דף הבית אימון אישי אימון אישי ניהול על פי ערכים במשפחה
ניהול על פי ערכים במשפחה
אבישי לנדאו 09/08/08 |  צפיות: 2804

מודל ניהול על פי ערכים במשפחה

ערכים הם מי שאנחנו, מי שאנחנו בחיינו ברגע זה. הערכים שלנו מייצגים את המהות הייחודית והאישית שלנו בתקופת החיים הזו, הדרך העיקרית והמספקת ביותר שבה אנחנו מבטאים את עצמנו ומתייחסים לדברים. הערכים שלנו משמשים לנו מצפן המצביע על משמעות הנאמנות לעצמנו.

למה חשוב מהם הערכים האישיים שלנו?

ככל שאנחנו חיים בהתאם לערכים שלנו, אנחנו חיים את החיים במלואם,באופן יותר מאושר ושלם ובמלוא עוצמתם. וגם ההיפך נכון- חיים בניגוד לערכים האישיים שלנו גוזרים עלינו סבל, חוסר מימוש והגשמה עצמיים.

סיפרם רב-המכר של פרופ' שמעון דולן וד"ר סלבדור גרסייה:     Management By Values, ממנו נגזר מודל ניהול על פי ערכים והתוכנה              (מודל (MBV (פורסם: אנגלית, ספרדית, צרפתית, פורטוגזית, ויצא במרוצת 2008 גם בסינית וברוסית). בעברית: ניהול על פי ערכים (גלובס-הספרייה 2007)-

www.booku.co.il/mbv

הינו מודל הוליסטי אשר מעצב מחדש את תרבות המשפחה - חזון והייעוד שלה, ומתרגמם לשפת המעשה באמצעות תהליך בו המשפחה בוחרת את ערכי היסוד המשותפים שלה ומיישמת אותם בחיי היום יום הלכה למעשה.

עיצוב מחדש של תרבות המשפחה  הינו תהליך עמוק, ארוך ומורכב של תהליך שינוי - כניסה עמוקה ללב,לנשמה ולקרביים של המשפחה- על מנת לזיהוי הפערים בתפיסת הערכים, עבודה משותפת על הלימה טובה הרבה יותר, ועקביות לאורך זמן בביצוע.

לעיתים מצריך הדבר עבודה מקדימה ועמוקה עם בני הזוג בנפרד ולא אחת חושף פערים בתפיסת עולם הזוגיות (המשליך על תפקודם במשפחה) ועל תפיסת ההורות.

    ארגון = זוג = משפחה

ילדים ומשפחה הינם ארגון אשר יכולים וצריכים לקיים דיאלוג בנושא הערכים, כאשר הדיאלוג הוא שיח גלוי, מודע ובטוח – מתוך מקום של משחק והתנסות חווייתית.

מטבע הדברים, ישנם קונפליקטים מובנים בתפיסת התפקיד של הורים מול ילדים, של פערי הגילים והדורות, אשר ניתן לקיים עליהם שיח פתוח בתוך המשפחה, דבר שללא ספק יעמיק את ההבנה של כל אחד למחויבויות, לצרכים, לאילוצים השונים, לרצונות ולמאוויי הנפש, וממקום זה של קונפליקט טבעי ומובנה מתחילה העבודה המשותפת בתוך המשפחה.

על מודל ניהול על פי ערכים במשפחה (מודל MBV)-

מודל ניהול על פי ערכים עוסק בעיצוב מחדש של קשרי הגומלין במשפחה באמצעות זיהוי של הערכים המשותפים החשובים ביותר של המשפחה ובאמצעותם לנהל את המשפחה .

המודל מזהה שלוש קבוצות של ערכים ובשלב הראשוני מנסה לזהות את מערכת קשרי הגומלין שביניהם : ערכים אתיים-חברתיים, ערכים כלכליים-פרקטיים וערכים רגשיים-תשוקתיים-רוחניים .

קבוצת הערכים האתיים כוללת ערכים כמו : אתיקה מקצועית, אמינות, שיוויוניות, אחריות חברתית, חברות, צדק.

קבוצת הערכים הכלכליים כוללת ערכים כמו : אפקטיביות בהשגת מטרות, שיפור מתמיד, גמישות לשינויים, שיפור מתמיד, פרגמטיות, מקצועיות .

קבוצת הערכים הרגשיים-תשוקתיים-רוחניים כוללת ערכים כמו : העזה, חמימות, אמפטיה, יצירתיות, בריאות .

לכל משפחה יש את מערכת האיזונים הייחודית לה והמודל איננו מטיף "לפיתרון בית הספר" .

יחד עם זאת, במשפחות בהם ניתן לזהות חסר מוחלט של קבוצת ערכים- מצביע הדבר על ליקוי משמעותי, דבר שיקשה עליה לתפקד כהלכה לאורך זמן ובוודאי-להתפתח ולצמוח בהמשך .

ניתן לדמות את הדינמיות שבין שלוש קבוצות הערכים – למטוטלת (מעין קלידוסקופ) אשר קבוצת הערכים האתיים מהווה את הציר המרכזי שעליו סובבת המטוטלת, והיא נעה על הציר  שבין קבוצת הערכים הכלכליים לקבוצת הערכים הרגשיים-תשוקתיים-רוחניים.

מוטיב מרכזי במודל מהווה נושא רמת האמון והבקרה, כאשר ניתן לראות על ציר הזמן שינוי משמעותי – בעוד שבעבר אמרנו שאמון חשוב אבל בקרה חשובה הרבה יותר, בשנים האחרונות אנו אומרים : בקרה חשובה אבל אמון חשוב הרבה יותר .

זה ברור ומובן לחלוטין כי אצל ההורים הצדדים של הערכים הכלכליים והאתיים יקבלו משקל גדול, מתוך מחויבותם הכלכלית למשפחה, ומחויבותם לדאוג לצד החינוך.

זה ברור ומובן לחלוטין כי אצל הילדים הצדדים הרגשיים יקבלו משקל עיקרי.

חוכמתנו כמשפחה הינה ליצור את מערכות האיזון וסדרי העדיפויות המשותפים אשר מאפשרים הרמוניה, הבנה וקבלה.

תחילת ישומו של המודל במשפחה הינו זיהוי הפערים הקיימים בו בין הערכים הקיימים לבין הערכים הרצויים (הפער בין המצוי לרצוי) .

בשלב הראשון של התהליך מזהים את הפערים בעוצמות הקיימות והמצופות שבין שלוש קבוצות הערכים.תהליך זה מתבצע באמצעות שימוש בשאלונים פשוטים וידידותיים ובהם "בנק ערכים" אשר תוקף במקומות שונים בעולם תוך ההתאמות המתבקשות בכל מדינה ומדינה   .

(כיום ישנה גם תוכנה רב לשונית אשר ניתנת לשימוש קל, ידידותי ומהיר ומאפשרת לזהות את הפערים ואף לקבלם בצורה חזותית אסתטית ומוחשית .

www.mbvsuite.com

אפשרות נוספת לזיהוי הפערים ולשיח אודותם הינו באמצעות: "מה שחשוב"... משחק ערכים  אשר פותח על ידינו בדיוק לשם כך- באמצעות משחק חווייתי אנו מזהים את ערכי היסוד החשובים לנו באמת (www.values-games.equity-mds.com ).

בשלב הבא  מתבקשת המשפחה לטפל בפערים שנמצאו ע"י תהליכים של שיח פנימי וצמצום הפערים בין שלוש קבוצות הערכים .

בשלב הבא נעשה טיפול עמוק יותר בבחירת הערכים החשובים בקרב כל אחת משלוש קבוצות הערכים.

בסופו של שלב זה בתהליך בוחרים את קבוצת הערכים המרכזיים (לא יותר מאשר 3-6 ערכים אשר מהווים את "ערכי הליבה" של המשפחה .

סט "ערכי הליבה שנבחר במשותף" יוצר סט של שינויי תהליכים התנהגותיים מצד כל אחד ואחד מבני המשפחה.

מודל ניהול על פי ערכים למשפחות פותח ע"י אבישי לנדאו והוא מהווה את אחת האפליקציות מתוך הספר: ניהול על פי ערכים: שמעון דולן-סלבדור גרסיה-אבישי לנדאו (גלובס-                       

"מה שחשוב...משיק ערכים" הינו משחק שפותח ומהווה פיתוח של המודל באפליקציה לעולם החינוך ולמשפחה, ..

דרך המשחק נזהה מהם הערכים שלנו, האם וכיצד הם באים לידי ביטוי בחיינו, האם אנו מממשים אותם ואיך ניתן להשיג את מטרותינו אם וכאשר נפעל בהתאם להם. זיהוי המצוי והרצוי בערכים שלנו ובדיקת הפער ביניהם. היינו, פיתוח מודעות ועבודה על הפערים שבין הערך להתנהגות בפועל. ניתן לזהות ערכים בדרכים שונות ומגוונות ואולם ממחקרים ומניסיון מעשי- תהליך זיהוי תוך כדי למידה וחוויה הינה הדרך האפקטיבית ביותר לילדים ולמשפחה.

משחק באמצעות הקלפים מאפשר למידה חווייתית, קלילה וכייפית, הכוללת פריסת ערכים אופציונאליים, מיון ובחירה של הערכים, מיקוד, הגדרת מטרות והוצאתם מן הכוח אל הפועל.

הדגש הוא על זיהוי ובחירת ערכים משותפים ולא על הנחלת ערכים, דבר הדורש הקשבה אמיתית ולא שיפוטית. המפגש חייב להתבצע כדיאלוג "בגובה העיניים" – כאשר השאלות חשובות מן התשובות והן הכלי העיקרי.

המשחק פותח ע"י: פרופ' שמעון דולן ואבישי לנדאו     

                                      (www.values-games.equity-mds.com ).


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אבישי לנדאו


 


מאמרים נוספים מאת אבישי לנדאו
 
ניהול על פי ערכים תשוקתיים/רגשיים/רוחניים, אתיים, כלכליים (גלובס-הספרייה 2007
ניהול על פי ערכים תשוקתיים/רגשיים/רוחניים, אתיים, כלכליים הינו מודל לעיצוב מחדש של תרבות הארגון, ע"י כך שהערכים המשותפים מהווים את הצינור האסטרטגי של מימוש החזון והייעוד של הארגון.כל אחד מערכי היסוד המשותפים שנבחר-מתורגם לשפה של:יעדים, מטרות ומשימות כמותיות, אחריהם ניתן לעקוב ולמדוד על ציר הזמן את תהליך ההתקדמות.

ניהול על פי ערכים במשפחה
אפליקציה של מודל ניהול על פי ערכים אשר מאפשרת לזהות את הפערים בערכי הליבה של כל אחד מבני המשפחה,
מאפשרת להתחיל תהליך של בירור עצמי משותף והבנת החשיבויות של הערכים שבחר כל אחד.
המשך התהליך הינו בבנייה משותפת של ערכי הליבה המשפחתיים, מינוי "בעל ערך" לכל אחד מערכי היסוד שנבחרו, ומימושם הלכה למעשה.


ניהול על פי ערכים בזוגיות
שאלוני הערכים האישיים הקיימים במודל ניהול על פי ערכים, מאפשרים תהליך איבחוני מהיר של הפערים הקיימים בערכי היסוד של כל אחד מבני הזוג.
בשלב השני הוא מאפשר נקודת מוצא להתחלת דיאלוג והבנה של כל אחד מבני הזוג את ערכי היסוד של השני, והתחלת הידברות וניהול מו"מ שמטרתו ליצור את ערכי היסוד המשותפים לבני הזוג, וסט של כלים מעשיים למימושם.

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI