החבר הטוב הפך לבוס ופיטר אותי
עמית שלום,
אני וחברי הטוב עובדים באותה חברה חמש שנים. תמיד ביצענו את המוטל עלינו בקלות רבה, אך לא השקענו מעבר. בזמן הפנוי בילינו יחד בבטלה נעימה, בצחוקים ובביקורת על ההנהלה. אני אף פעם לא חשבתי, שמשלמים לנו מספיק כדי שנראה יוזמה אישית. החבר שלי דווקא הגדיל ראש מידי פעם. הכל השתנה לפני שלושה חודשים, כשהוא הפך להיות הבוס, הפתעה מוחלטת מבחינתי. מאז אנחנו כמעט לא מדברים. הוא התחיל להקפיד איתי, ולהטיל עלי משימות נוספות. לפני שבועיים הוא נזף בי לעיני כולם. אתמול הדברים הגיעו לשיא, הוא רמז שאני הולך להיות מפוטר בעקבות המשבר הכלכלי. אני לא מבין מה נכנס בו, יש לי אשה וילדה לפרנס, ואני מפחד. מה לעשות? האם יש דרך להציל את העבודה שלי ואת החברות שלנו?
רותם
היי רותם,בוא ננסה להבין.
מבחינת מצבו הרגשי ,חבר שלך מזכיר לי חוזר בתשובה, שהופך ביום אחד מחילוני גמור לחרדי קיצוני, הוא נהיה צדיק יותר מהאפיפיור. לרוב, שינוי קיצוני ומהיר כזה הוא שינוי חיצוני בלבד.
נראה שהחבר לא עבר עם עצמו תהליך שינוי אמיתי ופנימי. הדברים אינם מעובדים אצלו, ולכן הוא מתקשה לשוחח איתך על כך לפני ואחרי המינוי. כשלאנשים אין תוקף פנימי להחלטות שלהם, הם מחפשים אישור מבחוץ .הפיטורים שלך יהוו בשבילו הוכחה, שהוא מתרחק מדרכו הרעה. הוא מתנתק מעברו 'החוטא' - זאת אומרת ממך. אבל יש לו צידוק רציונאלי אתה אכן המועמד האידאלי לפיטורים. אתה לא אוהב את העבודה, לא משקיע , ואין לך נאמנות לארגון. החבר-בוס יודע את זה הכי טוב, הוא היה כמוך.
שניכם הייתם במצב בעייתי. אני לא קונה את התיאור של "הבטלה הנעימה". עבדתם בעבודה שלא אהבתם, וזה עלול להביא חוסר ספוק ותסכול מתמשכים. חבר שלך בחר לשנות את מצבו ולעלות על העגלה. אתה נשארת לבד על אם הדרך, וכעת העגלה מאיימת לדרוס אותך.
מה עושים?
הרי לא באמת חשבת שהוא יתן לך להמשיך באותה דרך מזלזלת? אתה חייב לשים את הרגשות הפגועים בצד.חשוב שתיזום איתו שיחה שבה תשכנע אותו, שאתה יכול להיות עובד טוב ויעיל. אתה תראה לו שבמקום להיות מקור לצרות, אתה תהיה יד ימינו. בכך גם תתן לו אישור חיצוני לשינוי שהוא עשה. הוא לא יצטרך לפטר אותך.
לגבי החברות? אין טעם לדבר כעת על התחושות הקשות. המצב מאוד טעון, ולחבר שלך יהיה קשה לראות את הצד שלך. יקח זמן עד שתחזרו להיות חברים, אם בכלל.
השאלה היא האם אתה מעוניין לעשות שינוי. אולי העבודה בכלל לא מתאימה לך, לא סתם היית בעמדת האופזיציונר כל כך הרבה שנים. אולי זוהי דווקא הזדמנות לברר לבד או עם איש מקצוע, איזה עבודה תגרום לך סיפוק, ואיפה אתה רואה את עצמך מבחינה מקצועית.
אם אתם מעוניינים לקרוא עוד ממה שכותב פסיכולוג קליני על טיפול פסיכולוגי קראו פה:
פסיכולוג קליני מדריך על טיפול פסיכולוגי לצעירים
עמית ורהפטיג, פסיכולוג קליני, מטפל בקליניקה לטיפול פסיכולוגי לצעירים
יוצר הדרכות ברשת בנושא יישום עקרונות הטיפול הפסיכולוגי בחיי היום יום