מודל התקשורת באמצעות NLP
נכתב על ידי: מירה סול-אליעוז
תאריך: 13/05/10

מודל התקשורת באמצעות NLP (דימיון מודרך) עוסק באופן בו אנו תופסים את העולם וההתנהגויות שאנו מחצינים בתגובה לכך. במאמר זה נשים את הדגש על בדרך שבה אנו מבינים את העולם.

על פי מחקרים המוח מקבל בסביבות 4 מיליארד פולסים עצביים בכל שנייה אך אנו איננו מודעים לכל המידע שאנו קולטים, אלא ל-2,000 פולסים עצביים בלבד - אחוז מזערי מכל המידע הפוטנציאלי. עיבוד מודע בו זמני של פריטי מידע רבים כל כך היה גורם לנו לחוסר יכולת להתרכז ולחוסר שקט ועל כן מה שעולה לתודעה הוא המידע שחיוני לנו או מידע שמועלה לתודעה באמצעות עירור ישיר.

שאר המידע שמגיע מהחושים שלנו מסונן על ידי מנגנון המודעות באמצעות מחיקה, עיוות או פישוט והכללה. הפריטים שמגיעים אל הפילטר תלויים באמונות, בהחלטות, בערכים, בזכרונות ובאופן שבו המוח מתוכנת. כתוצאה מכך ניתן לשנות את מה שמגיע לתודעה שלנו באמצעות תכנותה מחדש דרך NLP. למעשה ה-N בnlp פירושו נוירולוגי – עצבי, והוא מתייחס לאותם השדרים הנוירולוגיים.

האמונות שלנו משפיעות על הדרך שבה אנו מעבדים מידע. אם נאמין שאנחנו לא מסוגלים לעשות משהו כמו שצריך, אך נקבל מהסביבה פידבק לפיו עשינו עבודה מעולה, אנו עשויים לדחות את הפרגון,  להמעיט בערכו או לקטלג את הפידבק כלא מייצג. אנו ננסה לתרץ את הפידבק הטוב בכך שהמעריך לא בחן בקפידה את העבודה ובמידה ויעשה זאת הוא ישנה את דעתו. לעומת זאת אם מישהו יבקר את העבודה אנו נאמץ ללא תנאי והסבר את עמדתו כיוון שהיא מאששת את האמונה שלנו אודות עצמנו. אנו מעוותים ומוחקים את הפידבקים החיוביים ומתמקדים על השלילי, וכך בעצם מונעים מעצמנו את ההצלחה. הטיפול באמצעות Nlp פועל בדיוק במקום הזה של שינוי אמונות ותפיסות המגבילות אותנו ומונעות מאיתנו להתקדם בחיים.

האמונות שלנו ואופן תפיסת המציאות משפיעים על המילים בהם נבחר להתבטא ועל המשמעויות אותן נעניק למילים. כתוצאה מכך אנו ניטה לפרש על פי דרכנו את מילותיהם של אחרים, גם אם הם התכוונו למעשה למשמעויות אחרות. מצב זה יכול להוביל לקצרים בתקשורת כיוון שלאותה המילה יש משמעות אחרת בקרב כל אחד ממשתתפי השיחה. באמצעות NLP ניתן לזהות את הקצרים בתקשורת ולפרק את המרכיב הלשוני (ה-l ב-Nlp) באופן שינטרל את הבעייתיות.

ההחלטות שאנו פועלים לפיהן נקבעות על פי רוב על סמך קיצורי אצבע כדי שלא נצטרך לבזבז בכל יום משאבים רבים כל כך עבור כל פעילות שאנו נדרשים לה. על מנת להקל על עצמנו אנו מבצעים הכללות של סיטואציות שיש לנו ידע לגביהן ומשליכים מהן על סיטואציות אחרות. ההכללות הללו עשויות להביא אותנו לעיתים לכדי טעות כיוון שאיננו בוחנים את המצב על אף התנאים השונים.

בעזרת חלק ה-P ב-nlp שמשמעותו תכנות, המודעות להכללות ויכולת להבחין כאשר הסיטואציה שונתה גוברות וכך אנו יכולים להמנע מלחזור על טעויות, לפרש את המציאות בצורה שגויה ולשנות את התנהגות ברירת המחדל שלנו להתנהגות מודעת ונשלטת.

שיטת Nlp מסייעת בזיהוי המסננים שלנו ומאפשרת לנו להבין כיצד הם משפיעים על הדרך שבה אנו רואים, שומעים וחשים בדברים, כיצד אנו מתקשרים עם אחרים וכיצד אנו מנהלים את חיינו. מרגע שביכולתנו לזהות את הפילטרים שאינם משרתים את מטרתנו, אנו יכולים באופן מודע תוך שימוש בטכניקות NLP לשנות או להסיר אותם.


 
אודות המחבר

מירה סול-אליעוז, מנהלת קסם השינוי, מדריכה ומאמנת NLP ו- דמיון מודרך בהסמכה בינלאומית.מטפלת ומנחה קבוצות, בעלת ניסיון רב בתחום. 077-2103030

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article8872.aspx