהיר ודוחות מס לפי בקשת הבנקים בישראל. בעקבות יישום הסכם ה-CRS בישראל, אשר תוקפו אמור להיכנס באמצע שנת 2018, ייאלצו תושבי ישראל שהינם בעלי אזרחות נוספת זרה, לדווח על חשבונם בעקבות פניית הבנקים בישראל. בעלי האזרחות הנוספת הזרה, ידרשו לדווח כי הכספים בחשבונם מוצהרים ושולם עליהם מס כנדרש בחוק בישראל ובעולם.

הלוואת זכאות של משרד הבינוי והשיכון אל מול המשכנתא
חוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 מכיר במשכנתא כאחת מבין הזכויות הקנייניות בישראל. בהתאם לסעיף 4 לחוק, משכנתא היא "מישכון של מקרקעין". הגדרת "מישכון" קבועה בסעיף 1 (א) לחוק המישכון, התשכ"ז-1967, ולפיה, מישכון הינו "שעבוד נכס כערובה לחיוב; הוא מזכה את הנושה להיפרע מהמשכון אם לא סולק החיוב".

חברה בנייה קבלנית – רקע, הסבר ודוחות כספיים
22/11/17 | כללי
סביב המושג חברת בניה קבלנית קיים ערפול מסוים, שכן אין לו הגדרה קבועה. ניתן לומר כי חברת בניה היא גוף המועסק בשלב כלשהו בחיי פרויקט הבניה. ייתכן והחברה תהיה אחראית על החלק ההנדסי – הקמה פיזית של הפרויקט ויתכן כי חברת הבנייה תהיה יזמית-שיווקית. דהיינו, כזו שתעסוק ברכישת קרקעות, השגת היתרים ואישורי בנייה ושיווק הפרויקט.

רילוקיישן חדש
16/11/17 | מיסים
לאחרונה פרסמה החטיבה המקצועית של רשות המיסים, החלטה חדשה בנושא עובדי הרילוקיישן. החלטה זו נועדה להחליף את ההחלטה הקודמת, משנת 2014. ההחלטה מחודש נובמבר 2017, קובעת תנאים לפיהם העובדים יוכלו לעבוד בחו"ל, לשלם מס בחו"ל ולא לשלמו בארץ ולא להיפגע בדרישות מס "מנופחות" במועד חזרתם ארצה.

ישראלים בעלי אזרחות נוספת, יידרשו להצהיר לבנקים כי שולמו מיסים על הכספים
15/11/17 | מיסים
אזרחי ישראל בעלי אזרחות נוספת מכל מדינה אחרת, צפויים להידרש למלא תצהיר ודוחות מס לפי בקשת הבנקים בישראל. בעקבות יישום הסכם ה-CRS בישראל, אשר תוקפו אמור להיכנס באמצע שנת 2018, ייאלצו תושבי ישראל שהינם בעלי אזרחות נוספת זרה, לדווח על חשבונם בעקבות פניית הבנקים בישראל. בעלי האזרחות הנוספת הזרה, ידרשו לדווח כי הכספים בחשבונם מוצהרים ושולם עליהם מס כנדרש בחוק בישראל ובעולם.

גילוי מרצון אמור לשוב לפעולה בשנת 2018 – חשבונות בנק בחו"ל
07/11/17 | מיסים
נוהל הגילוי מרצון אמור לשוב ולפעול ביום ה-1 בינואר 2018, ובכך להעניק הזדמנות נוספת לבעלי "ההון הבלתי מדווח" להצהיר על הונם ולהימנע מהליכים פליליים. לנוהל יש החשיבות רבה יותר לאור קבלת מידע ורשימות הישראלים מארה"ב ואירופה, להם הון בלתי מדווח בישראל ובחו"ל וטרם הגישו בקשה לגילוי מרצון.

סילבוס חשבונאות ניהולית מתקדמת תשע"ח 2018-2017
מרצה: ד"ר איתמר כוכבי, רו"ח-עו"ד טכניון – חשבונאות ניהולית מתקדמת - סילבוס חשבונאות ניהולית מתקדמת (094822) סמסטר חורף תשע"ח

סילבוס אוניברסיטת חיפה – עקרונות החשבונאות – הפקולטה לניהול – תואר MBA
התמחות בניהול אסטרטגי של משאבי אנוש שם הקורס: עקרונות החשבונאות מספר הקורס: 6204 שם המרצה: ד"ר איתמר כוכבי – רואה חשבון וכלכלן – עורך דין ונוטריון. שעות קבלה: בתיאום מראש דואר אלקטרוני: [email protected] אוניברסיטת חיפה – עקרונות החשבונאות – הפקולטה לניהול – תואר MBA

תוצאות משאל המרצה הטוב - 2016/17
תוצאות משאל המרצה הטוב - 2016/17 הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול בטכניון שנת לימודים 2016/17
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI