עורך דין לצוואה על עילות לפסילת צוואה
נכתב על ידי: עו"ד איתן קוהלי
תאריך: 12/05/11

צוואה היא הדרך הבטוחה והיעילה ביותר לממש את רצון הנפטר במלואו לאחר לכתו.
צוואה המנוסחת בצורה שלא משתמעת לשני פנים, בנויה בצורה נכונה, יש בה לחסוךסכסוכים בין יורשים, ואף לחסוך זמן יקר והתדיינות משפטית מיותרת. בטרםהכנת צוואה, חשוב לדעת שבחוק קיימות עילות לפסילת הצוואה, חשוב להכיר אתהפירצות ולוודא שאינן קיימות בצוואה שהכנתם.

מובא ע"י עו"ד לצוואה, עורך דין לצוואה, עו"ד לדיני משפחה איתן קוהלי

להלן העילות לפסילת צוואה כפי שמופיעות בחוק הירושה התשכ"ה– 1965:

צוואת קטין

סעיף 26-
"צוואה שנעשתה על-ידי קטין או על-ידי מי שהוכרז פסול-דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה – בטלה."

עילת "פסול דין" נועדה להגן על חסרי הישע, היא קובעת נחרצות שכל צוואהאשר נעשתה על ידם – פסולה, ואינה מתחשבת בשאלת רמת הבנתם או הנסיבות בהןנוצרה הצוואה. המחוקק בהיותו מודע למוגבלותם של פסולי דין, החליט להגןעליהם ולא השאיר מקום לשיקול דעת לבית המשפט.

כמו כן, מצבו הנפשי, הגופני והמנטלי של המצווה בעת עשיית הצוואה, עלוללהוליד הגבלה עקב אי יכולתו להבחין בטיבה של הצוואה. אדם הנוטל כדוריםמטשטשים, או הנמצא תחת השפעת אלכוהול ו/או סמים, אדם במצב בריאותי קשה,יכול שלא להבין את טיבה של הצוואה. נטל ההוכחה לקיום המצב הבעייתי מוטלת עלהמתנגד לקיום הצוואה כלשונה.

צוואה תחת אונס, איום וכיו"ב

סעיף 30-
"הוראת צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה אותרמית – בטלה.
הוראת צוואה שנעשתה מחמת טעות – אם אפשר לקבוע בבירור מה היה המצווה מורהבצוואתו אילמלא הטעות , יתקן בית המשפט לפי זה את דברי הצוואה; אם אי אפשרלעשות כן – בטלה הוראת הצוואה. "

עילת "צוואה שנעשתה כתוצאה מלחץ בלתי הוגן" מהווה את הסיבה השכיחה ביותרלפסילת צוואה. נטל ההוכחה על קיום לחץ בלתי הוגן על המצווה, ייפול לרוב עלהמתנגד לקיום הצוואה, רק במקרים מיוחדים, בהם נסיבות העניין מצדיקות זאת,ביהמ"ש יכול להורות על העברת נטל ההוכחה לאדם המבקש דווקא לקיים את הצוואה,כמו במקרה של קיום קשר תלותי מובהק בין המצווה למוטב.

חשוב להדגיש שעצם השפעה על המצווה בכל דרך שאינה נוגדת את החוק, אינהמהווה דבר פסול כשנעשית בדרכי נועם, רק במקרה שביהמ"ש משתכנע שעקב הלחץהמופעל, הצוואה לא באמת משקפת את רצונו האמיתי והכן של המצווה, דינהלהיפסל.

עילת "טעות בצוואה" קמה כאשר מתעורר חשד לטעות עובדתית בצוואה. במקרהדנן, ביהמ"ש יעשה כל שביכולתו על מנת לבחון את רצונו האמיתי של המצווהאילמלא הטעות. אם אין ביכולתו של ביהמ"ש לגלות את רצונו האמיתי של המצווה,דינה של הצוואה להיפסל. נטל ההוכחה לעצם קיומה של טעות בצוואה, יוטל עלהמתנגד לקיומה.

צוואה לטובת עדים

סעיף 35-
"הוראת צוואה, פרט לצוואה בעל-פה, המזכה את מי שערך אותה או היה עד לעשייתהאו לקח באופן אחר חלק בעריכתה , והוראת צוואההמזכה בן-זוגו של אחד מאלה –בטלה."

עילת "נטילת חלק בעריכת הצוואה", זוהי עילה שרואה בעצם נוכחות המוטבבזמן עריכת הצוואה, מעשה פסול והשפעה חיצונית שיש בה טעם לפגם. המחוקק קבע,כי הנהנים היחידים מצוואה יכולים להיות רק אלה שלא נטלו כל חלק בעריכתהצוואה, ולא נוכחו כעדים בעת חתימתה. למרות קביעה גורפת זו, בשנים אחרונותחלה מגמת התגמשות מטעמו של ביהמ"ש, וכיום כל מקרה נבחן לגופו על מנת למנועמצב של פסילת מספר רב של צוואות בגין פרט טכני בלבד, ובכך למעשה לא לקייםאת רצונם של המצווים.

עילות לפסילת צוואה

צוואה – גישור והידברות

חשוב להדגיש כי קיום צוואה תקינה וכדין, המשקפת נאמנה ובמדויק את רצונו של הנפטר, תמנע סכסוך עתידי אפשרי ותסב שקט נפשי למצווה.


 
אודות המחבר

איתן קוהלי משרד עורכי דין,
עו"ד לדיני משפחה, מגשר מוסמך ובורר

לפרטים נוספים -
http://kohali.co.il/

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article16537.aspx