דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת תיאטרון: בפיסגה
ביקורת תיאטרון: בפיסגה
חיים נוי 13/02/10 |  צפיות: 2517

ביקורת תיאטרון: בפסגה –  בכורה, בית צבי, רמת גן

מאת חיים נוי

מחזהו המפורסם של מקסים גורקי "בשפל" עבר עיבוד ישראלי עכשווי והפך ל"בפסגה", אכסניה למוכי גורל ולטיפוסים מפוקפקים בתחנה המרכזית בתל אביב. המחזה מוצג בבכורה בבית צבי ברמת גן והתוצאה היא בבואה של מציאות ישראלית, על שלל טיפוסיה , לטוב ולרע , בכאב , בשחוק ודמע.

אלכסיי מקסימוביץ פשקוב היה מחשובי הסופרים הרוסים ונודע בכינויו הספרותי מקסים גורקי. גורקי הוא מריר ברוסית , והשם נובע מהתלאות והייסורים שפקדו אותו בנעוריו ושימשו מקור השראה לכתביו.  גורקי (1868-1936) כתב את מחזהו הידוע "בשפל" בשנת 1902 .גור קורן עיבד את המחזה לימינו אנו והעתיק אותו לתחנה המרכזית הישנה על שלל אוכלוסייתה. ביחד עם הבמאי סלבה מלצב הופך המחזה לתמונה קודרת, מהולה באהבה ובחמלה, על המתחולל במקומות החשוכים של העיר.

אכסניית "פסגה" היא כנראה המקום הזול בעיר ומתאכסנים בה טיפוסים שאת חלקם נעדיף לא לראות בדרכנו. אבל מגוון הטיפוסים הללו לא נולדו תמיד בשולי החברה. כל אחד מהם היה משהו טרם בואו לאכסניה . אנו נתקלים שם בפרופסור בדימוס, עולה מרוסיה שלא הצליח למצוא כאן עבודה. ואולי הוא בכלל לא היה פרופסור? שם גם מתגוררים שחקן עבר, סנדלר מובטל, גיטריסט מהולל שתהילתו חלפה ועוד הרבה "לשעברים" שחיים מהיד לפה בעבודות בזויות וגם בנערות רחוב אומללות , בעבריינים בהווה ובעבר .

אל המקום המפוקפק הזה מגיע יום אחד  חסיד של הרבי נחמן מאומן ומנסה להשפיע מתורתו על הדיירים. הוא מצליח לשנות חיי חלק מהם עד שפרשיית אהבים ובגידה משתחלת פנימה וגורמת לאובדן נוסף.

ההצגה מועלית על במה המדמה את לובי האכסניה כשמסביבה החדרים ובה מתרחשת העלילה. את המקום מגדרים תריסים הנפתחים בתחילת ההצגה .

משך המחזה הוא כשעתיים וחצי, עם הפסקה קצרה. המחזה אינו מספיק קולח תמיד, הוא ארוך מידי וניתן היה לקצרו ובכך גם לבטל את ההפסקה.

בחלק מן הסצנות שחקנים מדברים אל בני שיחם, אך לא מול הקהל והדבר גורע מן השמיעה.

להקת השחקנים הצליחה בידיו המנוסות של סלבה מלצב להעלות תמונה נאמנה ומעניינת על המתרחש באכסניה הדלה.

חלק מן השחקנים הצעירים מוצלחים במיוחד.

עוז ניסן כאביאל , המחזיר בתשובה, מעניק לנו משחק קולח, משכנע, משובח ויוצא דופן.

מיכאל גמליאל כשחקן בדימוס הוא נפלא, משחק נהדר.

יניב בומברג כאיליה הנרקומן מגיש דמות אפיזודית משוחקת באופן יוצא מן הכלל.

אביב לירון כפרופסור משחק כהלכה , שובר שיניו בעגה רוסית ומתבל את המשחק ברוסית והוא מענג ומוצלח.

חייקה מלכה כאסיר בדימוס ויוני קצב כהרצל העבריין משחקים יפה מאוד.

טל דנינו כגיטריסט לשעבר זקוק לשיפצור נוסף. לפעמים הוא גם בולע את המילים והמשפטים.

ירדן מרקוס ושרלין חזיזה מגלמות לסירוגין את היצאנית נסטיה והתוצאה משובחת ביותר. ירדן משחקת בצורה מקצועית. שרלין היא שחקנית נפלאה  ומעוררת אהדה רבה.

בכלל, לשמוע אותן מקשקשות ברוסית – זהו הישג לבמאי וצל"ש לשחקנים.

כמו כן יש לציין לשבח את עידו אדלר, גלי הראל,רז מזרחי, טובה ורובל,מישל יופה , מאיר בנימיני, רותם אלטרוביץ.

בפסגה היא ההצגה השנייה שסלבה מלצב וגור קורן מעבדים ומגיירים , לאחר שלפני מספר חודשים העלו את "יום גג" , מהמקור הספרדי ליפו.

זוהי הצגה מעניינת, לעתים מהורהרת ואיטית. אין בה אקשן רב וכאשר הוא בוקע בכמה סצנות, הרי המתחולל על הבמה הוא מרהיב ודרמטי.

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
הבנק האזרבייג'ני Bank ABB משיק שירותי בנקאות עם סייעני השיחה מבוססי הבינה המלאכותית AI-nur ו-AI-khan
Bank ABB, מהמוסדות הפיננסיים המובילים בדרום הקווקז, השיק באופן רשמי את סייעני הבינה המלאכותית שלו, AI-nur ו-AI-khan, והנגיש אותם לכל הלקוחות לאחר שלב בדיקות בטא מוצלח.

Bitget משיקה את Stocks 2.0, ומקשרת אסימוני מניות לנזילות אמיתית בשוק האמריקאי
Bitget , הבורסה האוניברסלית (UEX) הגדולה בעולם, הכריזה על השקת Bitget Stocks 2.0, מוצר אסימוני מניות ספוט משודרג שנועד לשפר את הנזילות, שקיפות הנכסים ויעילות ההון למסחר באסימוני מניות.

Airgain משפרת את בטיחות הציבור ואת פתרונות הקישוריות של שירותי התשתית עם FirstNet, אשר נוצר עם AT&T
מגוון מוצרי AirgainConnect® המתרחב כולל את הפתרונות FirstNet Trusted™ וכן HPUE התומכים בקו הראשון של נותני המענה למקרי חירום וכן במפעילים של שירותי תשתית ושטח.

חברת Learning Tree International זכתה בחוזה רב שנתי יחיד של נאט"ו NCIA לשירותי הדרכה מסחריים – IFB-CO-423236
חברת Learning Tree International, מובילה עולמית בתחום שינוי כוח אדם והכשרה טכנולוגית קריטית למשימה, זכתה בחוזה רב שנתי מסוכנות התקשורת והמידע (NCIA) של ארגון האמנה הצפון אטלנטית (נאט"ו) כשותפה בתעשייה לחינוך והכשרה.

גלריית HOFA מציגה את התערוכה "דגימות זמן: הנשגב המקולקל" של האומנית מאיה פטריץ', שנפתחה במהלך SXSW לונדון 2026
גלריית HOFA שמחה להציג את Specimens of Time: The Glitched Sublime (דוגמאות הזמן: הנשגב המקולקל), תערוכה חדשה של מאיה פטריץ' (Maja Petrić ) שתיפתח במהלך SXSW לונדון 2026. ברגע שמעוצב יותר ויותר על ידי מהירות, אוטומציה וייצור דיגיטלי בלתי פוסק, התערוכה מציעה תפקיד שונה לטכנולוגיה: מדיום למשמעות, תפיסה וחיבור מורגש עם העולם הטבעי.

חדשות למשקיעים ב- IRON: אם סבלתם הפסדים ב- Disc Medicine, Inc (נאסד"ק: IRON), אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרד רוזן עורכי הדין בנוגע לזכויותיכם
משרד רוזן עורכי דין (Rosen Law Firm), משרד עורכי דין בינלאומי העוסק בזכויות משקיעים, ממשיך לחקור תביעות ניירות ערך פוטנציאליות מטעם בעלי המניות של Disc Medicine, Inc (נאסד"ק: IRON) הנובעות מטענות לפיהן יתכן ש- Disc Medicine פרסמה מידע עסקי מטעה באופן מהותי לציבור המשקיעים.

מחקר חדש מגלה כי כלי בינה מלאכותית מגיעים לשוק מהר יותר ממה שלקוחות יכולים לאמץ
דו"ח מצב אימוץ המפתחים של Instruqt לשנת 2026, שפורסם על ידי SlashData, מגלה שמעבדות מעשיות הופכות מפתחים לבעלי סיכוי גבוה בכ-50% להגיע לפרודוקטיביות בתוך חודשיים.

חדשות למשקיעים ב-ADMA: אם סבלתם הפסדים ב-ADMA Biologics, Inc (נאסד"ק: ADMA), אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרד רוזן עורכי הדין בנוגע לזכויותיכם
משרד רוזן עורכי דין (Rosen Law Firm), משרד עורכי דין בינלאומי העוסק בזכויות משקיעים, ממשיך לחקור תביעות ניירות ערך פוטנציאליות מטעם בעלי המניות של ADMA Biologics, Inc (נאסד"ק: ADMA) הנובעות מטענות לפיהן ייתכן ש- ADMA Biologics פרסמה מידע עסקי מטעה באופן מהותי לציבור המשקיעים.

חדשות למשקיעי BZAI: אם סבלתם הפסדים בחברת Blaize Holdings, Inc (נאסד"ק: BZAI), אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרד רוזן עורכי הדין בנוגע לזכויותיכם
משרד רוזן עורכי דין (Rosen Law Firm), משרד עורכי דין בינלאומי המתמחה בזכויות משקיעים, מודיע על חקירה של תביעות ניירות ערך פוטנציאליות מטעם בעלי המניות של Blaize Holdings, Inc. (נאסד"ק: BZAI) הנובעות מהטענות כי ייתכן ש- Blaize פרסמה מידע עסקי מטעה באופן מהותי לציבור המשקיעים.

בלקסטון גייסה את קרן ההשקעות הפרטית הגדולה ביותר שלה באסיה בסך של 13.1 מיליארד דולר
קרן בגיוס יתר אשר יותר מהכפילה את ההון שגויס עבור הקרן הקודמת
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI