הכול החל בשנות החמישים של המאה הקודמת כאשר ההתייחסות לבעיות הזוגיות והמשפחתיות הפכו לחלק מרכזי בעיסוק של מקצועות בריאות הנפש. הטיפול בבעיות זוגיות הפכו לשיטות טיפול לאחר מלחמת העולם השנייה כתולדה של זרם הפסיכיאטריה החברתית באזור צפון אמריקה ולאחר מכן הופצו לאזור מערב אירופה.
כיום במשך 25 שנה הולך ומפתח תחום הטיפול הזוגי והמשפחתי בישראל ובשנת 1976 נוסדה אגודה בארץ לטיפול הן בזוגיות והן במשפחה. כמו כן, אגודה זו הקימה בתוכה מועצת הסמכה ליצירת בקרה של הכשרת "מטפל משפחתי שהינו מוסמך".
הקשיים והבעיות במהלך הטיפול הזוגי.
אמנם טיפול זוגי בחיפה, טיפול זוגי בערד, טיפול זוגי בקריית שמונה ובעצם בכל הארץ נשמע מבטיח בכך שיפתור את הבעיות השונות שיש לזוג/ משפחה אך במהלך הטיפול עצמו קיימים כל מיני קשיים ובעיות. חשוב להבין שטיפול שהינו זוגי הוא לא נעים ונוח. אי אפשר פשוט להתרווח על כסא מנהלים או על הכורסא שבמשרד המטפל ולחשוב שהבעיות יפתרו מעצמן. מדובר בתהליך לא פשוט כלל וכלל.
אחת הבעיות הנפוצות ביותר בתהליך של טיפול זוגי בחיפה, כפר סבא, ראשון לציון וכדומה היא בעיית המוטיבציה. ברוב המקרים אחד מבני הזוג מעוניין יותר מבן זוגו בטיפול. הטיפול (פעמים רבות) מהווה ניסיון אחרון באיחוי הקרעים השונים שיש בין בני הזוג. בעיה נוספת היא כי אחד מבני הזוג נוטה לחוש כי המטפל/ת "מצדד" לצדו של בן הזוג האחר יותר.
חשוב להבין שטיפול זוגי זה לא בחירה ורכישה של כסא תלמיד, מדובר בתהליך של הקרבה, הקשבה, לקיחת אחראיות ועבודה קשה מצד שני בני הזוג על מנת לתקן את מערכת היחסים שלהם.
מטפל מיומן ובעל וותק התמודד עם כל התחושות הנ"ל של בני הזוג על ידי הבהרה כי הטיפול עצמו הוא איננו בית משפט ולפיכך לא מחפשים אשמים. בעיות זוגיות כוללות בתוכן, בדרך כלל, יותר משני צדדים ולכן תתבצע עבודה מעמיקה עם כל אחד מבני הזוג על מנת שכל אחד מהם יבין במה הוא לא בסדר ויצליח לשפר את טעויותיו. המטפל עצמו יעבוד על שיפור התקשורת בין בני הזוג בהתאם לכל התכנים שיעלו במהלך הפגישות.