דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: למה לא באת לפני המלחמה - יצירת מופת מרגשת וראויה לכל שבח - בית צבי
ביקורת: למה לא באת לפני המלחמה - יצירת מופת מרגשת וראויה לכל שבח - בית צבי
חיים נוי |  27/05/19 |  צפיות: 4018

ביקורת: למה לא באת לפני המלחמה - יצירת מופת מרגשת וראויה לכל שבח - בית צבי

מאת חיים נוי

"למה לא באת לפני המלחמה" , העולה בבית צבי, היא הצגה מרגשת ונוקבת, יצירת מופת הראויה לכל שבח, בזכות ההפקה המצוינת והשחקנים המוכשרים .

ההצגה שבוימה בכישרון רב בידי מאיה שעיה, מבוססת על ספרה של ליזי דורון וכתבה אותה עינת ברנובסקי . העלילה עוסקת בקורות חייה של נערה בשנות ה-60 בתל אביב, הגדלה עם אימה ניצולת השואה, בצל אותם אירועי העבר המודחקים והפורשת את היחסים הטעונים בינה לבין אימה.

כל שבוע מגיעות 4 שכנות, כולן ניצולות שואה, לביתה של הלנה ושם הן מרשות לעצמן להתפרק מאימת העבר ואחר כך ללגום משקה חם ולקנח בעוגיות.

השכנות והאימא מבקשות להתאקלם בחברה הישראלית ולהתמודד עם אפלת הזיכרונות וסודות השואה.

בתווך ניצבת אליזבת, נערה דור שני לניצולי השואה המנסה לגדול ולהתפתח חרף שיגיונותיה של אימה ומוזרותן של השכנות.

מעין רחימה מגישה משחק מופלא של הנערה אליזבת, הקרועה בין אימה וסדרי הבית הצרובים זיכרונות נוראים ממחנות המוות לבין רצונה לצאת לדרך חדשה ולהשתלב בחברה. מעין היא שחקנית מצוינת ואין ספק כי היא בעלת פוטנציאל כביר ועוד נשמע ממנה על הבמות הגדולות.

טל שחר מגלמת נהדר את הלנה מיצמכר, ניצולת השואה שאינה מתירה לשום חפץ גרמני להימצא בביתה. הלנה ניצלה מהסלקציה לאחר ששפכה על שיערה מי חמצן ושיערה הבהיר הוא שהציל אותה ממות בטוח. טל היא שחקנית מעולה והיא בעלת יכולת נפלאה.

חורף קמחי מגלמת את זושייה הדואגת לתסרוקת קומות אפופת ספריי שיער ומשחקה הוא מצוין וראוי לכל שבח.

נוי ארוך משחקת בכישרון רב את איטה ששיערה פרוע ונדמה שהיא כל הזמן פולה כינים, כאילו שזה עתה יצאה ממחנה ההשמדה. רק בסוף ההצגה מתגלה סודה. נוי היא שחקנית מעולה.

שני ורד מגלמת את גיטה החרדית ומשחקה ראוי לציון מיוחד. חברותיה מנערות מעצמן את גילוי הדת שלה לאחר כל מה שעברו, לעומת גיטה הדבקה בהצמדות לתורה ולמצוות.

דניאל חבקוק מגלמת את פאני ומשחקה טוב מאוד.

דני אורן מגלם ברגש רב את גדי בן השכנים, הלוקה בפוליו והמנסה למצוא עתידו בארה"ב.

איילה בן נוח היא שחקנית מצוינת והיא מגלמת את אחות בית הספר כרמלה, המנסה לשקם את הבית בו גדלה אליזבת. איילה היא בעלת קסם אישי רב, משחקת בנועם ובמקצועיות ואין ספק כי היא בעלת פוטנציאל משובח.

אחיקם ציפקיס הוא שחקן רבגוני ובעל כישרון מדהים המגלם מגוון תפקידים ובהם של רב בית הכנסת, ניצול שואה הכמה למשפחה ודייר משנה, תפקידים שבהם מצטיין אחיקם והוא מגיש משחק שמהווה חוויה תיאטרלית.

אלון לילייב מגלם את הדוור, המורה לציור, חבר קיבוץ וחייל ומשחקו הוא משובח מאוד.

הבמאית מאיה שעיה העלתה הפקה ייחודית ומצטיינת שראויה למחמאות רבות.

דפנה פרץ עצבה תפאורה יפה ותלבושות נהדרות. ראויות לציון הפאות של השחקניות.

קארין שניידר אחראית להדרכת התנועה,  מירי זהבי אחראית להדרכה המוזיקלית ואלון לילייב אחראי לעריכה המוזיקלית הנהדרת,אורי מורג עצב את התאורה הראויה.

"למה לא באת לפני המלחמה" היא הצגה נפלאה המעניקה לצופים גם חוויה תיאטרלית וגם מבט נוקב וחשוב על חיי ניצולי השואה ובני הדור השני והשתלבותם בחברה הישראלית.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

צילום -  שמחה ברבירו


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
DCO משיקה את המהדורה השנייה של פרסי שגשוג דיגיטלי להוקרה על פתרונות הבונים את העתיד הדיגיטלי
The Digital Cooperation Organization ‏(DCO) השיקה את המהדורה השניה של פרסי השגשוג הדיגיטלי Digital Prosperity Awards ‏(DPA) ופתחה את האפשרות להגשת מועמדויות ובקשות עבור פתרונות דיגיטליים במגזר הציבורי והפרטי וכן העירוני-חברתי בארצות החברות ומעבר להן.

בומי רוכשת את אלמנטרי דאטה הישראלית ומביאה נתונים מהימנים ומפוקחים אל עידן הבינה המלאכותית
הרכישה מוסיפה יכולות צפייה ואמינות נתונים המאומצות באופן נרחב לפלטפורמת Boomi Enterprise, ומעניקה לארגונים את איכות הנתונים ויכולות הפיקוח הנדרשים להפעלת בינה מלאכותית

CGTN משיקה דף אינטרנט ייעודי עבור תוכנית ההפקה המשותפת לבמאים מהדרום הגלובלי – 2026
סיפורים על צמצום העוני ופיתוח משותף מנקודת מבט מקומית

אנדרסן גלובל מרחיבה את יכולות המיסוי ללקוחות פרטיים באמצעות KTA Tax
Andersen Global מרחיבה את יכולות המיסוי שלה בתחום הלקוחות הפרטיים באמצעות הסכם שיתוף פעולה עם KTA Tax, משרד המתמחה במיסוי וממוקם בדבלין, המעניק ייעוץ ליחידים ולמשפחות מזה כמעט שלושה עשורים.

CGTN: מ"בירת תפוחי האדמה" ל"עיר אסימונים": כך עוברת עיר בצפון סין תהליך של שינוי
רשת CGTN פרסמה מאמר הבוחן כיצד העיר אולאנצאב (Ulanqab), הממוקמת בצפון סין, ממירה את יתרונותיה הטבעיים למנועי צמיחה חדשים על רקע הפריחה העולמית בתחום הבינה המלאכותית; זאת, תוך יצירת איזון בין קידמה טכנולוגית וצמיחה כלכלית לבין שמירה על הסביבה, במטרה להתוות נתיב לפיתוח ירוק יותר

GTCFX ממנה את עבדולרחמן אחמד אל-עלי למנכ"ל, ומחזקת את ההנהגה באמצעות מומחיות רגולטורית נרחבת
חברת GTCFX שמחה להודיע ​​על מינויו של עבדולרחמן אחמד אל עלי למנכ"ל. מינוי זה מהווה צעד משמעותי במסגרת מחויבותה המתמשכת של החברה לחיזוק ההנהגה, שיפור המצוינות התפעולית וקידום צמיחה בת-קיימא.

CGTN: 'פריצת דרך' – מדוע הצעדה הארוכה עדיין חשובה לסין ולעולם
פריצת דרך הוא ביטוי המהדהד בקרב סינים רבים כיום. אל מול האתגרים הנוכחיים, הוא מקשר אותם למסע צבאי אפי שהתרחש לפני כמעט מאה שנה.

Body of Waves" נחשפה – חווית אמנות חדשה ובלעדית המוצגת אך ורק ב-teamLab Planets TOKYO
חווית המבקרים ב-"Existence in the Flow Creates Vortices" וכן "Waterfall of Ephemeral Crystals" הורחבה אף היא

Axi משיקה אינטגרציית MCP המחברת חשבונות MT5 ל-Claude
בעוד הבינה המלאכותית ממשיכה לעצב מחדש את האופן שבו אנשים מקיימים אינטראקציה עם טכנולוגיה, תעשיית המסחר המקוון נכנסת לשלב חדש באבולוציה של כלי המסחר. החל מניתוח מידע ועד לניהול תהליכי עבודה מורכבים יותר ויותר, יישומים המבוססים על בינה מלאכותית פותחים אפשרויות חדשות עבור סוחרים המבקשים להעניק יעילות ונגישות רבות יותר לחוויית המסחר שלהם.

בינה מלאכותית אחראית עבור ילדים: IEEE מציגה נוסחת בטיחות אמינה לסיוע בהגנה על ילדים במרחב המקוון
החשיפה של ילדים לבינה מלאכותית הולכת וגוברת, והסמכה מטעם IEEE Standards Association מסייעת להבטיח שמוצרי בינה מלאכותית המיועדים לילדים מתוכננים באופן אתי, נבדקים באופן עצמאי ונושאים באחריות מתמשכת לבטיחותם ולרווחתם
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI