דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: מלאכים באמריקה –הצגה פיוטית ופנטזיה הזויה על שנות ה-80 העליזות בארה"ב – נוצץ, נוקב, מרגש ותוסס – תיאטרון הקאמרי
ביקורת: מלאכים באמריקה –הצגה פיוטית ופנטזיה הזויה על שנות ה-80 העליזות בארה"ב – נוצץ, נוקב, מרגש ותוסס – תיאטרון הקאמרי
חיים נוי 05/03/23 |  צפיות: 2175

ביקורת: מלאכים באמריקה –הצגה פיוטית ופנטזיה הזויה על שנות ה-80 העליזות בארה"ב – נוצץ, נוקב, מרגש ותוסס – תיאטרון הקאמרי

מאת חיים נוי

מלאכים באמריקה היא הצגת פנטזיה, שזורה בהזיות, העוסקת בשנות השמונים העליזות בארה"ב, סערת האיידס והומוסקסואליות ועלילות מספר גיבורים מכל שכבות החברה, כולם מתנקזים לגורל בלתי צפוי, נוצץ, נוקב, מרגש ותוסס.

ההצגה העולה בתיאטרון הקאמרי תורגמה לשפה עכשווית וקולחת בידי אלי ביז'אווי . הבמאי גלעד קמחי, המנהל האמנותי של הקאמרי, להטט עם להקת השחקנים המוכשרת והתוצאה היא הצגה קסומה והפקה איכותית ועטופה ברבדים בוהקים של אמריקה בגדולתה ובשפלותיה.

המחזה נכתב בשנת 1987 על ידי טוני קושנר שנתבקש על ידי מנהל להקת תיאטרון בסן פרנסיסקו, אוסקר יוסטיס, לכתוב על סערת האיידס והשפעתה על החברה האמריקנית. המחזה החזיק בסופו של דבר 7 שעות , מחולקות לשני חלקים והוא הועלה ברחבי העולם וגם בישראל, כל פעם בחצי אחד והראשון של המחזה, מעובד ומקוצר בדרך כלל. המחזה זכה להצלחה רבה וגרף את פרס הפוליצר לדרמה ועוד שני פרסי טוני למחזה הטוב ביותר. המחזה גם הופק לסדרה בטלויזייה.

ההפקה העולה בקאמרי אורכת כמעט 3 שעות כולל הפסקה והיא שופעת הברקות בימוי, משחק נוקב ומוזיקה נפלאה בביצוע תזמורת המהפכה בניצוח רועי אופנהיים.

ייתכן והיה מקום לקצר את ההצגה מבלי לגרוע מתכניה והחוויה התיאטרלית. עם זאת, ההצגה היא קולחת והקהל יושב בדרך כלל מרותק ואינו חש באורך העלילה .

ההצגה רצופה קטעים וסצנות מרשימות ביותר. החל מתמונת הפתיחה הקסומה, תמונת השלג בברונקס והסצנה בה עורך הדין רוי כהן מנסה לשכנע את ג'ו להתברג כמשפטןבמרכז השלטון בוושינגטון כדי שיועיל לו ולמהלכיו. השחקן יואב לוי , המגלם את רוי, דמות אמיתית, מגיש משחק מופלא וכל הקטע הוא ייחודי ומעולה.

בכלל, אחת מנקודות המפתח בהצגה מתבססת על המזימה למהפכה משפטית כדי לשתול מקורביםבעמדות מפתח משפטיות.

העלילה עוסקת בפריור וולטר הומוסקסואל הגוסס מאיידס שנאלץ להתמודד עם נטישת בן זוגו לואיס איירונסון, קלדן משפטי. פריור הוזה מלאכית שמשנה את תפיסת עולמו. לואיס מתאהב בג'ו פיט משפטן, עוזר לשופט, מורמוני שיוצא מן הארון תוך כדי סערת רגשות עזה ופרידתו מאשתו הרפר , המכורה לכדורים נגד חרדה. עוד אנו פוגשים במשפטן רוי כהן, דמות אמיתית, שהיה ידוע כמי שמסוגל למשוך בכל החוטים המתאימים בממשל הוא היה מהתובעים במשפט בני הזוג רוזנברג שהוצאו להורג לאחר שהואשמו בריגול לטובת רוסיה. . הוא מגלה שלקה באיידס ומסווה את מחלתו בסרטן כבד, כדי שלא יגלו את נטיותיו. רוי מתפאר בכך שהביא להרשעתם בריגול של יוליוס ואתל רוזנברג ואתל מופיעה בחזיונותיו ורודפת אותו. בעלילה גם דמויות מבדחות כמו הרבי שמילוביץ ובליז מאהבו הקודם של פריור.

אלעד אטרקצ'י מגלם באופן מופתי ומצוין את דמותו של פריור. יש לו יכולת הבעה וכישרון דרמטי. משחקו שובה לב ומגולם באורח נהדר

שהם שיינר משחק באורח טוב מאוד את לואיס איירונסון. יש לו יכולת משחק מאוד מוצלחת.

נדב נייטס מגלם נהדר את ג'ו פיט, עוזר משפטי המהסס לקבל תפקיד בוושינגטון כדי להיות המושך בחוטים לטובתו של עורך הדין רוי כהן. נדב מושלם בתפקיד והסצנות עימו הם חוויה תיאטרלית. אביגיל הררי נפלאה בדמות אשתו, הרפר. אביגיל מצליחה להביא את משחקה ליכולות מצוינות והקטעים עימה ועם חזיונותיה הם מעולים.

יואב לוי מוצלח מאוד כרוי כהן והסצנה שלו במשרד היא מצוינת במיוחד. אין ספק שהוא שחקן בעל יכולות תיאטרליות מעולות . לאורך ההצגה יואב מגלם את עורך הדין רוי, שהיה דמות אמיתית, באורח אמין ומופלא.

עירית קפלן מעולה כרופא הנרי, האנה ועוד. לעירית יש כשרון משחק מצויין. מיה לנדסמן נהדרת בגילום של הרב שמילוביץ, מלאכית, הומלסיתואמילי. יש לה יכולת משחק מעולה וכישרון בל יתואר בגילום הרב עם העגה הייידישאית שלו. בגילום ההומלסית היא מפגינה משחק תיאטרלי מצוין.

דודו ניב משחק טוב מאוד את אתל רוזנברג בהזיה של רוי וכן את דמות המשפטן מרטין המשתתף בניסיון להדיח את רוי לשתף פעולה בקנוניה להחדירו לצמרת הממשל .

מתן און ימי מגלם בהצלחה רבה וביכולת תנועה מרהיבה וגמישה את ההזיות של הרפר, בליז ומר שקרים.

עיצוב התפאורה של ערן עצמון הוא נהדר. התפאורהנעה על מסילות וטומנת פינות חבויות. אנשים נעלמים או שוקעים בבמה, נעלמים בארון בגדים או יוצאים מהמקרר.

עיצוב התאורה של אבי יונה בואנו – במבי הוא מצוין .

התלבושות בעיצוב של אורנה סמורגונסקי הן יפיפיות. המוזיקה של אמיר לקנר היא נעימה וקצבית ומעיקרי החוויה התיאטרלית.

מלאכים באמריקה מספר על עולם נסדק והולך ועל הכמיהה לגאולה בצילה של מחלה שבאותה עת, לא היה לה מזור.

ההצגה הופקה בתמיכת מיכל ויובל רכבי וייתכן שבעתיד הקרוב יתורגם ויעלה החצי השני של המחזה.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

צילום – עודד אנטמן, צילום קבוצתי – צלם אוהד רומנו ועיצב שיין הורוביץ


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד AARDVARK
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד AARDVARK: רוזן, יועץ למשקיעים מיומן, קורא למשקיעי Aardvark Therapeutics, Inc. לשכור ייצוג משפטי לקראת מועד חשוב בתביעה ייצוגית בניירות הערך – AARD

ברית OMP ו-PwC מעבירות יצרני תהליכים מתכנון שרשרת אספקה ​​מבודדת להחלטות מאוחדות
חברת התרופות המתמחה medac העבירה את המתכננים שלה לעבודה עם תוכנית ביקוש אחודה. PwC ו-medac יציגו את תהליך ההטמעה ואת הצעדים הבאים בכנס של חברת OMP בסינגפור, ב-15 באוקטובר 2026.

DALI Alliance מכריז על הכנס הגלובלי הראשון אי פעם DALI 27 שילווה גם בתערוכה
מפגש הפסגה והתערוכה בינלאומיים החדשים יאחדו את האקוסיטסם הגלובלי של DALI ויחגגו מצוינות באמצעות 2027 DALI Lighting Awards

רוזן, עו"ד מהימן למשקיעים, מעודד את משקיעי Baidu, Inc. לשכור ייצוג משפטי לקראת מועד חשוב בתביעה ייצוגית בניירות הערך – BIDU
משרד רוזן עורכי דין (Rosen Law Firm), משרד עורכי דין בינלאומי העוסק בזכויות משקיעים, מודיע על הגשת תביעה ייצוגית בשם רוכשי ניירות ערך של חברת Baidu, Inc. (נאסד"ק: BIDU) בין התאריכים 18 בנובמבר 2025 עד 17 באוגוסט 2026, שני התאריכים כוללים ("תקופת התביעה הייצוגית").

CGTN: כיצד דיפלומטיה ברמת ראשי המדינה מנווטת את יחסי סין-ארה"ב לעבר יציבות
רשת CGTN פרסמה מאמר העוסק בביקור המדינה הקרוב של נשיא סין, שי ג'ינפינג, בארצות הברית. המאמר, המדגיש את ההגדרה המחודשת של יחסי סין-ארה"ב כפי שנקבעה על ידי שני המנהיגים בחודש מאי, מציין כי הדיפלומטיה ברמת ראשי המדינות שימשה מאז ומתמיד כ"עוגן" של היחסים; היא ממלאת תפקיד מכוון ואסטרטגי שאין לו תחליף, ומספקת ערובות אסטרטגיות חשובות לשיפור ופיתוח הקשרים הדו-צדדיים.

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד Alibaba
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד Alibaba: רוזן, יועץ משפטי מוביל למשקיעים, קורא למשקיעי Alibaba Group Holding Limited לשכור ייצוג משפטי לקראת המועד האחרון החשוב בתביעה ייצוגית בניירות ערך שהוגשה לראשונה על ידי המשרד – BABA

Mavenir ו-Neysa משתפות פעולה כדי להביא תשתית מבוססת בינה מלאכותית למפעילות, ארגונים וספקיות ניאו-עננים
הפתרון המשולב מחבר את פלטפורמת הבינה המלאכותית המשולבת של Mavenir עם ענן הבינה המלאכותית של Neysa כדי לספק למפעילות, ארגונים וספקיות ניאו-עננים נתיב ריבוני מוכן לייצור לבנייה, פריסה והפקת רווחים מבינה מלאכותית

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד ARS PHARMACEUTICALS
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד ARS PHARMACEUTICALS: רוזן, יועץ למשקיעים מהימן, קורא למשקיעי ARS Pharmaceuticals, Inc. לשכור ייצוג משפטי לקראת מועד אחרון חשוב בתביעה הייצוגית בניירות הערך – SPRY

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד DATAVAULT AI
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד DATAVAULT AI: רוזן, יועץ למשקיעים מהימן, קורא למשקיעי Datavault AI Inc. לשכור ייצוג משפטי לקראת מועד חשוב ב- 5 באוקטובר בתביעה ייצוגית בניירות הערך – DVLT

חדשנות עטורת פרסים: כיצד מחסנית ה-ARGUS Multi-Ohm מביאה קסם אמיתי לעולם האידוי
בתערוכת Vape Club Show 2026 במוסקבה, שננעלה לאחרונה, זכה ה-MAGIC POD של חברת VOOPOO בפרס החדשנות הטכנולוגית הטובה ביותר לשנת 2026. קונספט חדש זה נועד להעלות את המודעות למחסנית ה-ARGUS Multi-Ohm החלוצית של החברה.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI