דף הבית פיננסים וכספים שוק ההון שבירת המונופולים - בארי בן זאב
שבירת המונופולים - בארי בן זאב
בארי בן זאב 12/12/12 |  צפיות: 4437

בטור שכתב בראשית השבוע גיא רולניק באתר דה-מרקר מצטט המחבר מחקר של כתב העת המוביל "אקונומיסט" אשר עסק בגיליונו האחרון בשלוש המלצות מרכזיות לפתרון בעית האי-שוויון בעולם הגלובלי. אחת מההמלצות שאליהן התייחסו מחברי המחקר הייתה שבירת המונופולים, אך אני מאמין כי בכל הנוגע למשק הישראלי לא מדובר בהכרח בפתרון קסם שיצעיד את המשק קדימה.

בארי בן זאב

ככלל, ברור ונהיר הוא כי מגמות האי-שוויון עליהן מצביע האקונומיסט הן בעיות חמורות שלא ניתן להתעלם מהן. אם לא ייעשו צעדים דרסטיים שיסייעו במיגור התופעה, הרי שמובן כי הפערים בין כלל שכבות האוכלוסיה בעולם המערבי ימשיכו להתרחב ולאיים על הצמיחה הכלכלית בעולם כולו. בשנים האחרונות למשל, במרבית מדינות המערב, רק מי ששייך לאלפיונים העליונים נהנה מהצמיחה, וזאת בניגוד למדינות כמו סין והודו שבהן מתקיים מעבר מהמעמד הנמוך למעמד הביניים. עם זאת, לטעמי לא נכון יהיה לבוא ולטעון, כפי שעושה רולניק, כי יישום ההמלצות של האקונומיסט, בעיקר בכל הנוגע לנושא המונופולים, על המשק הישראלי יהיה בבחינת צעד שיפתור את רב הבעיות הכלכליות שלנו.ההמלצות של האקונומיסט בנוגע למונופולים מתאימות במידה רבה למשקים הגדולים בתבל. השוק הישראלי הוא שוק קטן יחסית הכולל במקרה הטוב 7 מיליון בני אדם לכל היותר. נכון להיום, מדינת ישראל לא מקיימת יחסי מסחר תקינים עם השכנות שלנו ומכאן שמדובר לא רק במשק קטן, כי אם גם במשק ייחודי למדי. בדבריו, מבקש רולניק להציג לקוראים את המשוואה לפיה כל בעיות יוקר המחיה ייפתרו כתוצאה מריכוז המאמצים בטיפול במונופולים. אני מאמין כי המונופולים הם אכן תופעה בעייתית שיש לפעול למיגורה, אבל בישראל מדובר על בעיה הרבה יותר מורכבת שכן הסיבה העיקרית ליוקר המחיה בישראל היא נטל המיסים העקיף הכבד שרובץ על כתפיו של מעמד הביניים. לדומא: בגלל גודלו של המשק, אין בישראל כל הגיון כלכלי בקיומם של עשרים בנקים. רולניק בגישתו לא נותן את דעתו על שאלת גודל המשק. אם ניקח לשם המחשה ענף אחר, נגיע גם כאן למסקנה דומה: לפני ארבעה וחמישה עשורים היו בישראל כ-5 יצרני שוקולד קטנים אשר נרכשו במשך השנים על ידי עלית ושטראוס. ליצרנים הקטנים היו חסרונות לגודל, הפתרון היחידי מבחינתם היתה מכירה לעלית. הפתרון לשליטה האבסולוטית של שתי התשלובת שטראוס-עלית בענף השוקולד לא נעוץ איפוא בשבירת המונופולים על ידי הרגולטור אלא בראש ובראשונה בהורדת שיעורי המכס על ייבוא שוקולד מחו"ל. אופן הטיפול במונופולים השולטים במשק חייב להיות זהיר ומתוחכם ולכלול הורדת מיסוי עקיף. במחקר שהתפרסם באקונומיסט, מופיעה הערה ביחס לחשיבות הטיפול בהון השחור, ואין כל ספק שההערה הזו רלוונטית גם למחוזותינו. לדידי, אחד הצעדים הנכונים ביותר שבהם יש ביכולתה של ממשלת ישראל לנקוט הוא הורדת שיעור מס ההכנסה לחברות, וזאת במקביל לביטולם של חלק מהפטורים. בצורה כזו אני מאמין, תתאפשר גביית מיסים יעילה יותר והתמריץ לתכנון האופנים שבהם ניתן להימנע מתשלומי המסים יפחת. המלצות מערכת האקונומיסט לפשט את מערכת המס ולהקל על מעמד הביניים תתרום לצמיחה ולצמצום פערים.יש לציין שביצוע המלצות ועדת טרכטנברג לא הקל על מעמד הביניים (חוץ מעלות גני ילדים עד גיל 3). המלצות הועדה בנושא המיסוי לא הלכו בכיוון שעליו המליץ האקונומיסט. אני סבור כי השימוש בסלוגן שבירת המונופולים, תוך יצירת מצג השווא לפיו מדובר באמצעי שיסייע לפתרון כל הבעיות הכלכליות של ישראל, הוא לא יותר מאקט פשטני ופופוליסטי שלא מקרב את פתרון הבעיה.

בארי בן זאב - לשעבר בכיר בהנהלת בנק הפועלים וכיום מספק שירותי ייעוץ ואסטרטגיה עסקית לחברות ישראליות
בזירה הבינלאומית ולמשקיעים בארץ ובחו"ל.
בארי בן זאב צבר במהלך הקריירה ניסיון רב בתחום עסקאות הנדל"ן וליווה יזמים, משקיעים ורוכשים בעשרות פרויקטים בישראל ובחו"ל.
פרטי קשר:
אימייל: [email protected]
טלפון: 0544-976500


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 בארי בן זאב


 


מאמרים נוספים מאת בארי בן זאב
 
פגיעה באמון המשקיעים - בארי בן זאב
המשבר הנוכחי בקפריסין מחזיר אותנו מיד לראשית שנות ה-80 אשר במהלכן שרר במדינת ישראל משבר כלכלי קשה. כשמדינה נקלעת לגירעונות גבוהים, כאלה המעמידים בסכנה את יכולתה לשלם את חובותיה הן לבעלי החוב בתוך המדינה והן לבעלי החוב מחוצה לה, הרי שעליה לנקוט בצעדים דרסטיים על מנת למנוע פשיטת רגל.

מינוי דירקטורים חיצוניים – צו השעה מאת: בארי בן זאב
04/04/13 | אקטואליה
האופן בו התפתחה מדינת ישראל במשך השנים הביאה להיווצרותן של כמות לא קטנה של חברות ממשלתיות בעלות חשיבות אסטרטגית לכלכלה הישראלית – ובהן חברת החשמל – רכבת ישראל – נמלי הים – נמל התעופה בן גוריון ועוד.

בארי בן זאב - להכנס לנעליים גדולות
לאחר שמונה שנים מרתקות במשק הישראלי – שנים שבהן עבר העולם טלטלה כלכלית גדולה מאוד אשר פסחה במידה לא מועטה על ישראל – החליט נגיד בנק ישראל סטנלי פישר לפרוש. מדובר בנגיד בעל שיעור קומה של אשר רשם שורה של הצלחות ובהם חקיקת חוק בנק ישראל, הורדת ריבית מהירה בתחילת משבר הסאב-פריים ואף ייצוג מזהיר של המשק הישראלי בפורומים הבינלאומיים השונים.

בארי בן זאב - מדוע עוד מוקדם להספיד את ארצות הברית?
על אף ההסכם שנחתם בין המחוקקים הדמוקרטיים לעמיתיהם הרפובליקניים, אשר מנע הלכה למעשה את ההדרדרות מהצוק הפיסקלי, הרי שגם היום עומדים בפני ארצות הברית שורה של אתגרים כלכליים כבדי משקל. ואף על פי כן, נדמה לי כי עוד מוקדם להספיד את וושיגנטון.

בארי בן זאב - על המצע של שלי יחימוביץ
23/01/13 | פוליטיקה
זה מכבר נחשפנו לתכנית הכלכלית שהציגה לציבור הבוחרים מפלגת "העבודה" בראשות שלי יחימוביץ ובפוסט שלפניכם הייתי רוצה לתת את הדעת על כמה נקודות מרכזיות שאותן אני מבקש לנתח מנקודת ראות כלכלית-מקצועית גרידא

שבירת המונופולים - בארי בן זאב
12/12/12 | שוק ההון
בטור שכתב בראשית השבוע גיא רולניק באתר דה-מרקר מצטט המחבר מחקר של כתב העת המוביל "אקונומיסט" אשר עסק בגיליונו האחרון בשלוש המלצות מרכזיות לפתרון בעית האי-שוויון בעולם הגלובלי. אחת מההמלצות שאליהן התייחסו מחברי המחקר הייתה שבירת המונופולים, אך אני מאמין כי בכל הנוגע למשק הישראלי לא מדובר בהכרח בפתרון קסם שיצעיד את המשק קדימה.

פשיטות רגל של ערים בארה"ב - בארי בן זאב
המשבר הכלכלי שפקד את כלכלת ארצות הברית, ובעקבות כך, גם את המשק הגלובלי כולו, בשלהי שנת 2008, רחוק מלהסתיים – וזאת על אף העובדה שחלפו לא פחות משלוש וחצי שנים מתחילתו. אחד הסממנים הבולטים ביותר שמצביעים על כך כי המשבר עודנו שריר וקיים, הוא טרנד פשיטות הרגל שחווות יותר ויותר עיריות ורשויות מקומיות ברחבי ארצות הברית. כפי שהדברים נראים נכון לעכשיו – אין לצפות לשינוי חיובי של ממש.

בארי בן זאב - על השפעת הסנקציות על אזרחי איראן
בחמש השנים האחרונות שמענו פעם אחר פעם על כוונתן של המעצמות הגדולות בתבל להטיל על איראן מכלול רחב של סנקציות הרסניות שמטרתן למוטט את הכלכלה של משטר האייתוללות. המהלך כולו הואץ בשנה החולפת ואף קיבל משנה תוקף בחודש יולי האחרון עת נכנס לתוקפו החרם הגלובלי על הנפט המיוצא מאיראן.

בארי בן זאב סבור כי הפחתת שיעור המס המוטל על הדיבידנדים היא הצעה נבונה
בין אם צפיתם בחדשות בימים האחרונים ובין אם לא, הרי שסביר להניח שנגנבה לאזנכם הידיעה על כוונת הממשלה להטיל שורה ארוכה של גזירות כלכליות, אשר חלקן, כבר יצאו מהכוח אל הפועל. במכתב ששיגר בראשית השבוע רו"ח עופר מנירב, יו"ר ועדת המסים של לשכת רואי החשבון, לשר האוצר, הוא קרא למקבלי ההחלטות לבטל את הגזירות הכלכליות הצפויות, כמו גם את אלה שכבר נכנסו לתוקפן.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI