בדיקת פוליגרף אצל חוקר פרטי
נכתב על ידי: קידום אתרים - SEO Israel
תאריך: 30/01/11

חברות אשר שמות דגש על אמינות ואמירת אמת, מבקשות מעובדיהן לעבור בדיקת מהימנות. בדיקת מהימנות אשר מבוצעת על ידי מכשיר פוליגרף תצביע האם העובד דיבר אמת ודייק בקורות חייו ובמידע שהציג בפני מעסיקיו. בדיקת פוליגרף היא כלי חשוב לבחינת אמינותו של העובד ולכן לא פלא שכיום מדובר בבדיקה שגרתית בחלק ממקומות העבודה.

מהו פוליגרף?

כדי שנוכל לעמוד על טיבה של בדיקת מהימנות, חשוב שנבין קודם כל מהו הפוליגרף. הפוליגרף הוא מכשיר המסוגל לקלוט תנועות לא רצוניות אצל הנבדק כדי לבחון האם הוא משקר. כשאנחנו משקרים, מתרחשים בגופנו שינויים פיזיולוגיים שקשה לשים אליהם לב בעין בלתי מזוינת, כמו עלייה בלחץ הדם או שינוי במוליכות החשמלית של העור. על כן, הפוליגרף ידוע גם בתור מכונת אמת או גלאי שקר.

בדיקת גלאי שקר מתבצעת באמצעות בחינת פרמטרים שונים כמו אלו שהזכרנו וכן זרימת הדם באצבע, גלאי נשימות חזה, גלאי נשימות סרעפת ובאמצעות הצגת קבוצות שונות של שאלות, שמטרתן להשוות בין תגובת הנבדק במצבים שבהם הוא דובר אמת לבין מצבים שבהם הוא משקר.

פוליגרף בשוק העבודה

לפוליגרף יש חשיבות גדולה בשוק העבודה, בייחוד בכל הנוגע למשרות רגישות שדורשות מידת אמינות גבוהה מצד העובד אשר נחשף לחומרים מסווגים. הפוליגרף הוא האמצעי האמין ביותר כדי לברר האם ניתן לסמוך על עובד חדש.

החשש הוא שהעובדים יסרבו לעבור בדיקה כזו, אך במידה ובוחרים להגדיר את בדיקת הפוליגרף כתהליך שגרתי וכתנאי מקדים לקבלת העבודה - אין שום סיבה נראית לעין לפיה העובדים יתנגדו לעבור אותה.

מכונת אמת של חוקר פרטי יעילה גם במקרים שבהם קיים חשד לדליפת מידע או למסירת מידע העשויים לסכן את החברה. במקרים אלו, העובדים שעלה לגביהם חשד יועברו לבדיקת פוליגרף, שם יישאלו אודות אירוע ההדלפה. במידה והתברר כי הנבדק אשם במעשים שיוחסו לו, בדיקת פוליגרף עשויה לשמש כעילה לפיטורין וכראיה קבילה בבית משפט.

שאלות שנהוג לשאול בפוליגרף

הפוליגרף הוא מבחן פיזיולוגי, וכדי לבסס את תגובותיו של הנבדק חשוב לשאול כמה שיותר שאלות. במהלך בדיקת הפוליגרף מקובלכאמור לעבור על שלוש קבוצות עיקריות של שאלות:

  • שאלות השוואה
  • שאלות סרק
  • שאלות רלוונטיות

כל קבוצה מהווה אינדיקציה חשובה להתנהגות הנבדק במצבים בהם הוא דובר אמת ושקר.

שאלות סרק שנשאלות במהלך בדיקת פוליגרף הן שאלות שלנבדק אין אינטרס לשקר לגביהן. שאלות כלליות כמו גילו של הנבדק, האם הוא נשוי או האם הוא אב לילדים, יקבלו לרוב תשובה עניינית וכנה שתצביע על התנהגותו של הנבדק ועל המאפיינים הפיזיולוגיים שלו במצב שבו הוא דובר אמת.

שאלות השוואה נועדו לעורר את מצפונו של הנבדק ולבדוק את הסימנים הפיזיולוגיים שלו במצבים של אי נוחות. בדיקת הפוליגרף מתחקה אחר הסימנים הללו בעקבות שאלות שמסבות אי נוחות, כמו "האם אי פעם גנבת?", "האם אי פעם בגדת" וכו'.

שאלות רלוונטיות לצורך בדיקת פוליגרף

בתום תחקור הנבדק בשתי הקטגוריות הללו, נותר לגשת לשלב השאלות הרלוונטיות כדי לבדוק מהן תגובותיו הפיזיולוגית בעת מתן תשובה לשאלה המתייחסת ישירות לנושא הנבדק, וכיצד ניתן להשוותן עם התשובות שהעניק בשאלות האחרות.

במידה ורוצים לבדוק את אמינותו של העובד במהלך בדיקת פוליגרף אצל חוקרים פרטיים , יש לשאול שאלות כלליות אודות הרקע המקצועי שלו ואילו במקרים בהם עלה חשד למעשה פסול כמו מסירת מידע, חשוב לשאול שאלות שינסו לברר האם הנבדק מסר מידע חסוי.


 
אודות המחבר

המאמרים פורסמו באידבות חברת אס.אי.או ישראל, המספקת שירותי כתיבה שיווקית באינטרנט.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article13592.aspx