קצב הבנייה של בניינים גבוהים בישראל הולך וגובר ומדי שנה קמים מבני מגורים חדשים. מנגד, אין בישראל קו מובנה ומספק של חקיקה העוסקת באחזקת מבנים, מה שמוביל לתחזוקה לא ראויה והזנחה של מבנים רבים לאורך השנים.
מחקרים רבים מתריעים על הסכנות והסיכונים הקיימים במבנים גבוהים שלא מתוחזקים כראוי, הן מבחינה כלכלית, הן מחינה חברתית והן מבחינה בטיחותית, כאשר תחזוקה שכזו דורשת השקעת משאבים לא מעטים, בין אם מדובר בתחזוקה לטווח הארוך ולצורך מניעה ובין אם תחזוקה לטווח הקצר שכוללת פעולות כמו ניקיון, גינון, ריקון אשפה ועוד.
אחד האתרים הגדולים יותר במבנים גבוהים הוא הקושי של הדיירים להתארגן בינם לבין עצמם לביצוע פעולות תחזוקה נחוצות. תחזוקת מבנים היא הכרחית וחשובה, אך מבנים אלו לרוב כוללים מערכות יותר מתקדמות וחדישות ויש בהם מתקנים רבים שדורשים תחזוקה שוטפת, כך שניהול ועד בבית שמבוסס על דיירי הבניין אינו פשוט. הדבר הוביל לכך שמוסד ועד הבית נכשל באופן מוחלט, קל וחומר כאשר עבודת הניהול נעשית בהתנדבות.
ועד הבית מתקשה גם לא פעם לאכוף את גביית דמי ועד הבית. גביית הכספים נחשבת לעול ממש שמוביל לריבים עם דיירים וכאשר אין בכך רווח, שכר או כל יתרון ובהיעדר חוקים מחייבים, אף אחד מהדיירים כר לא שש להתנדב לתפקיד.
כמו כן בניינים יש מערכות רבות הדורשות טיפול שוטף ומקצועי כמו מערכות חירום, מערכות שאיבה ואגירה, מערכות חימום מים וגז, מערכות מיזוג, מתקני חניה שונים, חדרי כושר, בריכות שחיה ושטחים משותפים. ללא תהליכי גביה מסודרים לא רק שלא מתבצעות פעולות תחזוקה, אלא שגם בעת מקרה חירום, לא יהיה את הכסף כדי לממן את התיקון.
הצורך הברור בתחזוקה, הסיכונים הקיימים ללא תחזוקה ראויה והמורכות של ניהול מבנים גבוהים מובילה לכך שהמון בניינים שוכרים את שירותיה של חברת ניהול ואחזקה. חברת ניהול מקצועית שמומחית באחזקת מבנים על כל הכרוך בכך וגובה תשלום עבור שירותיה, נכנסה לנישה הזאת של ניהול ועדי בתים, ועוזרת לדיירים להתמודד עם כל אתגרי הניהול שעומדים בפניהם.
המאמר נכתב ע"י פורטל בתים, המרכז מאמרים ואנשי מקצוע בתחום ניהול בתים משותפים