דף הבית חברה, פוליטיקה ומדינה חברה, פוליטיקה ומדינה - אחר החלק שלנו בעיסקה הלאומית / דני רשף
החלק שלנו בעיסקה הלאומית / דני רשף
צו פיוס 15/06/10 |  צפיות: 4268

בעצם ימי האינתיפאדה האלימים, נסענו קבוצה של חברים, אל ההתנחלויות בלב יהודה ושומרון. המטרה: ליצר חזון משותף שסביבו יוכלו אנשי שמאל וימין להתלכד כדי לעצב את מדינת ישראל בשנים הבאות. למעשה טענו שיש שלש חלופות הסותרות אחת את השנייה.

אפשר לחלום על מדינה דמוקרטית בכל ארץ ישראל שבהכרח תהיה מדינה דו לאומית בשל הציבור הערבי הגדול החי כאן.

אפשר לשאוף למדינה יהודית בכל ארץ ישראל שבהכרח תאלץ, לכן, לעצב מסגרת פוליטית נפרדת לערבים שלא תוכל לחרוג מסוגיות מוניציפאליות ועדתיות לרמה הלאומית.

ואפשר לעצב מדינה יהודית דמוקרטית, שווה לכל אזרחיה, שבהכרח לא תוכל להכיל בתוכה אוכלוסיה ערבית גדולה מדי אחרת נחזור לתסריט הראשון של מדינה דמוקרטית דו לאומית.

הטענה העיקרית של המתנחלים כלפינו הייתה שהחזון של מדינה יהודית דמוקרטית בא להכשיר באופן חד צדדי את התביעה לוותר על אמונתם בישראל כנחלת אבות ולחזק את הדרישה מהם לפנות את בתיהם ואת הישובים בהם הם גרים, בשם הדמוקרטיה, מבלי שאנחנו נגדיר על מה אנחנו מוכנים לוותר ומה אנחנו מוכנים לעשות בשביל החצי השני של המשוואה – מדינה יהודית.

ממילא נאלצנו לנסות ולהגדיר, כשמאל חילוני, מהי מדינה יהודית ומה החובה שלנו להפכה לכזאת.

אם בעסקה לאומית עסקינן, הבנו שמדינה יהודית חייבת להציג את היהדות שלה בפרהסיה, בתחומים המקובלים של תחבורה ציבורית, שמירת חגי ישראל ומכירת חזיר. מותר לדרוש את זה מהחילונים, כי הוויתור הנדרש מצד החילוניים שלא לפתוח מסעדות בימי צום או להרחיק את חנויות הבשר הלבן מחוץ למרכזי הערים בטל בשישים מול הוויתור הנדרש מהמתנחלים. ברור שהחינוך הממלכתי צריך לעסוק יותר במורשת וחשיבת ישראל, בהיסטוריה של העם היהודי ובהיסטוריה של ארץ ישראל.

למעשה החילוניים שבנו צריכים להיות מעוניינים בכך, לא כוויתור, בדיוק כמו שכל עם אחר עוסק בלימוד ההיסטוריה של עצמו, ההיסטוריה של ארצו וההישגים הרוחניים של עמו.

במישור המדיני מדינה יהודית פרושה מדינה שהיא מרכזו של העם היהודי. צריך להיות לכך ביטוי בהקמת משרד לענייני העם היהודי שתפקידו יהיה לקשר בין ישראל לקהילות היהודיות ברחבי העולם. משרד שירכז ויעסוק בחינוך יהודי, בעזרה לקהילות במצוקה, בשימור המורשת היהודית המקומית ובחיזוק הקשר של הנוער היהודי בעולם למדינת ישראל.

נכון - חלק מההצעות עלולות לעורר התנגדות ולהיחשב כפלישה דתית דורסנית לחיי הפרט שלנו כחילוניים אבל אין לנו, השמאל החילוני, זכות לבוא בתביעות, בשם חזון משותף, לאחרים מבלי שנגדיר במדויק במה זה מחייב גם אותנו.

מדינה יהודית דמוקרטית, שבה חי מיעוט ערבי בשוויון זכויות מלא, אינו רק חזון מדיני אלא גם חזון חברתי המחייב גם אותנו – השמאל החילוני.

דני רשף הוא ממקימי תנועת ”היום השביעי”, מנהל אתר Global Jihad, וכותב בבלוג About Isreal


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 צו פיוס


 


מאמרים נוספים מאת צו פיוס
 
ירושלים של זהב או של אור / מתי הורוביץ
מזה שנים אני מתפלא מדוע הפך "יום ירושלים" ליום שמחה דתי-ימני-לאומי, בעוד שירושלים שייכת לכולם - לכל החפצים בערכי צדק ושלום בעולם.

רדידות השיח הציבורי / אלחנן הורנמן
רבות הטענות על כך שהשיח הציבורי בישראל רדוד. בעיניי, הסיבה העיקרית לכך נעוצה בזה שקשה למצוא אנשים שיבחנו את הנושאים לעומק לפני שהם מביעים דעה.

"כְּאֶזְרָח מִכֶּם יִהְיֶה לָכֶם הַגֵּר הַגָּר אִתְּכֶם וְאָהַבְתָּ לוֹ כָּמוֹךָ כִּי-גֵרִים הֱיִיתֶם בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם"
14/04/11 | צדק חברתי
לעזאזל. לפעמים הדעת פשוט לא מסוגלת להבין מדוע ממשלה יהודית בארץ ישראל מקבלת החלטות כאלה. קבוצה של שרים, חרדים ברובם, הנלחמים חדשות לבקרים על שמירת הצביון היהודי של המדינה בנושאים של שבת וכשרות, מפרה בבוטות ובנבזות את אחד מחוקי התורה הברורים ביותר. כיצד ממשלה נבחרת במדינה דמוקרטית, מעיזה לסלק 400 ילדי עובדים זרים בחזרה לארצות המוצא של הוריהם, שהם עצמם מעולם לא גדלו בהן, ישראלים לכל דבר, שכל חטאם הוא בכך שהוריהם לא החזיקו באישור עבודה חוקי בזמן הוצאת 'פסק הדין' הדרקוני, ובכך שטרם מלאו להם 18 שנים.

לשאלה איך אתה עושה שלום / טל פרי
21/03/11 | מוסיקה
ברמת העיקרון אני חושב שזה מאוד נלוז לצטט שירים כדי להגיד אמירה עמוקה. לטעמי זה מעיד על דלות כושר הביטוי והעדר מקוריות המחשבה.

בחרתי לצטט את השיר הבא כי כבר כחודש שאני מתעסק בזהות שלי כיהודי, אומר לעולם ומגלה לעצמי שאני מבולבל, ונדרש לשאלה מה זה קשור לצו פיוס.


שתי מדינות לשני עמים / טל פרי
02/03/11 | זהות
שוחחתי היום על השאלה מדוע פחות אנשים מגיבים לדבריי לאחרונה. אני סבור שזה כי לאחרונה נמנעתי מלהשמיץ דתיים. הגעתי למסקנה הזאת תוך כדי שיחה, והמשכתי ואמרתי, בלצון, כי אולי כדאי שאחזור להשמיץ דתיים, הרי זה הדבר הנכון לעשות. בן-שיחי הסכים שהרי באמת הם ראוים להשמצה. אפשר לדוגמא לדבר על "דב ליאור".

מי שמאמין לא מחרטט / לינוי בר גפן
06/02/11 | זהות
מיהו חילוני? מי שמקפיד לאכול טרף אבל מתפלל בשעת מצוקה? ואולי מי שמדליק סיגריה מנר השבת? ומיהו חרדי? כל מי שמכריז על עצמו כזה או שמא הרב שלו? לינוי בר גפן תובעת אחריות בהגדרות.

שנה מכה / יונתן יבין
10/01/11 | אקטואליה
2010 לא באמת הייתה שנה נפלאה או מזעזעת. כמו שלא תהיה גם 2011. ובכל זאת אנחנו מרגישים צורך לסכם את העבר ולייחל לעתיד. כאילו שמישהו מרגיש בכלל את חילופי החודשים. יונתן יבין סופר לאחור

כאן גרים בכיף / עינת ברזילי
12/12/10 | דת ומדינה
מקסים ואלינה סרדיוקוב יתחתנו בעזרת השם ובעזרת בג"צ. אבל יש עוד אלפי גרים בארץ שרבנים מקומיים מסרבים לרשום לנישואים מטעמי עליונות על הממסד הדתי – ציוני. זה הזמן לרפורמה

צל ואור בירושלים / עו"ד יובל אלבשן
05/12/10 | אקטואליה
מעשה בדירת עמידר בירושלים, שהמוסדות המטפלים חסמו את חלונותיה ומנעו ממנה אור. החושך, לפעמים פירושו אטימות.

זהות יהודית במאה ה-21 – מה זה בכלל?
25/08/10 | דת ומדינה
תוהים מהי מבחינתכם זהות יהודית במאה ה-21? לכל ישראלי יש את התשובות שלו: יהיו שיגידו כי זהות יהודית היא ציון החגים היהודיים; אחרים יטענו כי זהות יהודית הינה שמירת כל מצוות התורה; ויהיו גם כאלה שיאמרו כי זהות יהודית היא לגור בארץ ולשמור על הפולקלור היהודי מבית אימא. יהדות היא אפוא מגוון נרחב של תשובות לשאלות בסיסיות.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI