דף הבית חוק ומשפט ירושה השלכות מינוי בן ממשיך במשק חקלאי במושב על התא המשפחתי
השלכות מינוי בן ממשיך במשק חקלאי במושב על התא המשפחתי
גלעד שרגא, עו"ד ונוטריון 25/09/09 |  צפיות: 3847

"כנגד ארבעה בנים דיברה תורה, אחד חכם ואחד רשע ואחד תם ואחד שאינו יודע לשאול".

כבכל שנה גם השנה בליל הסדר, נקרא בהגדה אודות ארבעת הבנים הטיפוסיים המצויים במשפחה השונים זה מזה באופיים ובהתנהגותם.

מדובר, בארבעה בנים, השונים באופיים זה מזה, ובהתאם לקנה-מידה זה "שיחזרו" חכמינו את התשובות המתאימות לשאלותיהם של כל אחד מהבנים, ולפי מה שהולם כל בן, את אופיו ותכונותיו.

דווקא כעת, כאשר כל בני המשפחה מסובים לשולחן הסדר אם נתבונן היטב נוכל לראות, כי גם במשפחה המושבניקית הטיפוסית, ניתן לאבחן בקיומן של ארבע דמויות עיקריות המצויות במשפחה וכיצד  הן מתייחסות לזכויות הקיימות בנחלה:

חכם - הבן שיודע כי כיום משק חקלאי יכול להיות מועבר רק לאחד הילדים, ובהתאם לכך הוא פועל בשקיפות מלאה עם כל בני המשפחה, להגיע להסכמה על עתיד זכויות המשק עוד בחיי ההורים, מתוך רצון להציף את הבעיות ורצונות כלל האחים כבר בחייהם של ההורים, על מנת להימנע ככל הניתן ממריבות וסכסוכים עתידיים.

רשע- הבן הפועל להעברת הזכויות במשק על שמו ללא ידיעת שאר בני המשפחה, לעיתים בהיחבא, תוך הפעלת לחצים ומניפולציות פסולות על הוריו, תוך נישולם של יתר האחים מנכסי ההורים, ללא כל כוונה לפצותם על מלוא הזכויות במשק  שהועברו או שיועברו אליו בעתיד.

תם - זהו הבן שסבור, כי אין מה למהר ולעסוק ביום שאחרי, הוא מאחל להורים שיחיו עד 120 שנה, וסבור שאין טעם לעורר את שאלת ירושת המשק כעת, הוא מאמין, כי כל אחיו ינהגו עימו באופן שוויוני, ולכן אין מה למהר ולקבל כבר עכשיו החלטות הנוגעות לעתידו של משק.

ושאינו יודע לשאול- זהו הבן שאינו יודע, כי זכויותיהם של ההורים המוגדרות כבר רשות, הינן זכויות בעלות ערך כלכלי רב, הבן שמוכן לקבל את כל ההסכמים וההסדרים שנעשו שלא בידיעתו, תוך קיפוח זכויותיו, ושיש להם השלכות על עתיד חלקו בירושת המשק.

רק כנגד ארבעה בנים דיברה תורה! אם כן, מהיכן הגיע הבן החמישי, הלו הוא הבן הידוע בכינויו – "הבן הממשיך"?

כיום, ניתן לומר בבטחה, כי אל "הבן הממשיך", מושג שנכנס לעולם ההתיישבות רק במאה האחרונה, לא התכוונה התורה כלל וכלל, לא למעמדו לא לאופן מינויו, ולא להשלכות שמביא מינויו למרקם היחסים העדין והמיוחד הקיים בין בני המשפחה. בהתאם להחלטות ממ"י, לא ניתן להעביר זכויות במשק חקלאי ליותר מילד אחד, והשאלה מי מבין הילדים יקבל את הזכויות ובאיזה אופן זה יעשה, מדירה שינה מהורים רבים. מוסד "הבן-הממשיך" שהתפתח באגודה השיתופית, נוצר כדי לאפשר לדור המייסדים במושבים למנות צאצא מבין ילדיהם, אשר ישקיע את מרצו והונו במשק החקלאי ויטפל בהורים בזקנתם, כאשר זכויותיהם במשק לא נפגעות. מנגד ציפה הבן הממשיך, כי עם פטירתם של ההורים, יקבל את הזכויות במשק החקלאי.

ברם, בחלוף השנים, הפכה סוגיית "הבן הממשיך" לאחת מאבני הנגף הקשות בסקטור המושבי, ובתי המשפט נדרשים להכריע בסכסוכים משפחתיים קשים, הנסבים על תוקפה של התחייבות ההורים למינוי הבן הממשיך.

יש לומר את הדברים באופן ברור, כי דעתם של ממ"י ובתי המשפט אינה נוחה מכל מה שמייצג מינויו של הבן הממשיך, והדרך בה הדבר נעשה, ובודאי שלא כיום במאה ה-21 (בה השיקול החקלאי אינו עומד עוד בראש מעייניהם של רשויות המדינה והמתיישבים), ולכן הם נאלצים בעל כורחם לקבל את המינוי, ככל וזה מתיישב עם הוראות התקנות, הסכם המשבצת ותקנון האגודה.

מעמדו של הבן הממשיך הוא כשל עוף מוזר שכן למרות שמעמדו של הבן לאחר מינויו הינו חבר אגודה מן המניין, בפועל, הזכויות במשק יועברו לבן הממשיך רק לאחר פטירת הוריו, כך שלהורים קיימת אפשרות לחזור בהם מההתחייבות כלפי הבן, בהתקיימם של תנאים מסוימים, בכל עת במהלך חייהם. כמו כן, האחים והאחיות של הבן הממשיך, שהינם יורשי ההורים, לא תמיד משלימים עם הצעדים שנקטו ההורים בחייהם, ולא אחת פורץ סכסוך אודות טיב המינוי וכשרותו, שסופו מגיע לבירור בפני בית המשפט, ולכן קיים חוסר ודאות במינוי שתלוי ועומד עד לפטירת 2 ההורים.

ברבות השנים עוברים רבים מהמושבים מחוזה משולש לחוזה דו צדדי, בו לסוכנות אין כל תפקיד, גריעת הסוכנות אשר הסדירה בעבר את נושא המינוי, מביאה לסוג של התעלמות ופעמים גם להתנגדות מאת ממ"י לדרך בה נעשה המינוי, ובכך נוסף מימד של חוסר ודאות באשר להוצאתו לפועל של המינוי.

ולכן, החכם אשר עיניו בראשו, לא יסתפק במינוי הבן הממשיך והותרת המינוי להכרעת בתי המשפט, אלא יפעל בדרכים נוספות כדי לעגן את רצונו בהעברת זכויותיו במשק לאחד מילדיו.

הכותב הינו עו"ד מומחה בדיני אגודות שיתופיות, מושבים, נחלות ומשקים חקלאיים.

מייל:  [email protected]

אתר:  www.gilad-law.co.il 


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 גלעד שרגא, עו"ד ונוטריון

הכותב הינו עורך דין ונוטריון, מומחה בדיני אגודות שיתופיות, נחלות, מושבים ומשקים חקלאיים

מייל: [email protected]

אתר: www.gilad-law.co.il

רשימה זו הינה מידע כללי בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או להוות תחליף לייעוץ משפטי. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין, העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. כמו כן אין להעתיק, לפרסם ולהפיץ מאמר זה, כולו או חלקו ללא קבלת אישור מאת עו"ד גלעד שרגא.



 


מאמרים נוספים מאת גלעד שרגא, עו"ד ונוטריון
 
ידועים בציבור וידועים גם בזכויותיהם במושב
16/07/13 | משפחה
מעמדם וזכויותיהם של הידועים בציבור בנחלה? מה הדין בנישואים שניים בשאלת ירושת הזכויות במשק החקלאי? האם בן/ת הזוג החדש יירש את כל הזכויות בנחלה? האם הילדים מהנישואים הראשוניים עשויים למצוא עצמם מנושלים מהנחלה בעקבות הצטרפותו של בן/ת הזוג החדש למשפחה?

למה לערוך הסכם יחסי ממון במושבים?
24/06/13 | משפחה
מנסיונינו בתחום המושבים, והורשת משקים ונחלות, אנו מודעים לחשיבות העצומה הקיימת לעריכת הסכם ממון קודם נישואין, על מנת להבטיח, כי אכן בעתיד יועברו הזכויות למי שאכן הכוונה היתה להעבירן אליו ומבלי שהזכויות בנחלה ימצאו דרכן אל מחוץ למשפחה.

אין יותר פטור ממס שבח במכירת 2 דירות בנחלה
20/05/13 | מיסים
עסקאות שיערכו לאחר סיומה של הוראת השעה, לא יהנו מהפטור שאיפשר מכירת מס' יחידות מגורים וקבלת הפטור מתשלום מס שבח על כל יחידות המגורים הקיימות במשק, דבר שישפיע על שיעור תשלום המיסוי הצפוי למוכר המשק החקלאי.

הסכנה במכירת נחלה אחת בשני הסכמים שונים
05/02/13 | מיסים
מכירת משק חקלאי בשני הסכמים נפרדים, כיצד יתייחס בית המשפט כאשר מובאת בפניו מחלוקת בין 2 צדדים לעסקת מכירת משק חקלאי, המבקשים לקבל סעד ועזרה בעסקה הבלתי חוקית שנערכה בינהם?

זהירות מהענקת מתנה של משק חקלאי ללא כל הזכויות!
במידה ותתעורר בעתיד מחלוקת בין היורשים, באשר לתוקפה של העברת הזכויות במשק החקלאי ללא תמורה שנתנה לאחד האחים, עשוי מקבל המתנה לגלות, כי בית המשפט יבטל את הסכם העברת הזכויות בנחלה, ולא יכיר בו כהסכם מחייב שנערך בין הצדדים.

ממתי רוכש משק חקלאי במושב נחשב חבר אגודה?
ועד ההנהלה נעדר סמכות לדון ולהחליט באשר לחברות באגודה, תפקידו מסתכם בהמלצה בפני האסיפה הכללית בלבד - "אין בסמכות ועד ההנהלה לקבל החלטה בדבר חברותו באגודה, וכל שביכולתו זה רק להמליץ בפני האסיפה הכללית".

פינוי ילדים מבית המגורים שבמשק החקלאי
מתן היתר לילדים להתגורר בבתי המגורים בנחלה במהלך חייהם של ההורים בעלי הזכויות בנחלה, ללא עריכת הסכם עשויה לתת לילדים מעמד וזכויות שימוש בנחלה כנגד רצונם של ההורים.

המינהל מסיר כפפות - אוכף הוראות הסכם פיתוח במושבים
06/05/12 | תאגידים
מינהל מקרקעי ישראל אוכף את הוראות הסכם הפיתוח במושבים, אי עמידת היזם בתנאי הסכם הפיתוח, מצדיקה את ביטול הסכם הפיתוח ע"י מינהל מקרקעי ישראל, ולכן התניית מתן ארכה נוספת להשלמת הבניה בתשלום 31% מערך הקרקע הינה החלטה סבירה.

סכנת הוצאה מחברות באגודה למי שהפסיק להתגורר במושב
מגורים מחוץ למושב עשויים להביא להוצאה מחברות באגודה. בית המשפט קובע, כי די בהחלטת ועד האגודה, כדי להפקיע את חברותם של מי שאינם מתגוררים בתחום המושב, ואין צורך בהתניית כינוסה של האסיפה הכללית, על מנת לתת תוקף להחלטת ועד האגודה להוצאתם מחברות באגודה.

הסדר הטיעון על בניה בלתי חוקית במשק החקלאי לא אושר!
בית המשפט מחליט בצעד חריג ויוצא דופן שלא לקבל הסדר טיעון ביחס לעבירות של שימוש חורג בשטח הנחלה והוא קובע, כי הוא אינו מחויב לקבל הסדר טיעון שנכרת בין בעלי הזכויות בנחלה לפרקליטות באשר לעונש המוסכם, בהיותו סוטה באופן קיצוני לקולא מן העונש אותו ראוי היה להשית על הנאשמים.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI