דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: ינופה, בכורה באופרה הישראלית
ביקורת: ינופה, בכורה באופרה הישראלית
חיים נוי 14/02/12 |  צפיות: 2617

ביקורת אופרה: ינופה, בכורה באופרה הישראלית – יצירת מופת של יאנאצ'ק בהפקה מעולה ומרגשת

מאת חיים נוי

"ינופה", יצירת המופת של אחד מגדולי המלחינים הצ'כים לאוש יאנאצ'ק, באופרה הישראלית - היא הפקה מרשימה, מרגשת מאוד ועטורת זמרים מעולים.

האופרה מבוססת על המחזה השנוי במחלוקת של גבריאלה פרייסובה והעלילה עוסקת ברצח על כבוד המשפחה. המחזאית הצ'כית טענה בזמנו, כי הסיפור מבוסס על אירועים אמיתיים וחרף זאת, ספגה ביקורות נוקבות. יאנאצ'ק כתב את המחזה לאופרה , שיפץ ועיבד ואולם ההלחנה נמשכה שנים ארוכות, בעיקר בין המערכה הראשונה לשנייה.

העלילה , בקיצור, עוסקת בינופה המאוהבת בשטווה אך דווקא אחיו החורג לאצה אוהב אותה יותר.
ינופה הרה לשטווה  ויולדת את ילדם מחוץ לנישואין, אך אז שטווה כבר מואס בה ומעדיף להינשא לבתו של ראש העיר.
הקוסטלניצ'קה,שמשית הכנסייה ואימה החורגת של ינופה,  האישה החזקה במשפחה, מנסה להשפיע על שטווה להינשא לצעירה וכאשר הוא מסרב, היא מטביעה בנהר הקפוא את התינוק. כך נסללת הדרך ללאצה  לשאת את ינופה.
כאשר הרצח הנורא מתגלה, ינופה לא בזה לקוסטלניצ'קה – היא מוחלת לה.

האופרה הייחודית הזו אינה בנויה מאריות נודעות , אלא ממוזיקה כובשת, תמונות בנות סולן בודד עד שלושה וכן קטעי מקהלה וריקוד כפריים ומיוחדים. המרקחת הזו של עלילה דרמטית, ייתכן שקצת ארכאית לימינו, מוזיקה מרשימה ונוקבת, סולנים נפלאים , תפאורה פשוטה אך מדהימה בעיצובה, מניבים אופרה מצמררת, אך מעניקה חוויה מוזיקלית איכותית .

הבימוי של האופרה הזו הוא של ניקולס לנהוף והבמאי המחדש של ההפקה הוא דניאל דונר. הבימוי הוא קולח והזמרים משחקים בצורה אמינה, מעולה . הסצנות בנויות בתצורה מרהיבה וסצנות כמו באחו של הכפר ובסעודת יום הכלולות – הן נפלאות במיוחד.

המנצח ג'ורג' פהליבניאן , מוזיקאי ומנצח במרבית התזמורות המובילות בעולם, הוכיח שליטה מדהימה ועיצב את המוזיקה המופלאה לכדי שלמות הרמונית, לירית, קצבית וענוגה. תזמורת ראשון לציון הצליחה לעמוד במשימה בהצלחה והפיקה את המרשם המנצח לערב המוצלח. בתמונה מסוימת ,בחצר  מבנה הטחנה הכפרית, הושמע גם קטע פליי-בק שהעצים את ההפקה התזמורתית, דוגמא שלא זכורה מהפקות דומות .

למרות שינופה היא הדמות הראשית באופרה, נראה שעיקר התהילה מגיעה לזמרת דליה שכטר המגלמת את הקוסטלניצ'קה. דליה היא זמרת מצו-סופרן, ילידת ישראל, אך מתגוררת בגרמניה וזו הופעתה הראשונה באופרה הישראלית.דליה שכטר מפגינה איכות ווקלית מצויינת, רוויה במשחק מפעים וכובשת את הקהל בביצועים המדהימים שלה.

ינופה מגולמת בידי ההולנדית זמרת הסופרן ברברה האבמן שזו לה הופעה ראשונה בישראל. לברברה שהגיעה רק לשלוש הופעות בהפקה הזו, יש יכולת שירה מצויינת. היא שולטת בגווני הקול בצורה משובחת ולתפארת. קולה עוצמתי וקטיפתי ומשחקה ללא דופי.

יורמה סילבסטי מגלם את המחזר לאצה. יורמה טנור מפינלנד הוא זמר ענוג והביצועים שלו ראויים לציון. ייתכן והיה מקום ללהק לדמויות המחזרים והחתנים למיניהם זמרים קצת יותר צעירים וחטובים, אבל כידוע לא כך זה הולך באופרה ומכל מקום מדובר בזמר טוב מאוד.

הטנור האנגלי אנדרו ריס הוא שטווה והתמונות שבהן הוא זונח את נישואיו לינופה או בסצנת החתונה – הן ראויות ומוצלחות. שירתו היא נכונה ויפה מאוד, אך לא מרקיעה שחקים.

ולדימיר בראון, מנהל הטחנה וגם ראש העיר, הוא בס-בריטון מעולה ביותר. הביצועים הווקליים שלו הם מרהיבים באיכותם.

איילה צימבלר כקרולקה, כלתו החדשה של שטווה, מגישה משחק מרנין ביותר וביצוע קולי מעניין ומוצלח.

עוד יש לציין את אפרת אשכנזי כאשת ראש העיר, תמר זוהר כסבתא, אלה וסילביצקי כיאנו,סבטלנה בבז'וב, גלינה מלינסקי, מריה פלקר, הרקדניות המוכשרות, מקהלת האופרה הנפלאה בהדרכת ישי שטקלר.

טוביאס הוהייזל אחראי לעיצוב התפאורה המדהימה והתלבושות המרהיבות והתקופתיות.

דני סאיירס אחראית לכוריאוגרפיה המוצלחת והנפלאה.

לא ברור לי מדוע היו צריכים גם ללהק שלושה נערים, לאחו, לתמונה קצרצרה .

ינופה היא אופרה ייחודית, מרהיבה ומענגת, כובשת ומצמררת ומעניקה חווית אופרה נפלאה.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות הידיעות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות החדשות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד INTU
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד INTU: רוזן, המוביל בייצוג משקיעים, קורא למשקיעי חברת Intuit Inc. שספגו הפסדים העולים על 100,000 דולר, לשכור ייצוג משפטי לקראת המועד האחרון החשוב ב- 8 בספטמבר בתביעה ייצוגית בניירות ערך שהגיש משרד עורכי הדין– INTU

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד PLNT
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד PLNT: רוזן, יועץ למשקיעים אמין, קורא למשקיעי Planet Fitness, Inc שספגו הפסדים העולים על 100,000 דולר, לשכור ייצוג משפטי לקראת המועד האחרון החשוב של 14 בספטמבר בתביעה ייצוגית בניירות ערך – PLNT

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד RXT
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד RXT: רוזן, משרד עורכי דין גלובלי ומוביל, קורא למשקיעי חברת Rackspace Technology, Inc. שספגו הפסדים העולים על 100,000 דולר, לשכור ייצוג משפטי לקראת המועד האחרון החשוב בתביעה ייצוגית בניירות ערך – RXT

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד CAPR
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד CAPR: רוזן, המייצג משקיעים וזוכה להערכה רבה, קורא למשקיעי חברת Capricor Therapeutics, Inc שספגו הפסדים העולים על 100,000 דולר לשכור ייצוג משפטי לקראת מועד אחרון חשוב בתביעה ייצוגית בניירות הערך – CAPR

OPPEIN הוכרה על ידי פרוסט וסאליבן כמותג הריהוט המותאם-אישית המוביל בעולם
חברת OPPEIN הוכרה על ידי Frost & Sullivan כמותג המוביל בעולם בשוק הריהוט הביתי המותאם אישית לשנת 2025; הכרה זו מחזקת עוד יותר את מעמדה של החברה כספקית מובילה של פתרונות התאמה אישית לבית כולו.

WHP Global וקבוצת G-III Apparel משלימות את רכישת מארק ג'ייקובס
חברות WHP Global ו- G-III Apparel Group, Ltd. (NasdaqGS: GIII) הודיעו היום על השלמת רכישת המותג Marc Jacobs מידי קבוצת LVMH. במקביל, הקימו WHP Global ו-G-III את המיזם המשותף שעליו הכריזו בעבר, במטרה להחזיק במשותף בזכויות הקניין הרוחני של המותג Marc Jacobs ולהאיץ את הצמיחה הגלובלית של אחד המותגים המשפיעים ביותר בעולם האופנה.

Easy Aerial השלימה סבב גיוס הון מסדרה B בהיקף של 20 מיליון דולר להרחבת פעילותה בתחום הביטחוני ברחבי העולם
בתמיכת Insight Partners ו-Entrée Capital, ‏Easy Aerial מרחיבה את הייצור ואת פעילותה ברחבי העולם כדי לתת מענה לביקוש הגובר במהירות למודיעין אווירי

המהדורה השלישית של תערוכת Global WoodShow, המתקיימת במסגרת פורום העץ הסעודי, נפתחה בריאד בהשתתפות בינלאומית משמעותית
ד"ר אחמד בן סאמי א-זואווי חנך את האירוע, המביא את תחומי ייצור העץ, המיכון, טכנולוגיות הייצור ורכיבי הריהוט אל לב השוק הסעודי

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד PRIM
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד PRIM: רוזן, משרד עורכי דין ותיק, קורא למשקיעי Primoris Services Corporation שספגו הפסדים העולים על 100,000 דולר, לשכור ייצוג משפטי לקראת המועד האחרון החשוב בתביעה ייצוגית בניירות ערך – PRIM

דו"ח חדש של Anaqua חושף זינוק בהגשת בקשות לפטנטים בתחום המוליכים-למחצה לבינה מלאכותית
בינה מלאכותית מתגלה כגורם המניע החדשני המובהק עם צמיחה של 114% במספר הגשות הפטנטים, ומעצבת מחדש את השקעות המו"פ של מוליכים למחצה בכל שכבה של ערימת הטכנולוגיה
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI