דף הבית חוק ומשפט פלילי פרשנות להצעת תיקון לחוק חיפוש גופני
פרשנות להצעת תיקון לחוק חיפוש גופני
שרון נהרי 04/09/10 |  צפיות: 3151

ספט' 03

מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית, בה עוגנו חוקי יסוד לשם הגנה על זכויות הפרט. מאז חקיקת חוקי היסוד ועד היום, נחקקו חוקים שונים שיש בהם כדי פגיעה בזכויות אדם, אולם אלה אוזנו לאור חוקי היסוד.

חוק סמכויות לשם שמירה על ביטחון הציבור
, הינו חוק המתיר חיפוש על גופו של אדם במקרים מוגדרים ובמקומות מוגדרים. לאחרונה, פירסם משרד המשפטים כי הוא מקדם הצעת תיקון חוק הסמכויות (המובא לפניכם) ובו מספר מספר סעיפים שאולי ישפרו את ביטחון הציבור, אך ייפגעו בחוק זכויות האדם.

הגדרת המקומות המותרים לביצוע חיפוש בגוף האדם

על ידי האפשרות להגדיר מקום כמקום של "עינוג ציבורי" על מנת שיהא זה קביל לערוך בו חיפוש. ולהמחשה, מובאים להלן המקומות הרבים המוגדרים "עינוג ציבורי".

על פי ההצעה לתיקון החוק, מקומות של "עינוג ציבורי" הם – הצגות של תיאטרון או קולנוע, קונצרט, דיסקוטק, מופעי מחול, ריקודים, קברט, קרקס, משחק או ספורט, וכל עינוג כיוצא באלה, בין שהם בתמורה ובין שלא בתמורה.

העובדה שאזרח יגיע למקומות המצויינים לעיל לצורכי בילוי, נופש ופנאי מרצונו החופשי ועל מנת להיכנס למקום יצטרך להסכים מראש כי ייערך חיפוש בגופו  – היא אינה מקובלת. מדובר בפגיעה משמעותית וחמורה בפרטיות.

הרחבת המסכויות החיפוש גם לפקחים

עוד יצויין כי הרחבת מתן סמכות החיפוש גם לסמכות פקח הינה בגדר רשלנות. מדובר באנשים שאינם בעלי הכשרה לדבר ואין גוף המפקח על עבודתם ויהווה גורם מבקר. הכשרתם על ידי מתן סמכויות הניתנות למאבטח, אינה מקנה לפקחים, שיקול דעת וניסיון הקיימים אצל שוטר. זאת ועוד, שבהצעת החוק החיפוש הוא אף לשם בדיקה בלבד וייעשה אף ללא חשד סביר.

והרי לא ניתן לקבוע סמכות לבצע חיפוש על גופו של אדם באופן גורף! על סמך אילו שיקולים ייקבע אותו פקח על מי יערוך חיפוש ועל מי לא?

בעיה ביישום ואכיפת החוק

הצעת החוק שהוגשה אינה סבירה ואינה מאוזנת. יש שיאמרו כי ביטחון הציבור הינו זכות יסוד שגם עליה יש להגן, אך לא בכל מחיר. יש צורך להדגיש, כי חיפוש בגופו של אדם, אינו חיפוש שנערך בכניסה לקניון -מדובר בחיפוש פולשני וחודרני, הגורם להשפלה.

עוד יצויין כי יישום החוק יידרוש מן המשטרה ומהרשות המקומית משאבים רבים שאותם עדיף שתנתב למיגור פשיעה בדרכים אחרות, בין השאר מיגור תופעת הסכינאות שהינה בסיס ההצעה לתיקון החוק. עריכת החיפוש יש שלא תעשה בפרהסיה ועל כן החוק אינו ישים מבחינה פרקטית. יש לערוך חיפוש על ידי בן מינו של אדם מה שיעורר בעייתיות אם לא תהיינה די נשים בין מבצעי החיפוש.

מה לעשות כשהאדם יסרב לחיפוש בגופו?

היבט נוסף שיהיה על המחוקק לבחון הוא מה דינו של אדם המסרב לחיפוש? הצעת התיקון שהוגשה אינה מתייחסת לסעיף 5 בחוק הדן בסמכות נלווית ועוסק בין השאר בדרכי פעולה בהן ניתן לנקוט נגד אדם המסרב לחיפוש. יצויין כי פעולות כגון עיכוב ומניעת כניסה למקום ושימוש בכוח, כאשר אדם מסרב לחיפוש, והחיפוש היה לשם בדיקה בלבד, ללא צל צילו של חשד או חשש כלפי אותו אדם.

האינטרס הציבורי קיים כל העת כאשר אנו דנים במיגור תופעת האלימות, אולם מנגד עומדת הזכות לפרטיות והגנה על כבוד האדם וצינעת הפרט וכמו בכל מקרה נדרש איזון בין השניים.

מתן סמכות לגופים שאינם מוסמכים להפעיל שיקול דעת בעניין זה תערער את אמון הציבור בשילטון החוק ותעורר אנרכיה.

לסיכום

ההצעה לתיקון חוק זה יחד עם  חוק נתוני תקשורת המאפשר איכון של מכשיר הפלאפון וקבלת נתוני תקשורת שונים והצעת החוק שמונחת על שולחן הממשלה בעניין מאגר טביעות אצבע  – מלמדים אותנו כי הביטוי "האח הגדול" במדינת ישראל אינו מופרך.

מדובר בחוקים שהניחו אבן יסוד לחוקים נוספים הפוגעים בפרטיותו של האדם ואין המחוקק צריך ליתן יד לכך. יש לכבד את חוקי היסוד במדינה ולקבוע כי לא ניתן לעוקפם על ידי החוקים שהוזכרו לעיל ולפגוע פגיעה כה חומרה בזכות לפרטיות.

לבלוג של עו"ד פלילי שרון נהרי


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 שרון נהרי


 


מאמרים נוספים מאת שרון נהרי
 
עו"ד לחקירת משטרה - האם להורה מותר לשהות בקרבת הקטין לאחר חשד בהתעללות?
05/11/13 | פלילי
תושבת קריית גת חשודה כי פגעה בבתה בת השנה, פגיעה שהובילה למספר שברים ברגליה. האישה הגיעה לבי"ח ברזילי באשקלון עם הפעוטה, והרופאים אבחנו שברים בעצם השוק שלה.

שימוע פלילי - האם יש אפשרות להקלות בעבירת רצח?
על דניאל מעוז נגזרו שני מאסרי עולם מצטברים, אחרי שהורשע ברצח הוריו, נורית ונח, באוגוסט 2011. מהי המשמעות של שני מאסרי עולם שניתנים לאדם על עבירות רצח והאם יש אפשרות להקלות?

עו"ד לרישום פלילי על חשיבותו של תסקיר המבחן
03/04/13 | פלילי
חוק המרשם הפלילי מאפשר למספר גופים בעיקר נבחרי ציבור ועובדי מדינה בכירים במיוחד לעיין במרשם לפני ביצוע מינויים לתפקידים בתחומי אחריותם. בין גופים אלה נמנים הוועדה לבחירת שופטים, שר ומנכ"ל משרדו לצורך מינוי בסיווג "סודי ביותר", נציב שירות המדינה לגבי עובדי מדינה, מבקר המדינה לגבי עובדי משרדו ונציב שירותי בתי הסוהר לגבי סוהרים. עוד הותר העיון במקרים הכרוכים בבטחון המדינה, לשר הפנים לגבי הענקת אישורי כניסה ארצה, לבית המשפט במקרים ספציפיים ולגורמים נוספים.

מה החוק אומר לגבי הלבנת הון?
25/02/13 | פלילי
לפני מס' שבועות הגישה פרקליטות מחוז מרכז כתב אישום נגד 14 חשודים בארגון פשיעה מאזור טייבה וערי המשולש בחשד לסחיטה באיומים, הלבנת הון וביצוע שורת עבירות מס. על פי כתב האישום, היו 11 מהנאשמים מאוגדים בארגון פשיעה הפועל בתבנית מאורגנת, היררכית ושיטתית. במאמר שלפניכם נבקש להרחיב ולעמוד על אופיה של אחת העבירות העומדות במרכזו של כתב האישום – והיא עבירת הלבנת ההון.

עו"ד לחקירת משטרה - עבירה פלילית של בעילה אסורה בהסכמה
07/02/13 | פלילי
זה מכבר, מורה בן 45, נשוי ואב לילדים, המלמד בבית-ספר תיכון באזור השפלה הודה בחקירתו במשטרה, כי קיים יחסי מין עם תלמידה בת 15 מכיתה י'. הרומן האסור התגלה לאחר שהנערה סיפרה לחברתה ושוכנעה לפנות ליועצת בית-הספר. ההנהלה דיווחה להורים, ואלה התלוננו בתחנת המשטרה בסוף השבוע האחרון.

אישום פלילי - חקירה פלילית כאמצעי להפעלת לחץ על אנשי עסקים
21/01/13 | פלילי
זה מכבר פנו עורך הדין שרון נהרי ועמיתו עורך הדין יורם שפטל, סניגוריו של איציק אברג'יל, הגישו לפרקליטות המדינה בקשה לאפשר למרשם לרצות את שארית מאסרו, שלוש וחצי שנות מאסר בשטחי מדינת ישראל ולא בארצות הברית שבשטחה הוא נמצא כעת. עוד לפני שהוסגר אברג'יל לארצות הברית ניהל עורך הדין שרון נהרי משא ומתן מוצלח עם רשויות התביעה על מנת למחוק חלק מהסעיפים אשר הופיעו בכתב האישום המקורי. זוהי רק דוגמה אחת הממחישה את חשיבותו של הייצוג המשפטי בהליכי ההסגרה.

עו"ד לעבירות פלילים - ביצוע עבירות מין כלפי קטינים
01/01/13 | פלילי
לפני כארבע שנים פרסם בערוץ 10 העיתונאי דב גילהר כתבת תחקיר שעסקה בפדופילים המוצאים את קורבנותיהם באמצעות רשת האינטרנט. במסגרת הכתבה, נעשה שימוש בתחקירנית שהתחזתה לילדה בת 13 אשר יצרה קשר עם הפדופילים ותיאמה עמם מפגש למטרות מיניות. מהתחקיר עולה כי אותם הגברים כלל לא היו מגיעים לדירה, אילמלא עידוד פעיל מצדה של התחקירנית.

אי קיום חובת השימוע הפלילי
15/11/12 | פלילי
לפני מספר ימים החליט בית המשפט השלום בתל-אביב לדחות את פתיחת משפטו של בעלי הפועל תל-אביב לשעבר, אלי טביב בגין תקיפה לכאורה של נער אשר הגיע לביתו, וזאת נוכח העובדה שלא נערך לטביב שימוע לפני הגשת כתב האישום. החלטת בית המשפט מחדדת איפוא את ההלכה לפיה כללי הצדק הטבעי מחייבים את רשויות החוק להעניק לכל אדם את הזכות לשטוח בפניהן את טענותיו בטרם יוגש כנגדו כתב אישום.

אי הרשעה בעבירות סמים - עו"ד לעבירות פלילים
07/11/12 | פלילי
ההחזקה והשימוש בסמים נתפסים לעיתים על ידי הציבור כעבירה שאינה חמורה שכן מדובר בעבירה נפוצה למדי בקרב אנשים צעירים וקטינים שלרוב התנהגותם היא נורמטיבית. בה בעת, חשוב לזכור כי החזקת מריחואנה או חשיש במשקל מעל 15 גרם מקימה חזקה לפיה החזקת הסם אינה מיועדת לצריכה עצמית בלבד. כמו כן, שימוש בסמים בחבורה מקימה לעיתים עבירה של אספקת סם לאחר. רוב החשודים, בהיותם אנשים נורמטיביים מודים הן בהחזקת סמים לצריכתם העצמית ובמקרים רבים מתוך תמימות מודים כי השתמשו בסמים במפגשים חברתיים. מאת: עורך דין פלילי שרון נה

עו"ד לעבירות אלימות - אי הרשעה בעבירות של תקיפת בני זוג
04/11/12 | פלילי
כמעט מדי יום ביומו אנו נחשפים לפרשה במסגרתה מואשם גבר בתקיפת בת זוגו, בין אם מדובר באשתו ובין אם בחברתו או בידועה בציבור. העבירה של תקיפת בת זוג, קלה כחמורה, נתפסת על ידי בתי המשפט כעבירת אלימות חמורה ביותר.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI