דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: שירה - סיפור אהבה מרגש לרומן המפורסם של עגנון – בית צבי
ביקורת: שירה - סיפור אהבה מרגש לרומן המפורסם של עגנון – בית צבי
חיים נוי 06/02/23 |  צפיות: 1480

ביקורת: שירה - סיפור אהבה מרגש לרומן המפורסם של עגנון – בית צבי

מאת חיים נוי

שירה, העולה בבית צבי ברמת גן היא הצגה מרגשת, המבוססת על רומן האהבה הנודע של חתן פרס נובל ש"י עגנון. ההצגה שופעת את שפתו המליצית של עגנון ושל העברית של פעם והיא נופת צופים וחוויה תיאטרלית.

מקובל ששירה הוא ספר בלתי גמור. עגנון חיבר את שירה בהמשכים. תחילת הספר הייתה בהארץ, מה שנקרא באותם ימים מוסף לוח הארץ. בפועל מדובר היה בשלוש אסופות שהפכו לספר שלם ונחשב לספרו האחרון שלא הושלם בשל מצב בריאותו. רק המו"ל של הארץ גרשום שוקן חיווה דעתו שלא היה אמור להיות המשך ופגישתו של גיבור הספר עם אהובתו בבית המצורעים מהווה סיום כל חלקי הספר.

המחזה שירה הוא עיבוד לבמה של יורם פאלק שנחשב למלאכת מחשבת וכל הטקסטים במחזה לקוחים במדוייק מתוך הספר ויוצרים מחזה שלם. שירה כבר הוצג בעבר בתיאטרון באר שבע.

העלילה עוסקת במרצה להיסטוריה ד"ר מנפרד הרבסט המתאהב באחות בית חולים ליולדות בשם שירה. ההיסטוריון מגיע עם אשתו הנריאטה לבית היולדות כדי להביא את בת הזקונים שלהם, לאחר שתי בנות. בבית החולים הוא פוגש בשירה ומתאהב בה. הם מבלים בדירתה . שירה הייתה דמות יוצאת דופן בנוף הירושלמי של שנות ה30 והקשר שלו איתה היה לוהט ומיוסר, גם נוכח חייו האישיים הקשים ודעיכת הקריירה האקדמית שלו.

עגנון מפליא בתיאור סיפור אהבתם לצד משבר נפשי מרתק וכל זאת על רקע ימי המנדט והמאורעות עם המתח הפוליטי והמאבקים הלאומיים כשבטבורם ירושלים בתקופה הדרמטית של שנות ה-30 וה-40. עגנון סיפר בזמנו כי כל האירועים הארוטיים היו קשים לו לכתיבה שכן הוא נמנע מכתיבה של סוג כזה של תיאורים.

חלק מרכזי של ההצגה הוא שפתו הייחודית והלירית של עגנון המתובלת במילים ומשפטים ארכאיים לכאורה ואולם השפה הזו בעצם עשירה וססגונית ונופחת חיים בעבר הלא רחוק של שפה עברית הנושקת לשנים של חידוש וחדשנות.

גארי נופין מגלם את המרצה וכמעט ניצב כל העת על הבמה, מצליח לרגש ולהאיר ברגישות ובמשחק מעולה את כל המתרחש עמו.

טל מאי פרויד מגלמת במשחק משכנע את שירה החוששת מפני הקשר הנועז עם גבר נשוי. טל מפגינה משחק תיאטרלי משובח ויפה מאוד.

יובל רהב מגלמת היטב את הנריאטה האישה הנאמנה ומשחקה שובה לב. נוי דרור מגלמת יפה מאוד את בתם של בני הזוג זהרה ועוד תפקידים. נגה דואק מגמת מספר תפקידים אך מושלמת כגברת בכלם אשת עמיתו לעבודה באפיזודה קצרה בשפת הים. תאיר עמוס טובה מאוד כבת השנייה תמרה. יצחק חובה נפלא כשכן התמהוני שכרסון , כפרופסור בכלם וכבעל הקפה. שיר מרגליות משובחת כאחות וכליסבט. דן טויטו מוצלח כבן זוגה של תמרה ועוד תפקידים ובמיוחד כרופא בחלק האחרון.

הבמאית אתי רזניק להטטה עם להקת השחקנים המוכשרת והתוצאה היא הצגה עדינה ומרשימה, מרגשת ושופעת ניחוחות עגנוניות.

דפנה פרץ עצבה תפאורה מוצלחת. לנה רומננקו אחראית לעצוב התלבושות הנאותות. דניה זמר עצבה תאורה ראוייה. איתי שלו לוגסי עצב את התנועה היפה. אפי שושני עצב את המוזיקה. נוי דרור עצבה את האיפור המיוחד בבית המצורעים.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתי"ם, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

צילום – שמחה ברבירו


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
בית הספר למנהל עסקים של לונדון מכריז על קבלת תרומה של 25 מיליון ליש"ט מקרן דיוויד ומולי פיוט ומדיוויד ומולי פיוט
בית הספר למנהל עסקים של לונדון (London Business School - LBS) הודיע היום על קבלת תרומה של 25 מיליון ליש"ט מקרן דיוויד ומולי פיוט ומדיוויד ומולי פיוט.

מפסולת פלסטיק ועד עטיפות שוקולד: LYB ו-Mondelez משתפות פעולה בפיתוח אריזות גמישות עבור החטיף Marabou שמקורן בפלסטיק ממוחזר
LyondellBasell (NYSE: LYB), מובילה גלובלית בתחום הכימיקלים, הכריזה על פתרון אריזה גמיש וחדשני לחטיפי השוקולד Marabou, שפותח בשיתוף פעולה עם Mondelez International, Amcor, Taghleef Industries וחברות מרכזיות אחרות בתעשייה

LIFEPODS חושפת את קפסולות ההישרדות מהדור הבא שלה בתערוכות VivaTech ו-Eurosatory 2026
Momentum Technologies, חברת דיפטק צרפתית המתמחה בפתרונות הגנה והישרדות בסיכונים גדולים, חשפה באופן רשמי את הקפסולות LIFEPODS שלה בגרסת 2026 של התערוכות VivaTech (Innovation Gallery, 17-20 ביוני) ו-Eurosatory (אולם 5B, דוכן E150, 15-18 ביוני).

VertiGIS Neo נכנסת לשלב הבא ומניעה תהליכי עבודה גיאו-מרחביים בזמן אמת המבוססים על בינה מלאכותית.
היכולות של VertiGIS Neo המבוססות על בינה מלאכותית יוצגו בכנס המשתמשים של Esri, שייערך בסן דייגו בין ה-13 ל-17 ביולי.

אזטיק מקדמת את דיוויד אולפסון, דני מייג'ור ואונסון צ'וי לשותפים
Aztiq הודיעה היום על קידומם של דיוויד אולפסון, דני מייג'ור ואונסון צ'וי לשותפים, כהוקרה על תרומתם המשמעותית לצמיחה, לפעילויות ההשקעה וליצירת הערך ארוך הטווח של Aztiq במערכת הבריאות.

CGTN: מדוע העולם שואל – מה גורם למפלגה הקומוניסטית הסינית לפעול בהצלחה?
במלאת 105 שנה להקמת המפלגה הקומוניסטית של סין, פרסם CGTN מאמר הבוחן מדוע CPC ממשיכה למשוך תשומת לב בינלאומית גוברת. במאמר נבחן כיצד נתיב הפיתוח של סין, מודל הממשל והחזון הגלובלי שלה מעצבים מחדש את התפיסות הגלובליות לגבי המפלגה הקומוניסטית של סין ומציעים נקודות מבט חדשות על מודרניזציה וממשל עולמי.

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד PHR
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד PHR: רוזן, משרד עורכי דין מוערך, קורא למשקיעי חברת Phreesia, Inc. שספגו הפסדים העולים על 100 אלף דולר לקבל ייצוג משפטי לפני המועד האחרון החשוב ב- 13 ביולי במסגרת תביעה ייצוגית בניירות ערך – PHR

התראת מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד FSK
התראת מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד FSK: רוזן, משרד עורכי דין מוערך ברחבי העולם, מעודדים משקיעים ב- FS KKR Capital Corp. עם הפסדים של יותר מ-100 אלף דולר לקבל ייעוץ משפטי לפני המועד האחרון החשוב ב-6 ביולי בתביעה ייצוגית בניירות ערך – FSK

מועד אחרון חשוב לתביעה ייצוגית נגד CHX
מועד אחרון חשוב לתביעה ייצוגית נגד CHX: רוזן, משרד עורכי דין מוביל, מעודד את משקיעי ChampionX Corporation עם הפסדים של יותר מ-100 אלף דולר לקבל ייעוץ משפטי לפני המועד החשוב ב-14 ביולי בתביעה ייצוגית בניירות ערך - CHX

מועד אחרון לתביעה ייצוגית לניירות ערך נגד GPK
מועד אחרון לתביעה ייצוגית לניירות ערך נגד GPK: רוזן, משרד עורכי דין מוביל, מעודד משקיעים בחברת Graphic Packaging Holding עם הפסדים של יותר מ-100 אלף דולר לקבל ייצוג משפטי לפני המועד האחרון החשוב ב-6 ביולי במסגרת תביעה ייצוגית בניירות ערך – GPK
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI