דף הבית חוק ומשפט נדל"ן ומקרקעין לא ניתן לחדש חברותו של מושב באגודת תנובה על סמך התנהגות בלבד
לא ניתן לחדש חברותו של מושב באגודת תנובה על סמך התנהגות בלבד
גלעד שרגא, עו"ד ונוטריון 25/09/09 |  צפיות: 3104

חברותם של מושבים רבים בתאגיד תנובה, ידעה שינויים במהלך השנים כאשר עם מכירת השליטה בתאגיד תנובה וחלוקת פדיון המניות לחבריה, החלו מושבים רבים לבדוק את חברותם ואת מעמדם כמי שהיו בעבר חברים בתנובה.

כיום, כאשר לקיומה של חברות בתנובה קיים פוטנציאל כלכלי רב, מבקשים מושבים ואגודות לנסות ולהותיר את חברותם בתנובה, בינהם גם מושבים אשר הגיעו לכדי הליכי פירוק ושוקמו מחדש, מושבים שהפריטו את שיווק התוצרת לחבריהם וחדלו לשווק באופן מאורגן, ומושבים אשר מימשו בעבר את מניותיהם והפסיקו את חברותם.

לאחרונה הובא בפני רשם האגודות עניינו של מושב אשר הודיע בעבר באופן רשמי על פרישה מחברות בתנובה, וכיום מבקש להכיר בחברותו כחבר בתאגיד תנובה.

עובדות המקרה על קצה המזלג:

מושב אשר נמנה בעבר עם חברי תנובה, עד לפרישתו מחברות בשנת 1963 מרצונו.

בחלוף שנתיים לאחר פרישת המושב מחברותו, נמשכה העברת הכספים לתנובה ונגבו כספים בגין מלווה. כמו כן נמצאו אסמכתאות המעידות על קיומן של הלוואות מניות בחשבון המושב בתנובה לאחר מועד העזיבה.

טענות המושב היו, כי יש לראותו כחבר בתנובה גם כיום, בין משום שחברותו לא פסקה ובין אם משום שהתקבל מחדש לחברות לאחר שלכאורה הסתיימה חברותו, וזאת מכח התנהגות.

חוקר שמונה ע"י רשם האגודות, המליץ לדחות את דרישת המושב לתיקון פנקס החברים בתנובה ואת דרישת המושב לרשום אותו מחדש כחבר בתנובה.

המושב השיג על החלטת החוקר בפני רשם האגודות, השגה אשר נדחתה ע"י הרשם מן הנימוקים הבאים:

- תנובה אישרה למושב במס' מכתבים כי פדה את כל מניותיו וכי לא קיימת יתרת מניות.

- בהתאם לתקנון תנובה פדיון כל המניות הינו אפשרי, רק במצב של הפסקת חברות.

- שיווקי המושב לתנובה הופסקו כבר בשנת 1961, והמושב המשיך בשיווק תוצרתו החקלאית ואת תוצרת חבריו   דרך משווקים אחרים, לעיתים גם בשיווק ישיר באופן פרטי על ידי החברים (עובדה המלמדת, כי פניית המושב לפדיון המניות, לא נעשה בחלל ריק, אלא כחלק מתהליך של הפסקת החברות אשר בא לידי ביטוי גם בהפניית התוצרת החקלאית למשווקים אחרים.

החלטת רשם האגודות

הרישום בפנקס החברים משמש כהוכחה למועד קבלתו ומועד יציאתו של חבר באגודה.

אין השיווק כשלעצמו מהווה ראיה כלשהי לחברות על דרך של התנהגות, ואין נפקא מינה להיקפו ומשכו, שכן תנובה שיווקה גם את תוצרתם של אגודות נוספות שלא היו חבריה, כמו גם של חקלאים בודדים שעל פי תקנונה לא יכולים להיות חברים בתנובה.

לאחר שדחה הרשם את טענת המושב, כי הינו רשום בפנקס החברים, נבחנה האפשרות לחברותו של המושב בדרך חלופית, שלא על פי התקנון - חברות מכח ההתנהגות, בהתאם לתקנה 2א לתקנות האגודות השיתופיות (חברות) תשל"ג-1973, המפרטת נסיבות מיוחדות להכרה בחבר:

"נהג אדם ונהגו בו כחבר האגודה במשך תקופה סבירה לפי נסיבות העניין, בין לפני תחילתה של תקנה זו ובין לאחריה, יראו אותו כחבר באגודה, אף אם לא נתקיימו בו הוראות תקנות משנה (א) ו-(ב) לתקנה 2, זולת אם נקבעה בתקנות האגודה הוראה מפורשת שאין לראות אדם כאמור כחבר באגודה".

בפסיקתו מסיק הרשם, כי לא ניתן ללמוד על חברותו של המושב בתנובה מכח התנהגות בהתאם לתקנה 2א', שכן המדובר בתקנה שהינה רלבנטית כאשר לשני הצדדים יש כוונה ליצור בינהם יחסי חברות, דבר אשר לא ניתן להילמד מהתנהגותו של המושב עסקינן אשר הביע את רצונו בכתב, לפרוש מחברותו בתנובה ואף פדה את כל מניותיו. אילו היה המושב מעוניין לחדש את חברותו היה עליו לפעול בהתאם לתקנון, להגיש על כך בקשה בכתב ולהציע להשיב את ערך פדיון מניותיו .

הכותב הינו עו"ד מומחה בדיני אגודות שיתופיות, מושבים, נחלות ומשקים חקלאיים.

מייל: [email protected]

אתר:  www.gilad-law.co.il

 רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. כמו כן, אין להעתיק, לפרסם ולהפיץ מבזק זה, כולו או חלקו, ללא קבלת אישור מאת עו"ד גלעד שרגא.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 גלעד שרגא, עו"ד ונוטריון

הכותב הינו עורך דין ונוטריון, מומחה בדיני אגודות שיתופיות, נחלות, מושבים ומשקים חקלאיים

מייל: [email protected]

אתר: www.gilad-law.co.il

רשימה זו הינה מידע כללי בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או להוות תחליף לייעוץ משפטי. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין, העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. כמו כן אין להעתיק, לפרסם ולהפיץ מאמר זה, כולו או חלקו ללא קבלת אישור מאת עו"ד גלעד שרגא.



 


מאמרים נוספים מאת גלעד שרגא, עו"ד ונוטריון
 
ידועים בציבור וידועים גם בזכויותיהם במושב
16/07/13 | משפחה
מעמדם וזכויותיהם של הידועים בציבור בנחלה? מה הדין בנישואים שניים בשאלת ירושת הזכויות במשק החקלאי? האם בן/ת הזוג החדש יירש את כל הזכויות בנחלה? האם הילדים מהנישואים הראשוניים עשויים למצוא עצמם מנושלים מהנחלה בעקבות הצטרפותו של בן/ת הזוג החדש למשפחה?

למה לערוך הסכם יחסי ממון במושבים?
24/06/13 | משפחה
מנסיונינו בתחום המושבים, והורשת משקים ונחלות, אנו מודעים לחשיבות העצומה הקיימת לעריכת הסכם ממון קודם נישואין, על מנת להבטיח, כי אכן בעתיד יועברו הזכויות למי שאכן הכוונה היתה להעבירן אליו ומבלי שהזכויות בנחלה ימצאו דרכן אל מחוץ למשפחה.

אין יותר פטור ממס שבח במכירת 2 דירות בנחלה
20/05/13 | מיסים
עסקאות שיערכו לאחר סיומה של הוראת השעה, לא יהנו מהפטור שאיפשר מכירת מס' יחידות מגורים וקבלת הפטור מתשלום מס שבח על כל יחידות המגורים הקיימות במשק, דבר שישפיע על שיעור תשלום המיסוי הצפוי למוכר המשק החקלאי.

הסכנה במכירת נחלה אחת בשני הסכמים שונים
05/02/13 | מיסים
מכירת משק חקלאי בשני הסכמים נפרדים, כיצד יתייחס בית המשפט כאשר מובאת בפניו מחלוקת בין 2 צדדים לעסקת מכירת משק חקלאי, המבקשים לקבל סעד ועזרה בעסקה הבלתי חוקית שנערכה בינהם?

זהירות מהענקת מתנה של משק חקלאי ללא כל הזכויות!
במידה ותתעורר בעתיד מחלוקת בין היורשים, באשר לתוקפה של העברת הזכויות במשק החקלאי ללא תמורה שנתנה לאחד האחים, עשוי מקבל המתנה לגלות, כי בית המשפט יבטל את הסכם העברת הזכויות בנחלה, ולא יכיר בו כהסכם מחייב שנערך בין הצדדים.

ממתי רוכש משק חקלאי במושב נחשב חבר אגודה?
ועד ההנהלה נעדר סמכות לדון ולהחליט באשר לחברות באגודה, תפקידו מסתכם בהמלצה בפני האסיפה הכללית בלבד - "אין בסמכות ועד ההנהלה לקבל החלטה בדבר חברותו באגודה, וכל שביכולתו זה רק להמליץ בפני האסיפה הכללית".

פינוי ילדים מבית המגורים שבמשק החקלאי
מתן היתר לילדים להתגורר בבתי המגורים בנחלה במהלך חייהם של ההורים בעלי הזכויות בנחלה, ללא עריכת הסכם עשויה לתת לילדים מעמד וזכויות שימוש בנחלה כנגד רצונם של ההורים.

המינהל מסיר כפפות - אוכף הוראות הסכם פיתוח במושבים
06/05/12 | תאגידים
מינהל מקרקעי ישראל אוכף את הוראות הסכם הפיתוח במושבים, אי עמידת היזם בתנאי הסכם הפיתוח, מצדיקה את ביטול הסכם הפיתוח ע"י מינהל מקרקעי ישראל, ולכן התניית מתן ארכה נוספת להשלמת הבניה בתשלום 31% מערך הקרקע הינה החלטה סבירה.

סכנת הוצאה מחברות באגודה למי שהפסיק להתגורר במושב
מגורים מחוץ למושב עשויים להביא להוצאה מחברות באגודה. בית המשפט קובע, כי די בהחלטת ועד האגודה, כדי להפקיע את חברותם של מי שאינם מתגוררים בתחום המושב, ואין צורך בהתניית כינוסה של האסיפה הכללית, על מנת לתת תוקף להחלטת ועד האגודה להוצאתם מחברות באגודה.

הסדר הטיעון על בניה בלתי חוקית במשק החקלאי לא אושר!
בית המשפט מחליט בצעד חריג ויוצא דופן שלא לקבל הסדר טיעון ביחס לעבירות של שימוש חורג בשטח הנחלה והוא קובע, כי הוא אינו מחויב לקבל הסדר טיעון שנכרת בין בעלי הזכויות בנחלה לפרקליטות באשר לעונש המוסכם, בהיותו סוטה באופן קיצוני לקולא מן העונש אותו ראוי היה להשית על הנאשמים.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI