דף הבית רפואה ובריאות הריון ולידה איילון לחמן - מה צריך לדעת על כריתת רחם נרתיקית?
איילון לחמן - מה צריך לדעת על כריתת רחם נרתיקית?
אילון לחמן 03/10/13 |  צפיות: 5125



כריתות רחם הן ניתוח נפוץ בקרב נשים. ניתוח זה מתבצע דרך הבטן או הנרתיק, בהתאם לאופי הבעיה: רחם שרירני, גידולים ממאירים, דימומים שאינם סדירים, צניחת רחם ועוד.

כריתת רחם בטנית

ניתוח זה מיועד לנשים הסובלות בעיקר מגידולים שפירים של הרחם. הגידול השפיר נקרא "שרירן" או "מיומה". השם "שרירן" מגיע מכיוון שהגידול נובע מתוך שריר הרחם, הבנוי ברובו משריר שתפקידו להתרחב בזמן ההריון ולהתכווץ בזמן הלידה. לפעמים, הרחם גדל מאוד בעקבות השרירן. תופעה זו שנחשבת לשכיחה יחסית, גורמת לשלוש תופעות עיקריות:

כאבים
דימומים וסתיים מוגברים (כולל דימומים בין מחזור למחזור)

לחץ על אברים הסמוכים לרחם, כמו שלפוחית השתן או המעי הגס. הלחץ עלול לגרום לכאבים ולהפרעת תפקוד באותם האברים
ברוב המקרים אין צורך בטיפול רפואי כירורגי. באותם מקרים שבהם השרירן גורם לסבל אצל האישה, יש צורך בניתוח. במקרים קיצוניים, השרירנים גדלים מאוד ואף עלולים למלא את כל חלל הבטן, עד לסרעפת. כריתת הרחם תבוצע גם במקרים שבהם יש גידולים סרטניים שעלולים להתפתח בגוף הרחם. כריתות רחם בטניות תבוצענה גם אם קיימים גידולים באזורים הסמוכים לרחם, כמו השחלות והחצוצרות.

הטיפול בשרירנים יכול להתבצע דרך טיפול במכשור אולטרסאונד, שגורם להמסת רקמת השריר, אך הוא מוגבל ומבוצע במקרים מיוחדים. ניתן לבצע כריתת רחם, אם הוא לא גדול מדי, באמצעות לאפרוסקופ – זהו סיב אופטי שמנקה את הרחם מהרקמות הצמודות אליו. לאחר השימוש בלאפרוסקופ, מוכנס מכשור מיוחד שגורם לריסוק רקמת הרחם שנכרתה, ואז מתבצעת שאיבה. באמצעות הלאפרוסקופ מבוצעות אותן פעולות כירורגיות המבוצעות בעת כריתת רחם בבטן פתוחה, זאת באמצעות מכשור מיוחד – מבוצע בידוד וניתוק הרחם מסביבתו ומהרקמות, כולל כלי הדם הקשורים אליו. יתרון הפעולה הוא שלאישה אין צלקת בטנית ושלבי ההחלמה קצרים יותר.

כריתת רחם נרתיקית

כריתת הרחם הנרתיקית תבוצע אצל נשים הסובלות מצניחת הרחם, דרך הנרתיק כלפי חוץ. התופעה הזו שכיחה יותר אצל נשים בגיל הבלות, או נשים שעברו מספר לידות רגילות ולא ניתוחים קיסריים, כאשר הרקמות האלסטיות המחזיקות את הרחם בתוך חלל הבטן נחלשות, מה שגורם לצניחת הרחם לתוך הנרתיק. ברוב המקרים, צניחת הרחם גם מעורבת בצניחה של קירות הנרתיק ושלפוחית השתן. הניתוח במקרה הזה יבוצע דרך הנרתיק ולא דרך הבטן, כולל הרמת הקירות ושלפוחית השתן כלפי מעלה.

בשתי צורות הניתוח, יש צורך באשפוז בן מספר ימים בבית החולים. לאחר מכן נדרשת מנוחה בת שלושה-ארבעה שבועות, ואז ניתן לחזור לתפקוד רגיל, כולל קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה, תוך מעקב וביקורת רפואית. ניתן לקבל הדרכה וייעוץ על הניתוחים ואף לקבוע אותם בבית החולים, באמצעות מרפאתו של ד"ר אילון לחמן, המתמחה בגניקולוגיה ובעל ניסיון רב בתחום הניתוחים הגניקולוגיים.

ד"ר אילון לחמן , בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין.
אילון לחמן נחשב לרופא מהשורה הראשונה בזכות רמתו המקצועית הגבוהה והשיטות החדשניות אותן הוא מיישם בעבודתו.
הוא מנתח בכיר בבית חולים "אסותא" ומיילד באופן פרטי בבית-חולים "לניאדו".
טלפונים ד"ר אילון לחמן:
03-5462965
טל' למקרי חרום: 050-5401104


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אילון לחמן

ד"ר אילון לחמן, רופא נשים (גניקולוגיה ומיילדות). בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בתחום הגניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל שם ומוניטין.



 


מאמרים נוספים מאת אילון לחמן
 
איילון לחמן - מה צריך לדעת על כריתת רחם נרתיקית?
כריתות רחם הן ניתוח נפוץ בקרב נשים. ניתוח זה מתבצע דרך הבטן או הנרתיק, בהתאם לאופי הבעיה: רחם שרירני, גידולים ממאירים, דימומים שאינם סדירים, צניחת רחם ועוד.

ד"ר אילון לחמן - הנזקים העלולים להיגרם לאם ולעובר בלידה בבית
חלק מהנשים ההרות מרגישות שהן עצמאיות מספיק ומעוניינות "להרגיש" את חווית הלידה, ולכן בוחרות ללדת בבית בלידה טבעית. בישראל מדובר במיעוט של נשים שבוחרות ללדת בבית.

כל מה שצריך לדעת על הריון חוץ רחמי - ד"ר לחמן
הריון חוץ רחמי כשמו כן הוא הריון, הממוקם מחוץ לרחם. המקום השכיח ביותר זה בחצוצרה. כזכור החצוצרה מחברת את השחלה בה נמצאות הביציות לבין גוף הרחם.

מדריך ההריון של ד"ר לחמן: שבוע 11
עד סוף שבוע זה הרחם צומח ונמוש מעל עצמות האגן הקדמיות בתחתית הבטן. אורכו מקצה הראש עד העכוז הוא בערך 70 מ"מ, משקלו כ-14 ג'. בבדיקת העל קול נוכל לראות את מרכזי הסידן ברוב העצמות, נצפות אצבעות הרגליים והידיים. העור והציפורניים מתפתחים ואף מתחילה צמיחת שערות. אברי המין מראים השתנות לכוון זכר או נקבה. העובר מתחיל להניע איבריו. כליות העובר מתחילות לתפקד ולייצר שתן.

אילון לחמן - מהם הסיכונים של קרישיות יתר?
הטקסט נכתב על ידי ד"ר אילון לחמן - בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין. דוקטור אילון לחמן הוא מנתח בכיר בבית חולים "אסותא" ומיילד באופן פרטי בבית-חולים "לניאדו".

אילון לחמן - מהם הסיכונים בלידה רגילה לאחר לידה קיסרית?
כאשר אישה יולדת בניתוח קיסרי ולאחר מכן נכנסת שוב להריון, ישנם מספר גורמים המשפיעים על קביעת צורת הלידה: האם תהיה זו לידה רגילה או לידה בניתוח קיסרי.

אילון לחמן - הריון בסיכון גבוה - אין סיבה לדאגה
הריון בסיכון גבוה מוגדר כהריון בו לאם או לעובר קיים סיכון בשכיחות גבוהה יותר מאשר אצל שאר הנשים ההרות. גם אם האישה ההרה שייכת לקבוצת הסיכון הגבוהה, אין צורך להיכנס לדאגה או ללחץ, כי בסופו של דבר התוצאה הסופית היא אפילו טובה יותר מאשר אצל שאר הנשים ההרות – זאת עקב המעקב הקפדני בו היא נמצאת על ידי הגורמים הרפואיים ובראשם רופא הנשים.

אילון לחמן - תופעות וסיבוכים שיכולים לקרות בזמן המחזור
המחזור היא תופעה הורמונלית המתבטאת בכך שרירית הרחם, שהתפתחה באופן ביולוגי כדי לקלוט הריון והריון לא הגיע, נושרת ומתחילה להתפתח רירית חדשה עד כדי בשלות והמחזור הבא. כמות הדימום בזמן המחזור שונה מאישה לאישה. באופן ממוצע, המחזור מגיע אחת ל 28 ימים. הכאבים מתרחשים בדרך כלל אצל נשים שטרם עברו לידה והם נובעים מכך שברגע שנוצר הדימום בחלל הרחם, שלמעשה בנוי משריר, הוא מתכווץ כדי להפריש את הדם החוצה.

ד"ר לחמן - מדוע נשים מבצעות הפסקת הריון?
הפסקת הריון איננה מהלך של מה בכך. מאחורי ההחלטה עומדות בדרך כלל סיבות לא פשוטות וגם לא מעט ביורוקרטיה. על התהליך ושיטות הביצוע, נפרט בהמשך.

ד"ר לחמן - בדיקת מי שפיר, לא לכל אחת...
15/05/12 | נשים - אחר
לא מעט נשים נתקלות בהפתעה במושג "בדיקת מי שפיר", כאשר הדיעותלגביה הן חלוקות והמידע לעיתים לא ברור לחלוטין. אז האם לעבור את הבדיקה אולא? על כך במאמר הבא.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI