דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: "המתלבט" – דובדבן בקצפת היצירות של חנוך לוין – בית צבי
ביקורת: "המתלבט" – דובדבן בקצפת היצירות של חנוך לוין – בית צבי
חיים נוי 20/05/14 |  צפיות: 2670

ביקורת: "המתלבט" – דובדבן בקצפת היצירות של חנוך לוין – בית צבי

מאת חיים נוי

"המתלבט" הוא דובדבן בקצפת היצירות של חנוך לוין וההפקה בבית צבי שבוימה בידי בנו, אהרון לוין, היא חוויה תיאטרלית, פנינה של משחק משובח השזור בסצנות סוריאליסטיות בלתי נשכחות.

המחזה הועלה לראשונה לפני 24 שנים בקאמרי , בבימויו של חנוך לוין ובתפקידים הראשיים שיחקו מוני מושונוב, אורלי זילברשץ-בנאי, יוסף כרמון ויעקב כהן. מאז, הוצג המחזה בעיקר בבתי ספר למשחק.

העלילה ההזויה עוסקת בקוקלוש, רווק נטול חן, לא צעיר ולהוט להתחתן. הוא מתלבט בין שלוש רווקות . אחת -  היא מבוססת וגרומה, שנייה - היא דלת אמצעים ונדיבת בשר והשלישית היא בת עשירים מפרנקפורט, גיבנת ומכוערת. בין לבין הוא הוזה על אשת חלומותיו, היפיפייה הבלתי מושגת, המבליחה ברגעים מכריעים, ונעלמת.

בעלילה לא נפקד מקומה של האימא השתלטנית והיללנית ואבא, הלוקה באורח סידרתי בליבו.

ההצגה הצבעונית הזו מסתיימת בתמונה בלתי נשכחת שבה מגיע נשיא ארצות הברית לבקר את קוקלוש כשמסביבו מרקדות ומפזזות המעודדות, כל גיבורי המחזה ולצידו הדובר, המתרגם את הדברים כאילו היה מדובר בפיתום ובובתו.

להקת השחקנים המוכשרת מגישה משחק שראוי רק לתשואות . השחקנים מספקים לצופים חוייה יוצאת דופן של אירוע תיאטרלי ענוג ונוטף קצפת עטורה בדובדבנים אדומים.

אהרון לוין ביים את המחזה בפרשנות משלו והלביש את השחקנים באורח צבעוני ולפעמים גרוטסקי , אך נוגע ללב.

הבמה חפה מכל רהיט ותפאורה ורק חבלים משתלשלים מהתקרה ויוצרים גומחות ביניהם ששם באים ומבצבצים הגיבורים. סצנת ההלוויה ובמיוחד סצנת הנשיא הן בלתי נשכחות, בתנועה, במשחק וברושם העז שהן מותירות על הצופים.

הבמאי גם הטיל מספר תפקידי גברים על שחקניות לבושות ומאופרות כגברים והתוצאה היא מרנינה.

ליאור מורדוך גילם את קוקלוש בכישרון רב, בשטף ובשפה קולחת וישירה. הוא ניצב כל העת על הבמה ומצליח להעניק לדמות רגעים פשוטים ולפעמים מרגשים, ללא חנחונים מיותרים ועם שפה בוטה ועניינית כמיטב לשונו של לוין.

אופיר ארד גילם את ביינקס, (מינוח לכוסות רוח ביידיש) אביו של קוקלוש, המאושפז תדיר ושכולם מצפים למותו, אך הוא טרם החליט על כך. בין לבין הוא מגיח בדמות אפורה ובולטת ובסצנת הטחת הביקורת נגד אשתו הוא מתגלה בשיא גדולתו ומשחקו. אתנחתא קומית הוא מספק בדמות הדובר והמתורגמן של הנשיא, קטע מצחיק, מיוחד במינו וזכור באופן משמעותי.

חן מגן מבליחה ומפגינה משחק מצוין כאימו של קוקלוש, מרידנה (מעין שיבוש קל ביידיש למילה טחורים). חן מגישה משחק מעולה. היא יבבנית כראוי, מוכיחה בשער וכולה נוטפת אימא פולניה מכובדת וראויה וכאמור משחקה הוא מצוין.

נטשה מנטל היא פיילה (גיגית כביסה משנות החמישים) והיא מנסה לכבוש את ליבו של קוקלוש אך הוא מואס בה ומתלבט בבחירות אחרות. נטשה מפגינה משחק נהדר, יפה מאוד ומוצלח.

עתליה זהבי כמשכנתא הרווקה השנייה היא מצוינת ומשחקה הוא כליל השלמות. עתליה היא מוצלחת מאוד בהגשת התפקיד ומתבלטת באורח מעולה בגילומו. כאן המקום לציין גם את האיפור המיוחד של המשתתפים בהדרכת דין עובדיה.

קייטלין פינקל היא קישטא, המתמודדת השלישית על ליבו של קוקלוש, גיבנת וממש לא כעורה, בניגוד לתיאור של המחזאי. היא מצליחה להפגין משחק מצוין ואפילו כושר שירה בגרמנית. קייטלין היא שחקנית מעולה.

נגבה מאור היא אביה של קישטא, בעל הון גרמני בשם שפק. נגבה מגלמת את התפקיד בכישרון ודמותה מעוצבת להפליא, כשסיגר נעוץ בפיה, חובשת מגבעת ועטויה במעיל גשם.

דנה אבידור היא פוצ'ס עורך הדין המנסה בלית ברירה להתפרנס מדמי תיווך לקופת חולים דמיונית וממכירת חולצות וספרי לימוד במחירי מציאה. דנה מצליחה להעביר דמות מצחיקה ומשחקה הוא יפה מאוד.

רעות פרחי היא היפיפייה הבלתי מושגת של קוקלוש והיא מבליחה מפעם לפעם כאתנחתא בין האירועים הצפופים הפוקדים אותו והופעתה היא משב רוח נעים ויפה מאוד.

יקיר שוקרון הוא שחקן מצוין שגילם את נשיא ארה"ב באורח נפלא ומוצלח.

בכלל , כל הסצנה עם הנשיא היא גולת הכותרת של המחזה והיא כולה סוריאליסטית,  מצחיקה ומענגת מאוד.

גיה באר גורביץ היא אשתו הויסה (קריאת עצור לסוס) של אביו של קישטא ומשחקה נחמד ויפה.

תמר ווסר מגלמת באורח מדהים את ללקו, חברו הטוב של קוקלוש. תמר מצליחה להעניק לדמות צביון מיוחד ומרגש מאוד. לבושה והליכותיה הם כשל דמות הנווד בסרטי צ'אפלין. המימיקה שלה היא נוגעת ללב ואפילו מנת הייסורים והסטירות שהיא סופגת על לא עוול בכפה וניסיונות ההסבר שלה, כללקו הגבר, כי אין בו אשם, מבוצעים בטוב טעם ובמשחק תיאטרלי נדיר. אין ספק כי תמר היא שחקנית מופלאה ובעלת פוטנציאל אדיר.

אריאל וולף אחראי לתנועה המענגת השזורה לאורך המחזה ובמיוחד בקטעים של ההלוויה והנשיא. איתמר גרוס עיצב מוזיקה מקורית נהדרת שבוצעה בכישרון רב על ידי הפסנתרן תמיר ליבוביץ'. עמיחי אלהרר אחראי לתאורה הראויה וההולמת של ההצגה.

"המתלבט" הוא הצגה קטנה ומופלאה של גדול מחזאינו בעת האחרונה, חנוך לוין, וההפקה שהעלה בנו, אהרון לוין, בבית צבי היא מוצלחת, מצחיקה ומרגשת , צבעונית ותוססת ופשוט – חוויה של תענוג תיאטרלי.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
Andersen Consulting מרחיבה את נוכחותה באמצעות שיתוף פעולה עם Ignis
Andersen Consulting מוסיפה עומק ליכולות האסטרטגיות שלה באמצעות שיתוף פעולה עם Ignis, סוכנות תקשורת מובילה, לחיזוק המחוייבות של הארגון לספק פתרונות מובנים ללקוחות ברחבי העולם.

Andersen Consulting מוסיפה את חברת הייעוץ והמודיעין העסקי Ventures
Andersen Consulting מכריזה על הסכם לשיתוף פעולה עם Ventures, חברה מובילה לייעוץ ולמודיעין עסקי מהמזרח התיכון, תוך שיפור יכולות ניתוח השוק, הייעוץ הכלכלי והצפי שלה במגזרים שונים.

Hyra Network זכתה בפרס היו"ר היוקרתי לשנת 2025 ב- WITSA Global AI Summit
Hyra Network, כוח חלוצי בתחום הבינה המלאכותית המבוזרת ותשתיות דיגיטליות ריבוניות, זכתה לכבוד עם זכייה בפרס היו"ר לשנת 2025 ב-WITSA Global AI Summit, שאורגנה בידי World Innovation, Technology and Services Alliance (WITSA).

Masdar מקבלת דירוג אשראי "AA-" יציב מ-S&P Global Ratings כהכרה נוספת בחוזקו הפיננסי של העסק
הדירוג החדש משקף את המיצוב הגלובלי המגוון של Masdar, את הצמיחה החזקה שלה ואת המדיניות הפיננסית הקפדנית, כול להקצאה של תמורת אג"ח ירוקות למימון הבנייה של פרויקטים חדשים.

Bitget מחזקת את האמון עם Chainlink Proof of Reserve
Bitget, בורסת המטבעות הקריפטוגרפים המובילה וחברת Web3, הודיעה על אימוץ Chainlink Proof of Reserve על Ethereum כדי לספק שקיפות בזמן אמת עבור נכס ה-Bitcoin העטוף שלה, BGBTC.

Andersen Consulting מרחיבה את הפלטפורמה שלה באמצעות הוספת Liberty IT Consulting Group באוסטרליה
Andersen Consulting ממשיכה לחזק את יכולות הטרנספורמציה הדיגיטלית שלה באמצעות Liberty IT, ספקית מובילה של טרנספורמציה דיגיטלית ארגונית בתחום השירותים הפיננסיים.

Bitget מציגה לראשונה מדד RWA תמידי המציג נכסים מציאותיים חשובים
מדד החוזים התמידיים עבור RWA בנוי על שילוב של מדדי אסימוני מניות שכבר נמצאים בסבב בשוק. כל מדד מכיל אסימון RWA או יותר למעקב אחר מחירים ממנפיקים חיצוניים שונים.

ראס אל-ח'ימה באיחוד האמירויות נחשב לאחד משווקי הנדל"ן בעלי שיעור הצמיחה המהיר ביותר במזרח התיכון: מובילים בענף
ראס אל-ח'ימה עוברת תהליך צמיחה נדל"ני חסר תקדים, והאזור הופך במהירות לאחד משווקי הנכסים הדינמיים ביותר באיחוד האמירויות, יחד עם חזונו לעתיד של שייח סעוד בין סאקר אל קאסימי, חבר המועצה העליונה של איחוד האמירויות ושליט ראס אל-ח'ימה.

ריסקיפייד מדווחת על תוצאות הרבעון השני, המתאפיין בהישגים עסקיים חדשים ובפעילות ענפה של מכירות נוספות
.Riskified Ltd ריסקיפייד (NYSE: RSKD), חברה מובילה בתחום הפתרונות למניעת הונאות מסחר אלקטרוני ובמודיעין סיכונים, הכריזה על התוצאות הפיננסיות לשלושת ולששת החודשים שהסתיימו ב-30 ביוני 2025.

Meltwater מכריזה על שותפות תוכן חדשה עם Dow Jones Factiva, הפותחת תוכן פרימיום לאנשי יחסי ציבור, תקשורת ושיווק
Meltwater, מובילה עולמית במדיה, מדיה חברתית ומודיעין צרכני, הכריזה היום על שותפות חדשה עם Dow Jones המספקת לקהל אנשי יחסי הציבור, השיווק והתקשורת שלה חדשות ומידע פרימיום מכמה מהפרסומים המהימנים ביותר בעולם, בהם הוול סטריט ג'ורנל, Barron’s, MarketWatch, The Globe and Mail ועוד.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI