דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: מלאכים באמריקה –הצגה פיוטית ופנטזיה הזויה על שנות ה-80 העליזות בארה"ב – נוצץ, נוקב, מרגש ותוסס – תיאטרון הקאמרי
ביקורת: מלאכים באמריקה –הצגה פיוטית ופנטזיה הזויה על שנות ה-80 העליזות בארה"ב – נוצץ, נוקב, מרגש ותוסס – תיאטרון הקאמרי
חיים נוי 05/03/23 |  צפיות: 2100

ביקורת: מלאכים באמריקה –הצגה פיוטית ופנטזיה הזויה על שנות ה-80 העליזות בארה"ב – נוצץ, נוקב, מרגש ותוסס – תיאטרון הקאמרי

מאת חיים נוי

מלאכים באמריקה היא הצגת פנטזיה, שזורה בהזיות, העוסקת בשנות השמונים העליזות בארה"ב, סערת האיידס והומוסקסואליות ועלילות מספר גיבורים מכל שכבות החברה, כולם מתנקזים לגורל בלתי צפוי, נוצץ, נוקב, מרגש ותוסס.

ההצגה העולה בתיאטרון הקאמרי תורגמה לשפה עכשווית וקולחת בידי אלי ביז'אווי . הבמאי גלעד קמחי, המנהל האמנותי של הקאמרי, להטט עם להקת השחקנים המוכשרת והתוצאה היא הצגה קסומה והפקה איכותית ועטופה ברבדים בוהקים של אמריקה בגדולתה ובשפלותיה.

המחזה נכתב בשנת 1987 על ידי טוני קושנר שנתבקש על ידי מנהל להקת תיאטרון בסן פרנסיסקו, אוסקר יוסטיס, לכתוב על סערת האיידס והשפעתה על החברה האמריקנית. המחזה החזיק בסופו של דבר 7 שעות , מחולקות לשני חלקים והוא הועלה ברחבי העולם וגם בישראל, כל פעם בחצי אחד והראשון של המחזה, מעובד ומקוצר בדרך כלל. המחזה זכה להצלחה רבה וגרף את פרס הפוליצר לדרמה ועוד שני פרסי טוני למחזה הטוב ביותר. המחזה גם הופק לסדרה בטלויזייה.

ההפקה העולה בקאמרי אורכת כמעט 3 שעות כולל הפסקה והיא שופעת הברקות בימוי, משחק נוקב ומוזיקה נפלאה בביצוע תזמורת המהפכה בניצוח רועי אופנהיים.

ייתכן והיה מקום לקצר את ההצגה מבלי לגרוע מתכניה והחוויה התיאטרלית. עם זאת, ההצגה היא קולחת והקהל יושב בדרך כלל מרותק ואינו חש באורך העלילה .

ההצגה רצופה קטעים וסצנות מרשימות ביותר. החל מתמונת הפתיחה הקסומה, תמונת השלג בברונקס והסצנה בה עורך הדין רוי כהן מנסה לשכנע את ג'ו להתברג כמשפטןבמרכז השלטון בוושינגטון כדי שיועיל לו ולמהלכיו. השחקן יואב לוי , המגלם את רוי, דמות אמיתית, מגיש משחק מופלא וכל הקטע הוא ייחודי ומעולה.

בכלל, אחת מנקודות המפתח בהצגה מתבססת על המזימה למהפכה משפטית כדי לשתול מקורביםבעמדות מפתח משפטיות.

העלילה עוסקת בפריור וולטר הומוסקסואל הגוסס מאיידס שנאלץ להתמודד עם נטישת בן זוגו לואיס איירונסון, קלדן משפטי. פריור הוזה מלאכית שמשנה את תפיסת עולמו. לואיס מתאהב בג'ו פיט משפטן, עוזר לשופט, מורמוני שיוצא מן הארון תוך כדי סערת רגשות עזה ופרידתו מאשתו הרפר , המכורה לכדורים נגד חרדה. עוד אנו פוגשים במשפטן רוי כהן, דמות אמיתית, שהיה ידוע כמי שמסוגל למשוך בכל החוטים המתאימים בממשל הוא היה מהתובעים במשפט בני הזוג רוזנברג שהוצאו להורג לאחר שהואשמו בריגול לטובת רוסיה. . הוא מגלה שלקה באיידס ומסווה את מחלתו בסרטן כבד, כדי שלא יגלו את נטיותיו. רוי מתפאר בכך שהביא להרשעתם בריגול של יוליוס ואתל רוזנברג ואתל מופיעה בחזיונותיו ורודפת אותו. בעלילה גם דמויות מבדחות כמו הרבי שמילוביץ ובליז מאהבו הקודם של פריור.

אלעד אטרקצ'י מגלם באופן מופתי ומצוין את דמותו של פריור. יש לו יכולת הבעה וכישרון דרמטי. משחקו שובה לב ומגולם באורח נהדר

שהם שיינר משחק באורח טוב מאוד את לואיס איירונסון. יש לו יכולת משחק מאוד מוצלחת.

נדב נייטס מגלם נהדר את ג'ו פיט, עוזר משפטי המהסס לקבל תפקיד בוושינגטון כדי להיות המושך בחוטים לטובתו של עורך הדין רוי כהן. נדב מושלם בתפקיד והסצנות עימו הם חוויה תיאטרלית. אביגיל הררי נפלאה בדמות אשתו, הרפר. אביגיל מצליחה להביא את משחקה ליכולות מצוינות והקטעים עימה ועם חזיונותיה הם מעולים.

יואב לוי מוצלח מאוד כרוי כהן והסצנה שלו במשרד היא מצוינת במיוחד. אין ספק שהוא שחקן בעל יכולות תיאטרליות מעולות . לאורך ההצגה יואב מגלם את עורך הדין רוי, שהיה דמות אמיתית, באורח אמין ומופלא.

עירית קפלן מעולה כרופא הנרי, האנה ועוד. לעירית יש כשרון משחק מצויין. מיה לנדסמן נהדרת בגילום של הרב שמילוביץ, מלאכית, הומלסיתואמילי. יש לה יכולת משחק מעולה וכישרון בל יתואר בגילום הרב עם העגה הייידישאית שלו. בגילום ההומלסית היא מפגינה משחק תיאטרלי מצוין.

דודו ניב משחק טוב מאוד את אתל רוזנברג בהזיה של רוי וכן את דמות המשפטן מרטין המשתתף בניסיון להדיח את רוי לשתף פעולה בקנוניה להחדירו לצמרת הממשל .

מתן און ימי מגלם בהצלחה רבה וביכולת תנועה מרהיבה וגמישה את ההזיות של הרפר, בליז ומר שקרים.

עיצוב התפאורה של ערן עצמון הוא נהדר. התפאורהנעה על מסילות וטומנת פינות חבויות. אנשים נעלמים או שוקעים בבמה, נעלמים בארון בגדים או יוצאים מהמקרר.

עיצוב התאורה של אבי יונה בואנו – במבי הוא מצוין .

התלבושות בעיצוב של אורנה סמורגונסקי הן יפיפיות. המוזיקה של אמיר לקנר היא נעימה וקצבית ומעיקרי החוויה התיאטרלית.

מלאכים באמריקה מספר על עולם נסדק והולך ועל הכמיהה לגאולה בצילה של מחלה שבאותה עת, לא היה לה מזור.

ההצגה הופקה בתמיכת מיכל ויובל רכבי וייתכן שבעתיד הקרוב יתורגם ויעלה החצי השני של המחזה.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

צילום – עודד אנטמן, צילום קבוצתי – צלם אוהד רומנו ועיצב שיין הורוביץ


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
היום המועד האחרון לתביעה ייצוגית נגד EMBC
היום המועד האחרון לתביעה ייצוגית נגד EMBC: רוזן, המוביל בייצוג משקיעים, קורא למשקיעים ב- Embecta Corp. שצברו הפסדים העולים על 100 אלף דולר, לקבל ייעוץ משפטי לקראת המועד האחרון החשוב ב-17 באוגוסט במסגרת תביעה ייצוגית בניירות הערך – EMBC

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד GNS
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד GNS: רוזן, יועץ למשקיעים בעל מוניטין ארצי, מעודד את משקיעי חברת Genius Group Limited שספגו הפסדים העולים על מאה אלף דולר, לשכור ייצוג משפטי לפני מועד חשוב במסגרת תביעה ייצוגית בניירות ערך הערך נגד Citadel Securities LLC ו-Virtu Americas LLC - GNS

אקאר מציגה את מגדל Mawjan בתערוכת IPS 2026 כנותנת חסות ברמת פלטינום
Aqaar, אחת מיזמיות הנדל"ן המובילות בעג'מאן, משתתפת כנותנת חסות פלטינה במהדורה ה-22 של IPS 2026, שתתקיים בין ה-7 ל-9 בספטמבר 2026 במרכז הסחר העולמי של דובאי

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד HUBG
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד HUBG: רוזן, משרד עורכי דין גלובלי ומוביל, מעודד משקיעים ב- Hub Group, Inc. עם הפסדים של מעל מאה אלף דולר להשיג ייעוץ משפטי לפני המועד החשוב ב-28 באוגוסט בתביעה ייצוגית בניירות ערך – HUBG

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד PODD
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד PODD: רוזן, משרד עורכי דין מוביל לזכויות משקיעים, מעודד משקיעים ב- Insulet Corporation עם הפסדים של מעל מאה אלף דולר לקבל ייעוץ משפטי לפני המועד החשוב ב-31 באוגוסט בתביעה ייצוגית בניירות ערך – PODD

ריסקיפייד מדווחת על תוצאות חזקות ברבעון השני של 2026, לצד האצה בצמיחת ההכנסות
מעלה את תחזית ההכנסות וה-EBITDA המתואם

תזכורת למועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד BRCB
תזכורת למועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד BRCB: רוזן, המוביל בייצוג משקיעים, קורא למשקיעי Black Rock Coffee Bar, Inc. שספגו הפסדים העולים על מאה אלף דולר להשיג ייעוץ משפטי לקראת המועד האחרון החשוב ב-17 באוגוסט במסגרת תביעה ייצוגית בניירות ערך – BRCB

Autheo פותחת את הכלכלה הציבורית שמאחורי מערכת ההפעלה האינטרנטית שלה באמצעות THEO
לאחר חמש שנות פיתוח, השקת הרשת הראשית, ביצוע ביקורות אבטחה עצמאיות ויצירת למעלה משני מיליון ארנקים במהלך שלב הבדיקות הציבוריות, THEO תצא לשוק הציבורי ב-20 באוגוסט 2026 באמצעות רישום ראשוני ב-Hydrex, בתמיכת Enflux ו-ApeBond

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד BTU
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד BTU: רוזן, משרד עורכי דין מוערך, קורא למשקיעי חברת Peabody Energy Corporation שספגו הפסדים העולים על מאה אלף דולר, לשכור ייצוג משפטי לקראת המועד החשוב ב-24 באוגוסט במסגרת תביעה ייצוגית בניירות ערך – BTU

Unimed מרחיבה את פלטפורמת שירותי הבריאות הימיים שלה עם האימוץ הגובר של Telemed Plus
הסכם חדש עם Bahri מתבסס על מערכת היחסים ארוכת השנים, ומדגיש את הביקוש הגובר לפתרונות משולבים של רפואה מרחוק ושירותי בריאות לצוותי אוניות
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI